Home » Când, unde, cum » Top 15 cei mai frumoși fluturi din lume. Cum arată și cum reușesc să aibă aceste culori superbe. FOTO

Top 15 cei mai frumoși fluturi din lume. Cum arată și cum reușesc să aibă aceste culori superbe. FOTO

Manolică Anca / 19.04.2022, 12:39

Fluturii sunt insecte fascinante care pot fi observate cu ușurință în natură. Știai că o singură genă este responsabilă pentru culorile deosebite ale aripilor de fluture? Mai mult, aceste culori joacă un rol foarte important în reproducerea și supraviețuirea fluturilor. Descoperim împreună, în rândurile de mai jos, un top cu cei mai frumoși fluturi din lume.

Cum arată cei mai frumoși fluturi din lume

Fluturii aparțin familiei Lepidoptera, un cuvânt de origine grecească care înseamnă „aripi cu solzi”, care include atât fluturii de zi, cât și moliile sau fluturii de noapte.

Aceste aripi pline de solzi pigmentați și reflectorizanți sunt cele care conferă fluturilor culoarea lor spectaculoasă și izbitoare. Pe lângă faptul că sunt atât de plăcute de observat, aceste culori joacă un rol foarte important în reproducerea și supraviețuirea fluturilor. Iată care sunt cei mai frumoși fluturi din lume:

1. Fluturele monarh

Fluturele monarh
Fluturele monarh

Este, fără îndoială, regina. Fluturele monarh (Danaus plexippus), originar din America Centrală și de Nord, este cunoscut pentru dimensiunile sale mari și pentru migrațiile sale spectaculoase, unele dintre cele mai lungi descrise în lumea insectelor.

2. Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele transparent

Fluturele transparent
Fluturele transparent

Imaginea fluturelui transparent (Greta oto) vorbește de la sine. Această specie face parte din familia Nymphalidae și este originară din America Centrală.

3. Fluturele păun

Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele păun
Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele păun

Fluturelui păun (Inachis io) îi place, primăvara, să se hrănească cu flori de salcie, așa că acesta este un copac bun de care să te apropii pentru a încerca să vezi unul dintre acești fluturi spectaculoși, prezenți pe tot continentul european.

4. Fluturele zebră

Fluturele zebră
Fluturele zebră

Fluturele zebră (Heliconius charithonia) este o specie sedentară de fluture care trăiește în Florida și în sudul Texasului.

5. Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele elisabetan

Fluturele elisabetan
Fluturele elisabetan

Fluturele elisabetan (Graellsia isabellae) a fost numit după regina Isabella a II-a a Spaniei de către cel care a descoperit-o, Mariano de la Paz Graells. Această molie este considerată endemică în Peninsula Iberică, deși în alte regiuni muntoase europene se găsesc populații izolate, care ar putea fi introduse.

6. Fluturele iridescent

Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele iridescent
Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele iridescent

Acest fluture frumos (Apatura iris) trăiește în pădurile de foioase dintr-o mare parte a Europei. Este interesant de observat că masculii acestei specii sunt atrași de mirosuri neplăcute precum transpirația, excrementele umane și smoala supraîncălzită.

7. Fluturele Gloria Bhutanului

Fluturele Gloria Bhutanului
Fluturele Gloria Bhutanului

Acest fluture spectaculos (Bhutanitis lidderdalii) trăiește în Bhutan, în părți din nordul Indiei și în Asia de Sud-Est.

8. Chimera cu aripi de pasăre

Ornithoptera chimaera
Ornithoptera chimaera

Ornithoptera chimaera trăiește în munții din Noua Guinee. Numele său științific, care înseamnă ceva de genul „chimera cu aripi de pasăre”, se referă la aspectul masculilor acestei specii spectaculoase de fluturi.

9. Cei mai frumoși fluturi din lume. Marmura mare

Cei mai frumoși fluturi din lume. Marmura mare
Cei mai frumoși fluturi din lume. Marmura mare

Euchloe ausonides trăiește în vestul Americii de Nord. Populația sa este extrem de amenințată și se află în declin constant din anii 1980.

10. Coada rândunicii

Coada rândunicii
Coada rândunicii

Acest fluture (Iphiclides podalirius) este unul dintre cei mai mari fluturi din Europa, dar este din ce în ce mai rar, probabil din cauza practicilor agricole. Adulții sunt atrași de arborii și arbuștii bogați în nectar.

11. Fluturele Morpho

Fluturele Morpho
Fluturele Morpho

Această specie este originară din America. Culoarea lor albastră izbitoare nu este o culoare propriu-zisă, ci produsul reflectării luminii pe .

12. Cei mai frumoși fluturi din lume. Macaon

Cei mai frumoși fluturi din lume. Macaon
Cei mai frumoși fluturi din lume. Macaon

Papilio machaon (Papilio machaon) este unul dintre cei mai frumoși fluturi diurni din Europa și este relativ ușor de observat în Spania. Este deosebit de frecventă la altitudini mari, putând fi întâlnită chiar și la 1.000 și 2.000 de metri deasupra nivelului mării.

13. Fluturele de arbutus sau fluturele cu patru cozi

Charaxes jasius
Charaxes jasius

Aceștia pot fi văzuți în zonele de coastă din întreaga zonă mediteraneană.

14. Amiralul roșu

Amiralul roșu
Amiralul roșu

Acest fluture frumos (Vanessa atalanta) este comun în Europa, Asia și America de Nord. Este o specie migratoare: în zona mediteraneană, între octombrie și noiembrie, se înregistrează o sosire masivă de migranți reproducători din Europa Centrală și de Nord.

15. Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele verde

Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele verde
Cei mai frumoși fluturi din lume. Fluturele verde

Fluturele verde (Papilio palinurus), numit și păunul de smarald, este un fluture originar din insulele din Asia de Sud-Est, cum ar fi Borneo și Sumatra. Corpul său are un fond negru cu dungi verzi irizate. Culoarea sa spectaculoasă nu se datorează pigmenților, ci compoziției structurale a aripilor sale și modului în care acestea refractează lumina soarelui. Anvergura aripilor lor este de obicei de 8-10 centimetri.