Home » Când, unde, cum » Unde a fost găsit inelul lui Ponțiu Pilat și ce descoperire importantă au făcut oamenii de știință

Unde a fost găsit inelul lui Ponțiu Pilat și ce descoperire importantă au făcut oamenii de știință

Manolică Anca / 14.06.2021, 13:59
Unde a fost găsit inelul lui Ponțiu Pilat și ce descoperire importantă au făcut oamenii de știință

Deși este un personaj care a jucat un rol important la moartea lui Iisus, Ponțiu Pilat nu este foarte cunoscut. Cu toate acestea, descoperirea unui inel care i-ar fi aparținut îi fascinează pe istorici și oamenii de știință. Iată unde a fost găsit inelul lui Ponțiu Pilat.

Unde a fost găsit inelul lui Ponțiu Pilat

Arheologii din Israel au descoperit un inel ce i-ar fi putut aparţine lui Ponţiu Pilat, prefectul Iudeei în momentul judecării şi crucificării lui Iisus. Artefactul a fost descoperit, alături de multe alte obiecte, în timpul săpăturilor de la sfârșitul anilor ’60, în ruinele fortăreței Herodium, din deşertul din Iudeea, nu departe de Ierusalim.

Acest inel, realizat dintr-un aliaj din cupru, nu a atras atenția la acea vreme prea mult arheologilor, fiind într-o stare avansată de degradate. Descoperit iniţial în cadrul excavărilor conduse de profesorul Gideon Foerster de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, bijuteria a fost dată unei echipe de arheologi care lucrează în prezent în Herodion.

Cercetările ulterioare efectuate asupra artefactului au arătat că obiectul are o vechime de peste 2.000 de ani și ar putea avea o semnificație foarte importantă. Însă, tehnica de la acea vreme nu a persmis stabilirea cu exactitate a persoanei căreia a aparținut. Astfel că, bijuteria a ajuns în depozitul de antichități al guvernului israelian. După cinci decenii de stat în acel depozit, artefactul a fost curățat foarte bine și, cu ajutorul unor camere speciale ale Autorității Antichităţilor din Israel, specialiştii au reuşit să identifice anumite însemne.

Inelul despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Ponțiu Pilat
Inelul despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Ponțiu Pilat

Chiar i-a aparținut acest inel lui Pilat?

Pe inel se poate observa un vas în care se ţine vinul şi inscripţii în limba greacă, care traduse înseamnă „Pilat”. Fiind prefect al provinciei Iudeea, inelul ar fi putut aparţine chiar lui Ponţiu Pilat. Însă, potrivit oamenilor de știință care au participat la aceste cercetări este imposibil să se determine cu exactitate anul în care a fost făcut.

Cu toate că arheologii israelieni s-au arătat încântați și sunt aproape siguri că artefactul i-a aparținut lui Pilat, acest nume fiind destul de rar întâlnit, alți specialiști sunt de părere să sunt slabe șansele ca acesta să îi fi aparținut guvernatorului. Iar motivul principal pentru ca susțin această ipoteză este faptul că aliajul din cupru nu era demn de rangul unei personalități precum cea a lui Poțiu Pilat. De aceea, specialiştii au spus că obiectul ar fi putut fi al unuia dintre slujitorii de la curtea lui Pilat.

Conform focumentelor istorice disponibile, Ponțiu Pilat sau Pilat din Pont, originar din Pontul Asiei Mici, a fost al cincilea prefect (guvernator roman) al provinciei romane Iudeea, exercitându-și mandatul între anii 26 și 36 AD, în vremea domniei împăratului Tiberius. Potrivit Bibliei, el este omul care L-a condamnat la moarte prin răstignire pe Hristos. Mai mult, alte surse istorice sugerează că el a fost un om dur, care nu arăta compasiune față de evrei și tradițiile lor.