Home » Când, unde, cum » Sigur nu știai asta! De ce flacăra nu are umbră. Explicația e simplă

Sigur nu știai asta! De ce flacăra nu are umbră. Explicația e simplă

Manolică Anca / 24.10.2021, 13:40
Sigur nu știai asta! De ce flacăra nu are umbră. Explicația e simplă

Majoritatea am învățat la școală că în momentul în care cade o sursă de lumină peste un lucru, se creează umbre. Și acum vine întrebarea: de ce flacăra unei lumânări sau a unui chibrit nu are o umbră? Ei bine, explicația este mult mai simplă decât ai crede.

Mai întâi trebuie să înțelegem natura flăcării

Focul este un proces intens de oxidare a carbonului cu radiații luminoase și eliberarea unei cantități mari de energie. Atunci când se aprinde un material combustibil, pornește și o reacție chimică. În acest timp, flacăra, interacționând cu oxigenul, se răspândește treptat prin substanță. Când combustibilul se stinge, se stinge și focul, rămânând numai cenușă.

La fel ca oricare alt proces oxidativ, flacăra nu poate exista fără oxigen. Dacă este blocat fluxul de aer la foc, acesta se va usca. Din acest motiv, este imposibil să aprinzi o flacără în vid.

Ce este umbra

Focul a servit oamenii, încă din cele mai vechi timpuri, ca sursă universală de lumină. Față de becuri, felinare, lămpi și alte care fac lumină, flacăra nu este un obiect solid, ci este ceva intangibil. Din acest motiv, apare și această întrebare, una logică, de alfel: flacăra are sau nu o umbră?

Dar hai să stabilim, mai întâi, ce este umbra. Aceasta este un fenomen optic spațial care apare atunci când un obiect se află între o sursă de lumină și o suprafață. În acest timp, forma obiectului este proiectată pe suprafața respectivă, imitând conturul într-un anumit unghi.

De ce flacăra nu are umbră
De ce flacăra nu are umbră

Explicarea cauzei umbrei este destul de simplă. În momentul apariției unei surse de lumină în cameră, lumina din ea este distribuită uniform în spațiu. Razele cad pe toate lucrurile din jur, unele dintre ele fiind absorbite, unele trecând prin altele, iar altele împrăștiindu-se în unghiuri diferite. Acest lucru face ca în spațiul din spatele obiectului să fie mai puțină lumină decât între acesta și sursa de lumină. Așadar, apare umbra proiectată pe suprafață într-un anumit unghi.

Și totuși, flacăra de ce nu are umbră?

Fizica ne învață că un corp opac nu permite trecerea luminii, în timp ce unul translucid permite numai o trecere parțială. Așadar, de fiecare dată când așezăm un corp opac sau translucid între o sursă de lumină și un ecran, vom vedea umbra sa formată pe ecran,

Flacăra nu va lăsa niciodată o umbră, deoarece reacția chimică care are loc nu are suficientă materie pentru a bloca trecerea luminii. Ba mai mult, flacăra este ea însăși o sursă de lumină (știm prea bine cum luminează în locurile întunecate), așadar, formarea unei umbre este împiedicată.

Faptul că flacăra nu are umbră l-a intrigat chiar și pe Leonardo da Vinci, acum peste 500 de ani. În urma testelor sale, s-a descoperit că dacă lumina care trece prin flacără este mult mai puternică decât cea a flăcării, atunci putem vedea umbra.