Home » Utile » Top 5 flori care țin insectele la distanță

Top 5 flori care țin insectele la distanță

Manolică Anca / 22.06.2021, 12:45
Top 5 flori care țin insectele la distanță

Flori care țin insectele la distanță. Odată cu venirea căldurii, muştele şi ţânţarii ne pot da mari bătăi de cap. Pe lângă faptul că ne pot distruge o seară frumoasă și liniștită petrecută în aer liber, ne pot și înțepa, iar muşcătura lor poate fi în unele cazuri chiar periculoasă. Așadar, în loc să apelezi la diverse produse chimice, ce ai spune de o soluție salvatoare veselă și frumos mirositoare? Hai să vedem ce flori antiinsecte ar trebui să ai în casă!

Flori care țin insectele la distanță

„Musafirii nepoftiți” ai verii, precum muștele și țânțarii, ne pot da mari bătăi de cap. Și sigur te-ai săturat să cumperi tot felul de spray-uri sau produse minune care să țină departe insectele, dar acest lucru nu ne fac tot timpul bine. Uită de soluţiile chimice care pot pune în pericol sănătatea familiei și alege să plantezi flori antiisecte.

Pe lângă faptul că îţi vor înfrumuseța locuinţa, aceste plante au puterea de a curăţa aerul. Astfel, tu vei sta liniștit că  insectele vor fi departe de tine și de casa ta. Iată cinci flori care țin insectele la distanță:

1. Crizantemele
Sigur le-ai văzut în multe locuințe, iar acum afli și motivul pentru care aceste flori sunt atât de căutate. Ele au o mare putere de respingere a insectelor, grație substanței numită piretrină pe care o produc. Aceasta nu este suportată de muşte sau de ţânţari. Poţi planta aceste flori în grădină sau în ghiveci la apartament sau poţi rupe flori de crizantemă, pe care ulterior le fierbi, iar cu apa parfumată care rezultată stropește pe haine sau pe suprafeţe.

2. Lavanda
Aceasta te protejează de atacul ţânţarilor şi ţine muştele zgomotoase la distanţă grație unui compus pe care îl conține. Acesta se numește linalool și acţionează precum un insecticid. Pune o mână de lavandă într-o sticlă pulverizatoare umplută cu apă, și pulverizează pe pielea ta sau pe mobilier. De asemenea, lavanda este bună și împotriva moliilor. Tot ce trebuie să faci este să pui săculeți cu lavandă în dulap sau în locurile închise din casă.

Lavanda ține „musafirii nepoftiți” ai verii la distanță
Lavanda ține „musafirii nepoftiți” ai verii la distanță

Și gălbenelele țin insectele la distanță

3. Când auzi de gălbenele, mai degrabă te duci cu gândul la ceai, la siropul de gălbenele sau la crema bună la orice. Însă, iată că gălbenelele sunt bune și la alungarea insectelor. Acestea acţionează ca un spray anti-insecte, grație substanței numită piretrină pe care o produc (la fel ca în cazul crizantemelor).

Amestecă o cană de flori de gălbenele şi o cană de apă şi păstrează amestecul timp de două zile într-un loc întunecat și răcoros, agitându-l din când în când. După acest timp, strecoară soluția, pune-o într-un pulverizator și foloseşte-o atunci când muștele sau țânțarii îşi fac simţită prezenţa.

4. Ageratum (Pufuleţii)
Ageratum este o plantă de culoare mov sau albastru, care se cultivă anual și nu este deloc pretențioasă, motiv pentru care poate fi plantată fie în ghiveci, fie direct în sol. Cunoscută şi sub numele de „pufuleţi”, aceasta este parfumată și, datorită unui compus numit cumarină, ea ține țânțarii la mare distanță.

5. Vetrice
O vedem adesea pe marginea drumului, în zonele de şes şi de deal, însă puţini îi cunoaștem proprietăţile. Aceasta se foloseşte atât pentru uz intern, în cazul problemelor renale sau a bolilor de stomac şi pentru uz extern în încercarea de a scăpa de mătreaţă sau de durerile luxaţiilor.

Totodată, aceasta este și bună și la alungarea insectelor. Ea conţine cumarină, substanţă care ţine ţânţarii la distanţă în mod natural, fără chimicale. Planta nu este deloc pretențioasă, așa că nu ar trebui să lipsească din grădina ta.