Home » Când, unde, cum » Singurul om „înmormântat” pe Lună. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Singurul om „înmormântat” pe Lună. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Manolică Anca / 22.07.2022, 15:15
Singurul om „înmormântat” pe Lună. Cum a fost posibil. Povestea incredibilă

Omenirea numără doar o mână de oameni care au avut onoarea de a călca pe satelitul natural al Pământului, dar în prezent, există o singură persoană care este „îngropată” pe un corp astronomic care orbitează în jurul Pământului. Numele sufletului care se odihnește acum pe Lună este Eugene Shoemaker, un astrogeolog care a lucrat cu NASA încă din anii ’60. Descoperă-i povestea.

Eugene Shoemaker, singurul om „înmormântat” pe Lună

A antrenat astronauți și a fondat o nouă știință. Născut la 28 aprilie 1928, Eugene „Gene” Shoemaker a fost una dintre marile minți ale secolului XX. Lucrările sale privind craterele de impact au influențat totul, de la misiunile Apollo ale NASA până la dezbaterea privind dispariția dinozaurilor.

Pentru contribuțiile sale la cunoașterea umană, a fost distins cu Medalia Națională a Științei de către președintele de atunci, George H.W. Bush, în 1992.

Shoemaker a studiat Luna de la distanță, dar a visat adesea să se urce într-un costum spațial și să pășească pe suprafața ei. Din păcate, nu a avut niciodată această șansă; boala Addison i-a spulberat speranțele de a deveni astronaut.

Dar în 1997, o parte din cenușa sa a fost depusă lângă polul sudic al Lunii. Acest lucru l-a făcut prima – și până în prezent, singura – persoană care a avut parte vreodată de o înmormântare lunară.

Eugene Shoemaker, singurul om „înmormântat” pe Lună
Eugene Shoemaker, singurul om „înmormântat” pe Lună

A avut contribuții extrem de importante

Shoemaker era geolog de formație, iar craterele erau una dintre marile sale pasiuni. A ajutat la confirmarea faptului că faimosul crater Barringer, adânc de 173 de metri (570 de picioare), de lângă Flagstaff, Arizona, a fost creat de impactul unui asteroid.

De asemenea, el a susținut ipoteza că un alt impact de acest fel a ucis ultimii dinozauri non-aviari în urmă cu 66 de milioane de ani. Și, prin cartografierea unora dintre craterele de pe Lună, a revoluționat înțelegerea geologiei acesteia.

În 1961, United States Geological Survey (USGS) a înființat un program de cercetare în domeniul astrogeologiei. Shoemaker – considerat adesea părintele fondator al astrogeologiei – a fost ales să îl conducă. NASA a apelat și ea la serviciile sale. Astfel, s-a alăturat viitorilor astronauți Apollo în excursii pe teren la Craterul Barringer și în alte situri, unde i-a instruit să colecteze mostre de roci.

Munca sa a fost esențială pentru descoperirea cometei Shoemaker-Levy 9, care a lovit Jupiter în 1994. Unul dintre co-dezvăluitorii cometei a fost soția lui Eugene – și colegă de breaslă – Carolyn. La 18 iulie 1997, cuplul a fost implicat într-un tragic accident de mașină. Deși Carolyn a supraviețuit, Eugene a fost ucis.

Chiar a doua zi, fosta studentă a lui Shoemaker, Carolyn Porco, a conceput un omagiu pe măsură. Cercetător planetar la Universitatea din Arizona, Porco a aflat că mentorul ei urma să fie incinerat. Așa că ea a condus un efort de a pune 1 uncie (28 de grame) din cenușa sa la bordul navei spațiale Lunar Prospector a NASA.

Eugene Shoemaker, alături de soția lui
Eugene Shoemaker, alături de soția lui

Cum a ajuns cenușa sa pe Lună

O capsulă urnă din policarbonat a fost construită de Celestis, aceeași companie care a trimis pe orbită cenușa creatorului „Star Trek” Gene Roddenberry. În jurul capsulei lui Shoemaker a fost înfășurată o panglică din folie de alamă cu o imagine a craterului Barringer și un citat cu tematică stelară din „Romeo și Julieta”.

Cu prețioasa încărcătură la bord, nava spațială a fost lansată de la Cape Canaveral, Florida, pe 6 ianuarie 1998. Mai mult de un an mai târziu, nava (al cărei obiectiv fusese să caute apă) s-a prăbușit în mod deliberat în apropierea polului sud lunar. Cenușa lui Shoemaker a căzut odată cu ea.

Celestis speră să ducă la un moment dat și alte rămășițe umane pe Lună. Dar, pentru moment, Shoemaker are locul doar pentru el. „Într-un fel, aduce o mică încheiere a sentimentelor noastre”, a declarat Carolyn Shoemaker într-un comunicat de presă din 1998 despre înmormântarea din altă lume a soțului ei.