Home » Când, unde, cum » Totul despre “copacul morții”, cel mai periculos copac din lume: unde se află, cum arată și ce se întâmplă de fapt dacă îl atingi

Totul despre “copacul morții”, cel mai periculos copac din lume: unde se află, cum arată și ce se întâmplă de fapt dacă îl atingi

Manolică Anca / 06.07.2021, 09:02
Totul despre “copacul morții”, cel mai periculos copac din lume: unde se află, cum arată și ce se întâmplă de fapt dacă îl atingi

Totul despre “copacul morții”, cel mai periculos copac din lume. Nu te atinge de el, nu te adăposti de ploaie sub acest arbore, pentru că seva care i se scurge este toxică. Și mai ales nu îi mânca fructele! Efectele sunt printre cele mai grave!

Totul despre “copacul morții”, cel mai periculos copac din lume

Te-a întrebat vreodată cât de periculos poate fi un copac? Ei bine, află că pe Terra există un copac care, deși arată ca oricare altul, este extrem de periculos, chiar mortal! Se numește Manchineel și este unul dintre cei mai toxici copaci din lume.

Supranumit și „copacul morții”, Manchineel poate fi găsit în zonele ecuatoriale, din sudul Floridei, SUA, și până în nordul Americii de Sud. Poate ajunge la o înălțime între cinci și douăzeci și cinci de metri și este un arbust/copac foarte periculos. Scoarța de culoare cenușie este otrăvitoare, fiindcă prin ardere eliberează un fum care poate provoca orbire temporară sau, în unele cazuri, chiar pentru totdeauna.

Fructele copacului sunt extrem de toxice
Fructele copacului sunt extrem de toxice

Toate părțile sale sunt toxice

Fructele sale sunt supranumite „merișoarele morții” și, deși ar putea părea apetisante, fiindcă seamănă cu niște mere mici, verzi și au miros îmbietor, chiar și o îmbucătură poate cauza arsuri puternice la nivelul buzelor, ore de suferințe teribile și chiar moartea. Frunzele acestui arbore sunt lucioase și au forma ovală. Atunci când se rupe o frunză, începe să se scurgă o sevă albă lăptoasă, o singură picătură din acest lichid putând provoca dermatită, umflături sau arsuri.

În caz de ploaie, este exclus să te adăpostești sub copac, deoarece seva lui este atât de caustică încât chiar și picăturile de ploaie care se preling de pe ramurile și frunzele sale pot provoca, la rândul lor, arsuri. Din cauza toxicității sale, „copacul morții” este unul dintre cei mai cunoscuți copaci din pădurea tropicală, dar și unul dintre cei mai distruși. Toate părțile sale sunt extrem de corozive: seva, florile, fructele și chiar pulberea de lemn care rezultă din tăierea trunchiului.

Arborele este un veritabil cocktail de toxine, unele încă nedeslușite

De-a lungul istoriei, „copacul morții” a fost un fel de scut vegetal. Plantat alături de cactuși, de-a lungul coastelor, aceste plante au protejat de invaziile dușmanilor. Seva lui provoacă dureri serioase de cap, grave probleme respiratorii sau orbire temporară dureroasă. Nu degeaba Cartea Recordurilor îl recunoaște ca fiind cel mai periculos copac din lume.

Seva sa provoacă arsuri
Seva sa provoacă arsuri

„Copacul morții” este un veritabil cocktail de toxine, unele încă nedeslușite. Cea mai cunoscută victimă a arborelui a fost conchistadorul Juan Ponce de Leon, care a condus prima expediție europeană în Florida, în 1513. După opt ai, el revenea pentru a coloniza peninsula, însă tribul Calusa i s-a opus. Băștinașii s-au folosit de seva copacului pentru a confecționa săgeți otrăvite. Se pare că una dintre ele l-ar fi atins pe Ponce de Leon în coapsă, care a murit ulterior din cauza rănii.

Deși el este în întregime otrăvitor, se pare că există o specie de iguană care trăiește în America Centrală și care se hrănește cu aceste merișoare.