Home » Când, unde, cum » Unde își au bananele semințele. Nu mulți știu asta

Unde își au bananele semințele. Nu mulți știu asta

Manolică Anca / 06.06.2022, 15:50
Unde își au bananele semințele. Nu mulți știu asta

Pentru o plantă, fructul este mijlocul de a proteja și de a dispersa sămânța, dar ce se întâmplă atunci când un fruct nu are semințe? În mod excepțional, există situații în care fructele cresc fără polenizare și chiar cazuri în care ovarul nu conține niciun ovul și, prin urmare, nu poate fertiliza nimic. În astfel de cazuri, se dezvoltă un fruct fără semințe, care în botanică se numește „partenocarpic”. Asta se întâmplă și cu banana pe care o mâncăm.

Unde își au bananele semințele

Din punct de vedere botanic, fructul este o structură pe care planta o formează în jurul semințelor, protejându-le și, adesea, ajutându-le să se disperseze. Acesta provine din transformarea ovarului, uneori cu implicarea altor țesuturi vegetale, după polenizarea și fecundarea ovulelor. În caz contrar, ovarul se oprește din creștere într-un stadiu incipient, iar fructul nu se dezvoltă.

Cu toate acestea, există unele excepții în care fructele cresc fără polenizare și chiar cazuri în care ovarul nu conține niciun ovul. Acesta este cazul bananei.

De-a lungul timpului, de când am început să cultivăm plantele, le-am modificat aspectul și compoziția și, în cele din urmă, le-am modificat genetic. Inițial, în mod neintenționat, prin selectarea celor care ofereau cele mai bune produse, în funcție de nevoile și gusturile noastre, iar mai recent, în mod deliberat, fie prin selecție artificială, fie prin încrucișări sau prin diverse tehnici de inginerie genetică.

Și, ca aproape toate fructele de pe piață, banana are o varietate sălbatică. Printre diferitele varietăți de banane cultivate se numără forme diploide, triploide și tetraploide ale celor două specii, Musa acuminata și Musa balbisiana, precum și forme hibride ale ambelor specii. Un soi este diploid atunci când cromozomii săi sunt aranjați în perechi și triploid atunci când sunt aranjați în grupuri de trei, o condiție care provoacă sterilitate reproductivă la plante.

Musa balbisiana
Musa balbisiana

Cele mai multe banane comerciale sunt triploide și, prin urmare, fără semințe. Cu toate acestea, formele sălbatice de M. acuminata și M. balbisiana au semințe și se reproduc pe cale sexuală. Când deschidem o banană sălbatică, găsim mai multe semințe, mici și negre, dispuse de-a lungul fructului.

Cum se reproduc plantele de banane

O banană comercială fără semințe nu se poate reproduce pe cale sexuală. Prin urmare, este necesară o metodă diferită. Ei bine, acest lucru se face exclusiv vegetativ, iar cel mai frecvent este prin intermediul drajonilor. Un drajon este un lăstar care iese din rădăcinile unei plante și care dă naștere unei noi tulpini.

În realitate, acesta face parte din același individ ca și tulpina principală. Când atinge o anumită dimensiune, este separat de adult, extrăgându-i-se o parte din rădăcini și tăindu-se cele care îl leagă de planta originală. În acest fel se obține o clonă care poate fi transplantată în altă parte. Noua plantă va crește, va da propriile fructe – fără semințe – și, când va fi suficient de mare, își va produce propriile mlădițe.

Acest proces de reproducere are unele avantaje față de reproducerea sexuală. În primul rând, fructele nu au semințe, ceea ce le face mai atractive pentru consumator. De asemenea, deoarece este o clonă genetică, cu excepția cazului în care se acumulează o mutație improbabilă, va fi exact la fel ca originalul.

Dacă un soi de banană este foarte apreciat, producția poate fi crescută rapid, ieftin și cu o anumită garanție că produsul nu se va schimba. Cu toate acestea, există dezavantaje. În absența variabilității genetice, populațiile vor fi foarte vulnerabile la boli. Iar acest lucru poate fi foarte costisitor.