Home » Când, unde, cum » Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește, ce nu e bine să faci în această perioadă

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește, ce nu e bine să faci în această perioadă

Ileana Mladinoiu / 18.11.2022, 11:17
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește, ce nu e bine să faci în această perioadă

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. În general, postul nu presupune doar abținerea de la mâncărurile „de dulce”, căutând obsesiv tot felul de rețete de post. Când intrăm în posturi mari, cum este cel al Crăciunului, Biserica Ortodoxă ne reamintește că acesta este de asprime mijlocie, deoarece este un post al bucuriei ce izvorăște odată cu Nașterea Domnului. Totodată, biserica stabilește un program liturgic în care sunt incluse renumitele colinde tradiționale.

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Pentru creștini, Postul Crăciunului înseamnă o perioadă de rugăciune și spovedanie, de mărturisire a păcatelor, de sfințire a gândurilor și simțirilor, o perioadă de reflectare asupra greșelilor făcute și de căință. Legătura oamenilor cu Dumnezeu se întărește în timpul postului, aceștia simțindu-l aproape. În total sunt 40 de zile de post dintre care 14 cu dezlegare la pește. Prima zi de dezlegare la pește în Postului Crăciunului 2022 este 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2022

Șezătorile de iarnă

Sezonul lor începea după Lăsatul Secului de Crăciun. Uneori, erau organizate ad-hoc, în zilele lucrătoare, la una sau mai multe case. Atunci, femeile sau tinerele participau la torsul cânepii/lânii unei gospodine sau fiecare își torcea propriul material. Era și o ocazie ca acestea să făcă schimb de informații ce vizau viața din sat și să comenteze diverse evenimente importante fie din propria comunitate, fie din localitățile învecinate. Urmau ghicitorile, zicalele, proverbele, se repetau colindele și urăturile.

Bătutul pernelor este un obicei pe care fetele nemăritate îl practică în încercarea de a-și îmblânzi soarta şi de a-și găsi peţitori. Apoi, ungerea ferestrelor şi a uşilor cu usturoi pe 21 noiembrie, deoarece se spune că  încep să lucreze fermecătoarele. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, se mănâncă bucate cu usturoi, nu se împrumută din casă, se fac vrăji de întors pentru obiectele furate sau pierdute. Pe 4 decembrie, femeile nu ţes, nu cos, nu opăresc rufe. De Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie începe repetarea colindelor pentru Crăciun. Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce. Se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli, aduce noroc. În Ajun de Crăciun, adică pe 24 decembrie, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, dar nu se dă din casă. Cu mătura se dă invers, fără a  se scoate gunoiul, ca să nu plece norocul.

Ce nu e bine să mai faci în Postul Crăciunului

„Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, ne spune părintele Cleopa.

În post nu trebuie să faceți lucruri rele sau ceva care să vă dăuneze atât vouă, cât celor din jur. În schimb, este bine să vă rugați mai mult, să îi ajutaţi mai mult pe semenii voștri,  să nu mai judecați, să vorbiți doar când trebuie şi cât trebuie. Să fiți îngăduitori cu cei din jur, mai iubitori, împăciuitori și smeriți. Toate trebuie să le faceți din inimă şi cu sufletul curat.

Rânduiala bisericească spune că

  • În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;
  • În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează;
  • În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea;
  • În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează;
  • Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte;
  • În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022

Prima zi de dezlegare la pește în Postului Crăciunului 2022 este 21 noiembrie, luni, când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Urmează: sâmbătă, 26 noiembrie; duminică, 27 noiembrie; miercuri, 30 noiembrie; sâmbătă, 3 decembrie; duminică, 4 decembrie; luni, 5 decembrie; marți, 6 decembrie; sâmbătă, 10 decembrie; duminică, 11 decembrie; luni, 12 decembrie; marți, 13 decembrie; sâmbătă, 17 decembrie; duminică, 18 decembrie. (surse: crestinortodox.ro, condoleante.ro)