Home » Life & Style » 5 preparate din pește pe care să le încerci de Florii și în alte zile cu dezlegare la pește. Rețete și sfaturi utile

5 preparate din pește pe care să le încerci de Florii și în alte zile cu dezlegare la pește. Rețete și sfaturi utile

Voicu Costin / 31.03.2022, 13:56
5 preparate din pește pe care să le încerci de Florii și în alte zile cu dezlegare la pește. Rețete și sfaturi utile

În curând vin Sărbătorile Pascale, iar în preajma lor, mai exact cu o săptămâna mai devreme, sărbătorim Sfânta Sărbătoare a Floriilor. Fiind în Postul Mare al Paștelui, oamenii țin post, dar în această zi Sfântă, se poate consuma peste, fiind dezlegare. Ce rețete cu peşte pot savura românii în această zi a Floriilor? Îți propunem mai jos câteva variante, recomandări și rețete explicate pas cu pas.

Preparate cu pește bune de tot

Aflați că peștele rămâne campionul aportului de proteine ​​de calitate. Cu condiția să-l alegeți bine, ținând cont de diferența între peștele gras și peștele slab, de forma sub care îl preparați și mai ales de ingredientele folosite.

Ciorbă de pește vrânceană

Ingrediente

  • 1 kg de pește
  • 200 gr de roșii
  • 100 gr de orez
  • 2 gr de piper
  • 30 gr de pătrunjel
  • 100 gr de ardei gras
  • 1 l zeamă de varză
  • 20 gr de sare
  • 30 gr de mărar

Mod de preparare

Se pune ceapa tăiată fideluță într-o oală cu 1 l de apă rece și puțină sare. După ce s-a înmuiat, se adaugă orezul curățat și spălat, apoi ardeii grași tocați mărunt și, spre sfârșit, feliile de roșii curățate de sâmburi și pielițe, precum și peștele spălat, curățat și porționat potrivit. Se adaugă zeama de varză fiartă separat, sarea și boabele de piper. Se lasă la clocot mic 10 minute, după care se servește cu verdeață tocată mărunt deasupra.

Crap cu roșii la cuptor

Ingrediente

  • 500 de grame de mușchi de crap
  • 2 roșii
  • 6 căței de usturoi
  • condimente pentru pește
  • sare și ulei

Mod de preparare

Mai întâi se spală bucata de mușchi de crap, după care se șterge și se porționează la dimensiunile dorite. Apoi, se unge cu ulei și se presară puțină sare și condimente. După acest pas, se adaugă bucățile într-o tavă mare de aragaz. În tavă se așează o hârtie de copt care se va tapeta cu ulei.

După ce am așezat peștele, ne vom ocupa de roșii, pe care le vom spăla în primul rând foarte bine. Apoi le se scoate miezul și se taie cubulețe. Peste roșiile tocate se adaugă usturoiul tocat mărunt, sare și piper. Roșiile se pun în tavă lângă pește și se pune tava la cuptor până când preparatul este gata.

Pește cu mămăliguță

Ingrediente

  • 400 de grame de mălai grișat
  • 1 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de ulei
  • 2 căni cu apă

Pentru celor 8 bucăți de pește sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 1 lingură de sare
  • 1 ceașcă de mălai grișat
  • 400 ml de ulei pentru prăjit
  • 2 căpățâni de usturoi

Mod de preparare pește

Se curăță și se spală peștele, după care se usucă și se sărează. După aceea se lasă la rece un timp, pentru a-și trage sarea necesară și pentru a se prăji mai ușor. Apoi se dă prin mălai grișat și se pune la prăjit în ulei, la foc potrivit. Când peștele e gata, ne apucăm și de mămăligă, care ar fi de preferat să fie mai moale. Ulterior, se alcătuiesc porțile cu pește, mămăligă și mujdei de usturoi. Pentru un aspect mai frumos putem adăuga ca decor și câteva frunzulițe de pătrunjel.

Supă cu dovlecei și file de cod

Ingrediente

  • 300 de g de cod
  • 2 dovlecei mici
  • 2 cepe medii
  • 600 ml de supă de legume
  • 150 de g de orez cu bob lung
  • 100 ml de vin alb
  • ulei de măsline
  • sare, piper și coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare

Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe pachet, iar între timp se taie dovlecelul și ceapa în cubulețe mărunte. Ceapa se va pune apoi la călit în cratița în care se va fierbe supa. După ce ceapa s-a călit se adaugă dovlecelul și se lasă se se prăjească puțin, după care se toarnă supa și se dă la fiert.

După ce orezul s-a fiert se adăugă în supă împreună cu vinul. Apoi se pune sare și piper după gust și se lasă la foc mic 7-10 minute. La final se adaugă peștele tăiat cubulețe și se mai lasă la foc mic încă 5 minute. După ce focul s-a oprit se pune și pătrunjel. Supa se servește caldă cu coajă rasă de lămâie deasupra.

Păstrăv în crustă

Ingrediente

  • 2 bucăți de păstrăv
  • 5 linguri de pesmet
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 bucăți de dovlecei
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 vârfuri de sare de mare
  • 1 vârf de piper negru
  • 150 g de iaurt
  • 2 căței de usturoi
  • 50 g de castraveți
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 ramură de cimbru
  • 1 ramură de busuioc

Mod de preparare

Începe prin a șterge fileurile de păstrăv cu ajutorul unui prosop și apoi condimentează-le cu sare și piper înainte de a le așeza într-o tavă, pe care ai uns-o în prealabil cu ulei de măsline. Pentru a obține o crustă aromată este nevoie să amesteci pătrunjel, cimbrul și un cățel de usturoi, toate tocate mărunt, cu pesmetul, sarea și piperul.

Se adaugă ulei de măsline până se obține consistența dorită. Bucățile de pește se ung cu ulei de măsline și se adaugă amestecul pentru crustă. Păstrăvul se dă la cuptor, care a fost preîncălzit la 180 de grade Celsius sau la foc mediu la un cuptor clasic, timp de aproximativ 14 minute.

Între timp, se taie dovleceii în două bucăți egale, pe lung. Se unge o altă tavă cu ulei de măsline și se condimentează dovleceii cu sare și piper. Aceștia se introduc la cuptor, pe un alt nivel, lângă păstrăv. Se lasă timp de 20 de minute să se coacă. Cât timp se pregătesc, se trece la pregătirea sosului de iaurt. Se curăță castraveții de coajă și de semințe cu ajutorul unei linguri.

Castraveții tocați, un cățel de usturoi mărunțit, o lingură de ulei de măsline, busuioc, sare, piper și iaurtul se amestecă bine. La final, după ce scoatem din cuptor dovleceii, aceștia se stropesc cu puțin oțet balsamic.