Home » Când, unde, cum » Zile libere 2022. Prima minivacanță din acest an pică în ianuarie. Ce e important să știe orice angajat din România

Zile libere 2022. Prima minivacanță din acest an pică în ianuarie. Ce e important să știe orice angajat din România

Alexandru Cazacu / 13.01.2022, 09:57
Zile libere 2022. Prima minivacanță din acest an pică în ianuarie. Ce e important să știe orice angajat din România

În caz că nu știați deja acest lucru, prima minivacanță din acest an pică chiar în luna ianuarie. Conform Codului muncii, angajații din România care lucrează în zilele de sărbători legale trebuie să primească compensații de la angajator, în caz contrar acesta din urmă riscă să fie sancționat. Află în următoarele rânduri ce zile libere au românii în 2022.

Zile libere 2022. Prima minivacanță din acest an pică în ianuarie

După cum spuneam, prima minivacanță din acest an este în luna ianuarie. Mai exact, conform Codului muncii din România, pe 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), salariații din țara noastră beneficiază de o zi liberă plătită, indiferent dacă lucrează la stat sau în mediul privat.

Așadar, ținând cont de faptul că ziua de 24 ianuarie pică într-o zi de luni, majoritatea angajaților români vor avea parte de un weekend prelungit. Deși Codul muncii stabilește că salariații trebuie să primească timp liber în zilele de sărbători legale, există și unele categorii de angajați care din diferite motive trebuie să meargă la muncă în zilele libere din 2022.

Cine sunt românii care lucrează în zilele libere

Concret, este vorba despre persoanele care lucrează în unitățile sanitare sau în alimentația publică, dar și despre angajații care lucrează în domenii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului acesteia sau a procesului de producție, potrivit avocatnet.ro.

Persoanele aflate în această situație, potrivit Codului muncii, vor fi compensate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care acești salariați nu pot primi timp liber, au dreptul la un spor echivalent cu cel puțin 100% din salariul de bază, mai arată sursa citată.

Așadar, dacă angajatorul nu le acordă salariaților respectivi acest drept riscă să fie sancționat cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. În 2022, dintre cele 15 sărbători legale de pe lista cu zile libere, doar 9 vor pica în intervalul luni-vineri.

Ce zile libere sunt în 2022. Prima minivacanța este în ianuarie
Ce zile libere sunt în 2022. Prima minivacanța este în ianuarie

Zile libere 2022. Câte zile nelucrătoare mai sunt în acest an

Ei bine, doar nouă din cele 15 zile de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii, în 2022. Iată ce zile libere mai sunt în acest an.

  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (zi liberă sărbătorită luni)
  • 22 aprilie – Vinerea mare (zi liberă sărbătorită vineri)
  • 24 aprilie – Paștele Ortodox (zi liberă sărbătorită duminică)
  • 25 aprilie – a doua zi de Paște (zi liberă sărbătorită luni)
  • 1 mai – Ziua Muncii (pică duminica)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (zi liberă sărbătorită miercuri);
  • 12 și 13 iunie – prima și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (zi liberă care pică luni)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei ( zi liberă care pică într-o miercuri
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (zi liberă sărbătorită într-o joi)
  • 25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun (în 2022 pică duminică și luni).

Este important să menționăm că, potrivit legislației în domeniul muncii, cei care aparțin altor culte religioase decât cele creștine au dreptul la două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase din an. Totodată, autoritățile ar putea să stabilească și alte zile libere pentru a crea punți între unele sărbători legale și weekend, însă asta rămâne de văzut.