Home » Life & Style » Timp liber » Ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar. Ce cursuri sunt acreditate în România

Ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar. Ce cursuri sunt acreditate în România

Violeta Badea / 16.04.2021, 11:23
Ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar. Ce cursuri sunt acreditate în România

Ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar. Ce cursuri sunt acreditate în România. Îți place să gătești, iar visul tău este acela de a deveni bucătar? Dacă așa stau lucrurile, ar trebui să știi că ai de parcurs câțiva pași pentru a-ți îndeplini dorința! În acest material îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar.

Ce face un bucătar

Îți place să gătești tot felul de preparate, iar mesele tale primesc o mulțime de aprecieri? Atunci ai putea să-ți câștigi existența din această pasiune! Dar ce este mai exact un bucătar? Ei bine, vorbim de acea persoană care se ocupă de prepararea mâncărurilor și se asigură că toate ingredientele sunt proaspete și de bună calitate. Acesta este asistat de un ajutor de bucătar, dar, la rândul lui, are un superior: bucătarul șef sau chef sau managerul localului respectiv.

Cel mai mare grad într-o bucătărie îl are bucătarul șef. Acesta trebuie să decidă meniul, să coordoneze întreaga echipă de bucătari și să ia cele mai bune decizii legate de prepararea mâncărurilor. Pe lângă experiență practică de lucru, un chef a urmat și o școală sau un curs de calificare în domeniu. Ca să ajungi un bun băcatr șef este recomandat să treci prin toate etapele: ajutor de bucătar – bucătar – bucătar șef.

Cum sa-ti iei licenta de bucatar
Cum sa-ti iei licenta de bucatar

Ce trebuie să faci ca să-ți iei licența de bucătar

Așa cum putem vedea din descrierea de mai sus, experiența este foarte importantă în această meserie, dar un rol important îl are și studiul. Pentru a ajunge la cel mai înalt nivel sunt absolut necesare cursurile. Condițiile pentru înscrierea și urmarea acestora, inclusiv taxele de înscriere, diferă în funcție de cursul pe care vrei să îl urmezi, lucrurile pe care vrei să le înveți și domeniul în care vrei să te specializezi. Odată ce ai obținut atestarea de bucătar calificat, poți urma și un curs de bucătar chef sau de patiser.

Atenție! Lucrul care trebuie subliniat este că pentru a obține atestarea ca bucătar în urma cursurilor de calificare și pentru a putea fi încadrat pe acest post, conform COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), trebuie să finalizezi cel puțin opt clase. Durata unui astfel de program este de patru luni și costă în jur de 3000 de lei.  Probabil o sa vi se pară destul de mare prețul, dar majoritatea școlilor oferă posibilitatea de a plăti în mai multe rate. De-a asemenea, ai nevoie de mai multe documente.

Acte necesare pentru dosar:

  • Cerere tip;
  • Actul care urmează a fi apostilat în original;
  • Buletinul/cartea de identitate + copie;
  • Chitanta platita la CEC/trezorerie sau casieria institutiei;

Menționăm că diploma obținută este recunoscută internațional! Astfel, este necesar ca, după ce s-a aplicat apostila la prefectură, să traduceți apoi legalizați certificatul de absolvire și suplimentul descriptiv (inclusive apostila) în limba țării unde doriți sa fie recunoscut certificatul. Traducerea se face de către un traducător autorizat, iar legalizarea se face de către un notar public.

Ce aptitudini trebuie sa aiba un bucătar

Pasiunea pentru gătit și prepararea mâncărurilor sunt principalele calități ale unui bucătar bun. Însă, în această meserie lucrezi mai mult în echipă și trebuie să faci față la fiecare sarcină pe care o ai. Aceste abilități te vor ajuta să ajungi departe în această carieră.

  • Păstrarea curățeniei
  • Atenție la detalii
  • Expertiză culinară
  • Spirit de echipă
  • Bun simț de afaceri
  • Bună abilitate de conducere și management
  • Pricepere organizațională
  • Controlul porțiunilor
  • Rezistență la stres