Home » Când, unde, cum » Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă. Informații utile

Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă. Informații utile

Ileana Mladinoiu / 18.06.2022, 12:10
Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă. Informații utile

Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă, tot ce trebuie să știi. Cine intră pe site-urile unităților spitalicești, dacă are vreun interes, este imposibil să nu vadă anunțuri privind organizarea de concursuri pentru ocuparea unui anumit număr de posturi vacante de ambulanțier, de exemplu, din cadrul Secţiei unitate clinică de primiri urgenţe. Se știe că echipajele publice de intervenţie de urgenţă, transport şi consultaţii în faza prespitalicească este echipaj de prim ajutor. Ambulanțele de diverse tipuri, în funcție de gravitatea cazului, vor avea un conducător al mijlocului de intervenţie denumit ambulanţier.

Unde se fac cursuri de ambulanțier și cât costă. Tot ce trebuie să știi

Potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății actualizată în 2022, ambulanțierul este personal fără pregătire medicală care a absolvit cursuri de ambulanţieri, autorizate de Ministerul Sănătăţii, pentru a activa în cadrul serviciilor de ambulanţă. Ambulanțierul conduce o mașină de transport medical special echipată și transportă bolnavi, răniți, vârstnici sau persoane cu dizabilități la un spital sau chiar un centru de primire specializat.

Ce calități și aptitudini sunt necesare unui ambulanțier. Un ambulanțier trebuie să cunoască traseele și să adapteze viteza, pentru a face rapidă și confortabilă călătoria pentru pacient. Dar el nu este doar un simplu transportator.

Asistat de un însoțitor de ambulanță, misiunea sa este de a asigura confortul și starea de sănătate a pacientului. Instalează pacientul, află despre starea acestuia de la personalul medical al unității pentru care lucrează și transmite aceste informații la sosire.

Ce rol are un ambulanțier

Este gata să acorde îngrijiri de prim ajutor în timpul călătoriei (gesturi cardiace și respiratorii, dezinfecția rănilor etc.), și să folosească echipamentul de asistență medicală cu care este dotat vehiculul său. El este responsabil de întreținerea mecanică și igienă a vehiculului și de sterilizarea echipamentelor.

Un ambulanțier intră în contact cu mulți profesioniști din lumea medicală (medici, asistente, pompieri etc.). Misiunile de transport sunt în mare parte planificate în avans.

Pe lângă abilități foarte bune de condus și cunoașterea perfectă a traseelor ​​rutiere, ambulanțierul este mai presus de toate grijuliu și atent, pentru ca pacientul să se afle în largul său. Trebuie să demonstreze calm și vigilență, mai ales atunci când starea pacientului necesită aplicarea primului ajutor. O simplă greșeală poate avea consecințe grave.

Ambulanțierul trebuie să poată rezista unui ritm de lucru susținut, orelor neregulate, instalării zilnice a pacienților (transport targă, persoane cu dizabilități etc.), intervenții de urgență, de lungă durată, care necesită îngrijiri medicale.

O altă atribuție a unui ambulanțier este transmiterea de informații către profesioniștii care preiau pacienții (medici, asistente sau alt personal spitalicesc).

În ce situații poate să intervină ambulanțierul

Ambulanțierul este chemat în diverse situații de urgență medicală (răniri, arsuri, accidente etc.), iar acesta va conduce cât mai repede pacienții la medic sau chiar să acorde primul ajutor. Are anumite cunoștințe medicale care îi permit să aibă grijă de bolnavi până la spital, calități umane incontestabile.

Prin definiție, ambulanțierul nu este niciodată singur. Într-un vehicul sunt prezenți doi: unul dintre ei trebuie să dețină neapărat diploma de stat, celălalt este, adesea, un al doilea auxiliar al echipajului.

Pentru a face un curs de ambulanțier Serviciul de ambulanță București SABIF informează:

Înscrierile se fac personal la sediul SABIF din strada Mihai Eminescu nr. 226, sect. 2, de luni până vineri între orele 7.30-15.30.

Actele necesare

La înscriere sunt necesare:

  • cartea de identitate original și copie;
  • permis de conducere românesc, categoriile B și C original și copie (obligatoriu).

Durata cursului este de șase săptămâni, de luni până vineri. Nu se percepe taxă de înscriere, costul cursului fiind de 2000 de lei. La terminarea cursului se primește certificatul cu calificare.

Pentru cei din țară, cursurile de ambulanțier se organizează de către serviciile de ambulanță ale fiecărui județ.