Home » Când, unde, cum » Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa vs. cele mai scumpe. Pe ce listă e inclusă România

Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa vs. cele mai scumpe. Pe ce listă e inclusă România

Alexandru Cazacu / 11.08.2022, 16:02
Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa vs. cele mai scumpe. Pe ce listă e inclusă România

În timp ce casele din unele state europene se vând la prețuri extrem de mari, în alte țări din Europa prețul locuințelor este destul de accesibil. În continuarea acestui articol, noi vă vom spune unde se găsesc cele mai ieftine, dar și cele mai scumpe locuințe din Uniunea Europeană. De asemenea, în rândurile următoare veți afla și în ce categorie este inclusă România.

Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa

După cum arată datele unui studiu, România se numără printre țările europene cu cele mai ieftine locuințe. Mai exact, în acest clasament țara noastră ocupă locul al doilea. Potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, Bosnia și Herțegovina este țara cu cele mai ieftine locuințe din Europa (974 euro/mp). Studiul menționat a fost realizat în 23 de țări și 68 de orașe.

România este situată pe această poziție, cu un preț mediu de 1.266 euro/mp, calculat pe baza datelor din principalele orașe ale țării. Printre statele europene cu cele mai mici prețuri medii ale locuințelor se mai numără Serbia (1.520 euro/mp) și Portugalia, cu un preț mediu de 1.537 euro/mp.

Deși unii ar putea crede că Bucureștiul este cel mai scump oraș din acest punct de vedere, realitatea este cu totul și cu totul diferită. În clasamentul pe orașe, Capitala este situată pe locul al doilea după Cluj-Napoca. În Cluj, prețul mediu este de 1.940 euro/mp, iar în București 1.573 euro/mp.

„România se află printre țările analizate în care prețurile la apartamentele din marile orașe depășesc media națională, iar Cluj-Napoca se remarcă cu o diferență de peste 50%, în timp ce în București acestea sunt cu doar 25% mai mari. Așadar, discrepanțele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifestă și pe piața imobiliară, atât la nivel de preț de tranzacționare, cât și în privința apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale.

Zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere și este de așteptat ca și în celelalte regiuni să apară concentrări urbane odată cu modernizarea infrastructurii care să favorizeze dezvoltarea economică”, a spus Marius Vasilescu, Director Consultanță Financiară, Deloitte România.

Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa
Unde se află cele mai ieftine locuințe din Europa vs. cele mai scumpe

Țările cu cele mai scumpe locuințe din Europa

Pe de altă parte, Marea Britanie conduce în clasamentul țărilor din Europa cu cele mai scumpe locuințe. După o majorarea anuală de aproximativ 21%, Anglia a ajuns la o medie de 4.905 euro/mp. Pe locul al doilea este Austria, cu o medie de 4.782 euro pe metru pătrat.

Potrivit studiului menționat, prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat în Franța (4.639 euro/mp) și în Germania (4.600 euro/mp).

Orașele din Europa cu cele mai scumpe locuințe

Se pare că Parisul este pe primul loc în clasamentul orașelor din Europa cu cele mai scumpe locuințe. În capitala Franței, prețul mediu pentru un apartament este de 13.462 euro/mp. Pe locul al doilea este Munchen (10.500 EUR/mp), urmat de Londra, cu 8.426 EUR/mp.

Există și unele orașe europene în care locuințele sunt mai scumpe decât în capitalele țărilor respective. Printre acestea se numără Barcelona (6.251 EUR/mp), Anvers (4.050 EUR/mp), Milano 3.844 EUR/mp) și Cluj-Napoca (1.940 ERO/mp).