Home » Când, unde, cum » Copacul Sângele Dragonului, arborele care “sângerează”. Unde se află, cum arată și de ce este special. Video

Copacul Sângele Dragonului, arborele care “sângerează”. Unde se află, cum arată și de ce este special. Video

Manolică Anca / 27.04.2021, 13:39

Natura nu încetează să ne suprindă. Deși mulți ar spune că este imposibil ca un copac să sângereze, acest articol va demonstra contrariul. Există în lume un arbore care, atunci când este tăiat, „sângerează”. Se numește copacul Sângele Dragonului. Iată unde se află și de ce este atât de special.

Copacul Sângele Dragonului, arborele care “sângerează”

Copacul Sângele Dragonului se regăsește în Arhipelagul Socotra, un grup de patru insule din Oceanul Indian. Cunoscut sub denumirea științifică Dracaena cinnabari, acesta este considerat a fi una dintre bijuteriile Terrei. Ceea ce este cu adevărat spectaculos la acest copac este faptul că, „sângerează” de fiecare dată când este tăiat sau când i se rupe o ramură. Rășina sa de culoare roșie se scurge la fel ca sângele din corpul uman.

Prima atestare documentară a acestui copac a fost redactată de locotenent Wellsted în timpul Companiei Indiilor de Est din anul 1835. Denumirea oficială a primit-o de la botanistul scoţian Isaac Bayley Balfour în 1880. În prezent se fac mari eforturi petru a fi conservată această specie unică, distrusă de-a lungul timpului din cauza dezvoltării turismului, activităților industriale și supra-pășunatului.

Copacul Sângele Dragonului
Copacul Sângele Dragonului

Cum arată copacul Sângele Dragonului

În mediul său natural, copacul Sângele Dragonului rămâne veșnic verde și crește deosebit de rapid, având o durată lungă de viață. Este iubitor de soluri calcaroase, habitatul său fiind la înălțimi cuprinse între 300 și 1500 de metri. Are o formă mai puțin obișnuită, arătând ca o umbrelă întoarsă, crengile sunt înălțate spre cer iar frunzele sunt lungi, ascuțite și acoperite cu multă ceară.

Florile apar în luna februarie și cresc numai la capetele crengilor. De fapt, sunt mai mult niște inflorescențe mici și parfumate, albe sau verzi pal care, după cinci luni, se transformă în niște bobițe ce conțin până la trei semințe. Copacii erau recoltați pentru rășina lor roșu purpuriu, foarte valoroasă în lumea antică.

De altfel, forma sa neobișnuită este o adaptare pentru supraviețuire în condiții aride cu cantități mici de sol, cum ar fi în vârfurile munților. Coroana mare oferă umbră și reduce evaporarea. Această umbră ajută și la supraviețuirea răsadurilor care cresc sub arborele adult, explicând de ce arborii tind să crească mai aproape unul de celălalt.

Rășina acestui copac este folosită ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri
Rășina acestui copac este folosită ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri

La ce se folosea această rășină

Aceasta era folosită ca pigment pentru vopsele, pentru colorarea sticlei, lipire de ceramică, odorizant pentru respirație și rujuri. De asemenea, sângele dragonului” este folosit ca stimulant și abortiv. Rășina gumoasă este utilizată, de asemenea, în apa de gargară ca stimulent, astringent și în pasta de dinți.

Rășina se folosea foarte mult și ca remediu naturist în vindecarea generală a rănilor, în probleme respiratorii, gastrointestinale, al dizenteriei și al arsurilor, ca coagulant, pentru scăderea febrei, dar și în ritualuri magice. Rășina acestui copac era utilizată pentru vrăjile care să aducă noroc în dragoste, sănătate sau un trai mai bun.

Lemnul acestui arbore este la mare căutare de producătorii de mobilă, motiv pentru care suprafețele acoperite de acești arbori se micșorează. Drept urmare, în unele zone, arborele a fost declarat o specie protejată.