Home » Cum să faci orice » Asigurare facultativă a locuinței 2022. Unde se face, cât costă și ce trebuie să știi

Asigurare facultativă a locuinței 2022. Unde se face, cât costă și ce trebuie să știi

Alexandru Cazacu / 16.06.2022, 09:56
Asigurare facultativă a locuinței 2022. Unde se face, cât costă și ce trebuie să știi

Asigurările pentru proprietari oferă, de obicei, o protecție financiară în cazul unui dezastru sau accident care implică o reședință. O astfel de poliță poate asigură atât structura casei, dar și bunurile din interiorul acesteia în cazul unui eveniment distructiv. În ceea ce privește o asigurare facultativă a locuinței, acesteia i se pot adăuga și clauze speciale. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre asigurarea pentru locuință.

Asigurare facultativă a locuinței 2022. Unde se face, cât costă și alte detalii importante

Atunci când când închei o poliță de asigurare a locuinței, practic faci o investiție care are scopul de a garanta confortul casei tale și a familiei. Aceasta este disponibilă în două forme: asigurare obligatorie PAD și asigurare facultativă a locuinței.

Este important să menționăm că una nu o exclude pe cealaltă, deoarece asigurarea obligatorie PAD este impusă de lege, însă nu acoperă atât de multe daune precum o asigurare facultativă a locuinței.

Dintre toate statele membre UE, România are cele mai puține locuințe asigurate, ca procent din totalul gospodăriilor (doar 19%), în condițiile în care polițele de calamitate sunt obligatorii prin lege, iar asigurările facultative complete sunt obligatorii pentru persoanele care au locuințe finanțate de bănci, adică aproape toți care și-au achiziționat o casă după 2004.

Asigurare facultativă a locuinței 2022
Asigurare facultativă a locuinței 2022. Unde se face, cât costă și la ce trebuie să fim atenți

Ce acoperă o poliță de asigurare a locuinței

Asigurarea obligatorie PAD acoperă trei riscuri catastrofale și anume cutremurul, inundațiile și alunecările de teren până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

Pe de altă parte, o asigurare facultativă a locuinței acoperă și incendii, explozii, furtuni, vijelii, furtul sau chiar vandalizarea locuinței, la sume care corespund valorii reale a casei respective. În plus, polițelor facultative li se pot adăuga clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor, a aparatelor, a bunurilor casabile etc.

Cât costă o asigurare pentru locuință

Ei bine, tarifele asigurărilor sunt, în mare parte, determinate de riscul asiguratorului de a depune o cerere de despăgubire. Acesta evaluează acest risc în funcție de istoricul revendicărilor asociate cu reședința respectivă, cartierul și starea acesteia.

În România, cea mai întâlnită locuință este de tip A, însă în mediul rural încă mai există și locuințe de tip B. Potrivit Adevărul, pentru cele două tipuri de locuințe, tariful poliței de asigurare obligatorie se prezintă în felul următor:

  • Locuințe de tip A – costul poliței PAD = 20 EUR/an
  • Locuințe de tip B – costul poliței PAD = 10 EUR/an.

Ce trebuie să știi înainte de a încheia o poliță de asigurare pentru locuință

În primul rând, trebuie să stabilești riscurile la care este supusă locuința: dacă este într-o zonă cu risc seismic ridicat sau cu risc de inundații și alte calamități naturale, dacă ții în locuință obiecte de valoare și crezi că poți fi victima unui furt și așa mai departe.

Apoi, trebuie să verifici piața de asigurări și să alegi o companie de încredere. Recomandat este să verifici site-urile firmelor de asigurări și să o alegi pe cea care îți inspiră încredere și care are mulți ani de experiență. După ce ai ales asiguratorul, alege cu grijă pachetul de asigurare facultativă a locuinței care ți se potrivește.