Home » Life & Style » Timp liber » 7 sfaturi practice despre cum să scapi de țânțari

7 sfaturi practice despre cum să scapi de țânțari

Violeta Badea / 09.04.2021, 13:36
7 sfaturi practice despre cum să scapi de țânțari

7 sfaturi practice despre cum să scapi de țânțari. Odată cu apariția căldurii, vin și țânțarii care ne deranjează și nu ne lasă să ne odihnim. În țara noastră există peste 50 de specii de țânțari, care ne creează o stare de disconfort prin bâzâitul enervant, dar și prin senzația de mâncărime de la nivelul pielii. Din fericire, există câteva metode la care putem să apelăm pentru a scăpa de țânțari.

7 sfaturi practice despre cum să scapi de țânțari

Odată cu apariția verii încep să-și facă simțită prezența și țânțarii. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor și al oamenilor, iar mușcătura acestora provoacă o serie de reacții neplăcute. După înțepătura unei astfel de gângănii, vei observa o umflatură în zona respectivă. De asemenea, te poti confrunta cu mai multe mușcături în aceeași zonă.

La început umflatura este moale, dar imediat zona se întărește și se înroșeste. În cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, reacțiile pot fi mai severe și se poate declanșa urticaria sau pot apărea mai mulți noduli limfatici inflamați. În cazuri foarte rare, cel puțin la noi în țară, reactia alergică poate duce la dureri în corp, cefalee și febră.

Din fericire, există mai multe variante prin care puteți ține la distanță aceste gângănii enervante. Cea mai simplă și cunoscută metodă este plasa de țânțari și sprayurile din comerț. Însă, acestea sunt toxice și miros destul de urât, așa că ne-am gândit la soluții naturale și ieftine pe care le aveți prin casă. Mai jos vă prezentăm câteva metode prin care puteți scăpa de țânțari.

Metode de a scapa de tantari
Metode de a scapa de tantari

1. Bicarbonatul de sodiu

Deja știți că acest ingredient este bun la orice, inclusiv la îndepărtarea țânțarilor. Cu siguranță ai în bucătărie un plic de bicarbonat de sodiu pe care-l vei aprecia și mai mult după ce te va ajuta să scapi de aceste gângănii. Tot ceea ce trebuie să faci este să amesteci o linguriţă de ulei de măsline, o linguriţă de bicarbonat de sodiu și cinci linguri de oțet de mere. Soluția obținută o adaugi într-un  recipient mai vechi în care ai avut deja o soluție pentru țânțari. Mirosul acestei compoziții îi va ține la distanță mult timp de acum încolo.

2. Lămâia

Lămâia este un alt inamic al țânțarilor, iar ca să te convingi de acest lucru taie patru felii și pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Apoi, răcește soluția cu apă, pune-o într-un recipient și pulverizeaz-o în camere.

3. Busuioc

Mirosul frunzelor de busuioc nu este deloc pe placul țânțarilor. Așează bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Astfel, țânțarii nu vor îndrăzni să se mai apropie de locuința ta. Mai poți încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.

4. Frunze de nuc

Tot ceea ce trebuie să faci este să pui într-un bol de sticlă sau din inox mai multe frunze de nuc şi să le arzi. Fumul și mirosul pe care-l emană acestea îi va ține la distanță.

5. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au un miros foarte puternic și respingător pentru țânțari. Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă toate gângăniile din locuința ta.

6. Menta

Țânţarii urăsc mirosul de mentă. Astfel, o soluție este să așezi unul sau două ghivece cu mentă pe pervazul camerelor din locuinţa ta.

7. Usturoiul

Un ingredient pe care-l folosești adesea la gătit te poate ajuta în lupta cu țânțarii. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești câţiva căţei de usturoi şi să-i pui într-un bol. Acesta trebuie așezat pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă.