În data de 8 martie, românii sărbătoresc Ziua Femeii, dar mulți consideră că este și Ziua Mamei. Astfel, se naște întrebarea ce anume se sărbătorește de fapt pe 8 martie de-a lungul mapamondului. Află ce este sărbătorit în data de 8 martie, dar și faptul că există o diferență între cele două sărbători.
În fiecare an, în data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, astfel că sunt comemorate realizările de ordin social, politic și economic ale femeilor, dar și discriminarea și violența față de acestea care, în continuare își fac simțită prezenta în societatea globală, având în continuare efecte negative.
În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat o rezoluție a Zilei Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pacea Internațională. O sărbătoare a femeilor recunoscută la nivel internațional, dar fără a preciza o zi anume a fost aprobată din 1910 de către Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial, 8 martie a fost instituită ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost finalizat.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Un an mai târziu, în 1910, după Conferința Muncitorilor de la Copenhaga, la care au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a decis ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi în toată lumea, și a fost aleasă pe 8 martie, dar abia în 1913.
Ziua Femeii a fost recunoscută ca o sărbătoare internațională în 1977 și a devenit o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și Statele Unite. Ziua de 8 martie este la nivel internațional Ziua Femeii Militante, datorită căreia femeile au drept de vot, drept de proprietate, drept la educație, divorț, îngrijiri medicale. După 1989, Ziua Mamei, este înlocuită de Ziua Femeii în România.
În România, pe 8 martie, se sărbătorește Ziua Femeii, bucuria de viață și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 a fost sărbătorită Ziua Mamei, iar cu această ocazie au fost organizate spectacole dedicate mamelor. După Revoluția din 1989 în România, conceptul de Ziua Mamei este înlocuit cu Ziua Femeii.
De Ziua Internațională a Femeii în Vest, împuternicirea femeilor este sărbătorită pentru a le promova drepturile și egalitatea cu bărbații. Ziua Mamei este, în general, sărbătorită în fiecare an, în întreaga lume, în a doua duminică a lunii mai. Aproximativ 70 de țări din întreaga lume au, așadar, o dată comună pentru această sărbătoare.
Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Țările de Jos, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Statele Baltice, Țările Americii, țările sudice ale țărilor nordice, sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare legală din 2010 și este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. În România și Bulgaria, obiceiurile dinaintea căderii comunismului s-au păstrat, când pe 8 martie, de Ziua Mamei, copiii dădeau cadouri mamelor, bunicilor, profesorilor și altor femei considerate apropiate.
Așadar, în România, în data de 8 martie este sărbătorită Ziua Femeii, în timp ce Ziua Mamei a devenit sărbătoare națională în anul 2010 și este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.