Home » Când, unde, cum » Semnificație nume Ștefan/Ștefania. De unde provine și ce înseamnă

Semnificație nume Ștefan/Ștefania. De unde provine și ce înseamnă

Cojocaru Cristian / 27.12.2021, 13:08
Semnificație nume Ștefan/Ștefania. De unde provine și ce înseamnă

Credincioșii sărbătoresc în data de 27 decembrie ziua Sfântului Ștefan. Mii de români poartă acest nume, astfel că aceștia își sărbătoresc onomastica în această zi. Află ce semnificație are numele Ștefan, dar și proveniența acestuia.

Ce semnificație are numele Ștefan

Numele Ștefan provine din Grecia antică, din epoca lui Pericle, fiind descendent al cuvântului „stephanos”. Acest termen semnifică „ghirlandă”, „cunună” sau „coroană”, acestea fiind dăruite celor care învingeau în luptă. Acest nume este foarte des întâlnit în România și este un semn al nobilului, al bunătății și al dragostei.

Se crede că cei care poartă acest nume sunt persoane creative, care au o personalitate impresionantă și totodată o viziune de ansamblu asupra vieții. Ele sunt persoane pe care te poți baza și care îți vor da toată iubirea lor, pacea fiind unul dintre cuvintele reprezentative pentru ei. La fel ca și în cazul lui Ștefan cel Mare, ei dau dovadă de curaj, putere și credință.

Nenumărate biserici au ca hram sărbătoareal Sfîntului Ștefan, iar în România, aproximativ 400.000 de persoane poartă numele de Ștefan sau Ștefania. Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan este sărbătorit în data de 27 decembrie, în cea de-a 3-a zi a Crăciunului, fiind mucenic al creștinătății.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan sau Stephanus a fost diacon grec din Ierusalim și totodată primul martir creștin condamnat la moarte de către iudeii din Ierusalim. Acesta s-a numărat printre „Comites Christi”  sau „însoțitorii lui Hristo”, alături de Sfântul Ioan Evanghelistul, fiind persoanele cele mai apropiate de Iisus și totodată cei care au depus mărturie de credință și dragoste. Sfântul Ștefan a murit pentru Hristos, iar Sfântul Ioan a îmbrățișat fecioria pentru El.

Cele mai întâlnite forme ale numelui sunt Ștefan și Ștefania, însă existe și diminutive sau derivate ale acestuia dintre care amintim Fane, Fănel, Fănica, Fănița, Fana, Fănica, Fanny. De asemenea, putem aminti și Șfefănel sau Ștefănița, iar uneori Ștef sau Ștefi. Cea mai nouă formă a acestui prenume este Stefanela.

semnificație ștefan
Sfantul Stefan este sarbatorit in cea de-a treia zi a Craciunului

Formele numelui care sunt întâlnite în alte țări

Numele de Ștefan este întâlnit și în alte țări precum Germania, Norvegia, Danemarca și Olanda, acolo regăsindu-se variana „Steffen”. În limba engleză există variantele „Stephen, Steven, Steve, Stevie”, în timp ce în limba franceză, acest nume se scrie „Etienne” sau „Stephane”. În cazul vecinilor noștri unguri, acest nume poate fi întâlnit în forma „Istvan, Pisti, Pista”, în timp ce la finlandezi se pot întâlni variantele „Tapani, Tahvo, Teppo”, iar la spanioli „Esteban” sau „Estevan”. Italienii au o singură variantă și anume „Stefano”.

Personalități care poartă numele de Ștefan:

  • Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii Creștine;
  • Nouă conducători ai Bisericii Catolice au purtat numele de Papa Stefan;
  • Părintele Ecumenic Ștefan I al Constantinopolului;
  • Părintele Ecumenic Ștefan al II-lea al Constantinopolului;
  • Ștefan cel Mare și Sfânt, domnitor al Moldovei;
  • Ștefan Bănică și fiul său, Ștefan Bănică Jr. ;
  • Steve Jobs și Steve Wozniak, fondatorii companiei Apple;
  • Steven Gerard, fotbalist englez;
  • Steven Seagal, actor american;
  • Stevie Wonder, cântăreț, compozitor și multiinstrumentalist american;
  • Steve Irwin, personalitate TV de origine australiană cunoscut și sub numele de „Vânătorul de crocodili”;
  • Steve Allen, personalitate TV de origine americană, muzician, compozitor, comediant și scriitor;
  • Stephen Maguire, jucător de snooker de origine britanică.