Home » Când, unde, cum » Totul despre gărgărițe. Ce semnificație poartă și ce legătură există între aceste buburuze și Fecioara Maria. Legenda care îți dă fiori

Totul despre gărgărițe. Ce semnificație poartă și ce legătură există între aceste buburuze și Fecioara Maria. Legenda care îți dă fiori

Manolică Anca / 26.08.2021, 09:56
Totul despre gărgărițe. Ce semnificație poartă și ce legătură există între aceste buburuze și Fecioara Maria. Legenda care îți dă fiori

Buburuzele, cunoscute şi sub numele de gărgăriţe, mămăruţe sau măriuţe reprezintă o raritate în lumea insectelor şi, probabil, una dintre puţinele specii de acest fel pe care le îndrăgim, datorită aspectului şi a faptului că ne ajută să scăpăm de dăunătorii care ne distrug recoltele.

Totul despre gărgărițe

Una dintre cele mai îndrăgite insecte, alături de fluture, este gărgărița sau buburuza. Coccinella septempunctata face parte din familia cărăbușilor, și trăiește aproape peste tot Globul, cu excepția zoelor reci. Este o insectă de talie mică, cu un corp oval, alcătuit din trei părți: cap, torace și abdomen. Când nu zboară, cele două aripi sunt acoperite de alte aripi tari, numite elitre, viu colorate și strălucitoare. Practic, acesta este și farmecul acestor gărgărițe: coloritul viu.

Aripioarele pot fi de culoare roșie, portocalie sau galbenă, iar petele negre sunt mici, în număr de 7, 10, 12, 14, 22 sau chiar 24. Sunt și situații în care buburuzele sunt negre cu mici pete roșii. Odată cu înaintarea în vârstă, petele negre încep să dispară. Buburuza are șase picioare care prezintă multe articulații, fiind dispuse câte două în față, două în lateral și două în spate.

Coloritul viu le protejează de prădători

Și dacă te întrebi de ce sunt gărgărițele atât de viu colorate, ei bine culorile vii sunt un avertisment pentru eventualii prădători că nu sunt bune de consum, lăsând impresia că sunt otrăvitoare. Și nu numai coloritul viu le ajută să se apare de prădători. În cazul în care se simt în pericol, pentru a se apăra, ac este gărgărițe elimină un lichid gălbui, uleios și urât mirositor care, grație gustului amar, va îndepărta cu ușurință inamicii.

Coloritul viu le protejează de prădători
Coloritul viu le protejează de prădători

Gărgărițele iubesc să stea în locuri calde și curate, de aceea ele preferă grădinile. Nu sunt insecte dăunătoare, ci din contră, sunt foarte benefice, deoarece se hrănesc cu alte insecte mai mici sau cu păduchi de copac, extrem de dăunători plantelor. O legendă spune că buburuzele au apărut în Evul Mediu, într-un timp în care insectele dăunătoare invadaseră plantațiile, iar oamenii nu mai aveau ce mânca.

Ce legătură există între gărgărițe și Fecioara Maria

Motivul nu cunoscut cu adevărat, însă există o legendă care poate explica această legătură. În urmă cu sute de ani, insectele dăunătoare invadaseră plantațiile, oamenii rămânând fără hrană. Atunci, fermierii au început să se roage la Fecioara Maria să le salveze recoltele şi se spune că atunci a apărut un roi de buburuze care i-a scos din necaz. La acea vreme nu se foloseau pesticide, iar culturile erau ameninţate de afide, o specie de purici care sunt principala hrană a buburuzelor. Așa s-a ajuns la credinţa că micile creaturi viu colorate au fost trimise de divinitate.

Culoarea acestor gărgărițe a fost asociată cu mantia roşie pe care Fecioara Maria o poartă în foarte multe reprezentări biblice. În privința denumirilor de „boul lui  Dumnezeu” sau „văcuţa lui Dumnezeu”, se pare că petele de culoare neagră de pe aripi se seamănă cu aspectul pe care îl au unele văcuţe.