Home » Life & Style » De ce sunt autorizate de fapt insectele ca produse alimentare. Cele 3 insecte care au fost aprobate pentru consum în UE

De ce sunt autorizate de fapt insectele ca produse alimentare. Cele 3 insecte care au fost aprobate pentru consum în UE

Voicu Costin / 11.02.2022, 20:00
De ce sunt autorizate de fapt insectele ca produse alimentare. Cele 3 insecte care au fost aprobate pentru consum în UE

Dacă nu v-ați gândit să încercați până acum o gustare sau un preparat care să conțină și insecte, aflați că pe 10 februarie, Comisia Europeană a autorizat ce-a de-a treia insectă ca aliment de consum în UE. Chiar dacă nu sunteți adepți ai acestui gen de mâncare este posibil ca în curând să vedem în meniurile restaurantelor preparate pe baza insectelor. Care sunt cele trei insecte comestibile autorizate de Comisia Europeană?

Greierele de casă, un nou ingredient alimentar

Comisia Europeană a autorizat, joi (n.r. 10 februarie 2022), promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE. Greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie a aceluiași an pentru lăcusta călătoare.

Ca și în cazul celorlalte două insecte aprobate anul trecut pentru consum, greierele de casă poate fi utilizat sub formă congelată, uscată și pudră.

Această autorizaţie a Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în dată de 8 decembrie 2021, după o evaluare realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). În urmă cercetărilor, ei au descoperit că insecta poate fi consumată fără probleme și că este sigură pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Produsele care conţin acest nou ingredient alimentar trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice. În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a transmis că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Se vrea o introducere treptată în alimentație a acestor insecte pentru a elimina treptat produsele din carne animală și pentru a surveni un proces mai sustenabil.

Insectele sunt consumate zilnic de sute de milioane de persoane din întreaga lume.

Greierele de casă
Greierele de casă

Ce insecte au mai fost aprobate pentru consum

În urma unei autorizări recente, viermii de făină sunt considerați „alimente noi”. Această denumire se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.

În urma unei evaluări științifice riguroase realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), statele membre i-au dat Comisiei undă verde pentru a-i permite unui operator din sectorul alimentar care a solicitat această autorizație să introducă produsul pe piața UE.

Lăcusta călătoare apare și ea pe lista celor trei insecte autorizate pentru consum în UE.

Insectele sunt alimente sigure?

Da. Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societății SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări științifice riguroase de către EFSA, care a concluzionat că viermii galbeni de făină sunt alimente sigure.

Aceste alimente autorizate recent fac obiectul normelor UE care prevede etichetarea a 14 alergeni, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Aceste norme le permit persoanelor care suferă de alergii alimentare să dispună de mai multe informații pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile.

În ceea ce privește problemele generale de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, potrivit EFSA, consumul de viermi galbeni de făină ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii la crustacee și acarieni. Însă aceste incidențe sunt foarte scăzute.