Home » Life & Style » Tradiții de Sf. Ștefan. Ce e bine să oferi în dar în a treia zi de Crăciun. Obiceiul care atrage belșugul și norocul

Tradiții de Sf. Ștefan. Ce e bine să oferi în dar în a treia zi de Crăciun. Obiceiul care atrage belșugul și norocul

Manolică Anca / 27.12.2021, 10:11
Tradiții de Sf. Ștefan. Ce e bine să oferi în dar în a treia zi de Crăciun. Obiceiul care atrage belșugul și norocul

După două zile de sărbătoare a Nașterii Domnului, credincioșii au din nou motiv de bucurie. Pe 27 decembrie se prăznuiește Sfântul Ștefan, sărbătoare însemnată cu cruce roșie în calendar. Ce ar trebui să oferi în dar în a treia zi de Crăciun pentru a avea parte de spor și sănătate sau pentru a vindeca te anumite de anumite boli? Tradiții de Sf Ștefan.

27 decembrie – Sfântul Ștefan

În fiecare an, pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan. Iudeu de neam, acesta era foarte bun la suflet, veșnic gânditor și un vorbitor îndemânatic, iar ceea ce spunea îndeplinea prin faptă. A slujit cu evlavie, fiind ucenic al lui Iisus, martor al Învierii Domnului şi al Înălţării Sale la cer.

Potrivit tradiţiei iconografice, Sfântul Ştefan era înfăţişat drept tânăr şi frumos. Avea un suflet deosebit, profund, era bun orator și un remarcabil psiholog, fiind înzestrat cu un sentiment religios extrem de puternic.

În fiecare an, pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan. Iudeu de neam, acesta era foarte bun la suflet, veșnic gânditor și un vorbitor îndemânatic, iar ceea ce spunea îndeplinea prin faptă.

Sfântul Ștefan a fost omorât cu pietre
Sfântul Ștefan a fost omorât cu pietre

Superstiţii şi tradiții de Sf Ștefan

Sărbătoare importantă în calendar, ea aduce cu sine o mulțime de obiceiuri, tradiții și superstiţii. Una dintre cele mai vechi spune că în a treia zi de Crăciun credincioșii trebuie să dăruiască o icoană care să îl înfățișează pe Sfântul Ștefan. Cei care respectă această tradiție vor avea parte de sănătate, iar dacă au persoane bolnave în familie sau care trecut prin pierderi financiare considerabile, aceste probleme își vor găsi rezolvarea.

Tot în această zi se spune că este bine ca oamenii să dea de pomană. Astfel, se prepară pâinici în formă rotundă care se ung cu miere și, mai apoi, se duc la biserică pentru a fi sfințite. Ele amintesc de cruntul mod în care a fost ucis Sfântul Ștefan, fiind omorât cu pietre. Pâinicile se împart oamenilor nevoiași sau copiilor neajutorați.

De asemenea, în unele zone din țară, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, aceștia amintind de viața sa mucenicească.

Tot astăzi, nu trebuie evitate cu orice preț certurile cu cei dragi. În schimb, sunt binevenite reconcilierile. Cei crtați cu persoanele dragi este bine să facă astăzi un pas spre împăcare. Datinile spun că Sfântul Ştefan îi ajută pe oamenii bolnavi şi pe cei certăreţi.

Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, credincioșii nu au voie să spele, să calce rufe, să coasă sau să trebăluiască prin gospodărie. Ar trebui să se odihnească și să se roage pentru sănătate. De asemenea, în această zi, a treia de Crăciun, este rândul finilor să meargă în vizită la nași.

Tradiţii de Sf Ștefan. Dacă în această zi ninge, se spune că anul va fi îmbelșugat la câmp.