Home » Cum să faci orice » 4 rețete de chec simplu și pufos, cu fructe sau nucă. Secrete de aur din bucătărie ca desertul să iasă absolut delicios

4 rețete de chec simplu și pufos, cu fructe sau nucă. Secrete de aur din bucătărie ca desertul să iasă absolut delicios

Ileana Mladinoiu / 13.01.2022, 14:06
4 rețete de chec simplu și pufos, cu fructe sau nucă. Secrete de aur din bucătărie ca desertul să iasă absolut delicios

În realitate, checul este o prăjitură pufoasă preparată cu ou, stafide, nuci, rahat, fructe. Rețetele sunt simple, iar patiseria românească este bogat reprezentată de acest desert delicios adorat de cei mici până la maturi. Cu toate acestea, există câteva secrete, numite de aur, pentru ca un chec, indiferent că-i preparat cu nucă sau cu fructe, să iasă pufos și mai ales bun la gust.

Rețete de chec simplu și pufos, cu fructe sau nucă. Trucuri de aur

1.Rețetă chec cu nuci

Ingrediente:

  • 100 de g de unt;
  • 200 de g de zahăr pudră;
  • 6 ouă;
  • 200 de g de făină;
  • 100 de g de nuci tăiate;
  • vanilie

Mod de preparare chec cu nucă

Se freacă foarte bine untul cu zahărul pudră timp de ½ oră, ca să devină spumos. Se adaugă treptat câte un gălbenuș și se amestecă. Se încorporează ½ din cantitatea de albușuri bătute spumă și jumătate din cantitatea de făină, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă și celelalte jumătăți de făină și albușuri spumă. Se adaugă vanilia și apoi nucile tăiate.

Se unge tava de chec cu unt, dar imediat se face focul mai mic și se toarnă compoziția. Se dă la cuptorul fierbinte la început. Se lasă în cuptor timp de o oră.

2. Rețete checuri cu fructe

Sunt foarte apreciate, deoarece aluatul nu este prea gras și nici prea dulce, iar fructele sunt bogate în vitamine cu zahăr natural și cu gust acrișor.

Chec cu afine și zmeură

Ca ingrediente veți folosi:

  • 2 ouă;
  • 2 linguri sirop de arțar;
  • 180 de g de făină;
  • ½ cană cu lapte;
  • ½ cană cu ulei;
  • ½ plic praf de copt;
  • ½ cană cu afine proaspete;
  • ½ cană cu zmeură proaspătă;
  • 300 de g de iaurt smântânos/smântână;
  • 1 linguriță de unt

Mod de preparare chec cu afine și zmeură

Albușurile se mixeză cu siropul de arțar până ce se ajunge la o bezea bine închegată. Adăugați gălbenușurile, uleiul, laptele, mixând după fiecare. Adăugați apoi făina amestecată cu praful de copt, folosind spatula, amestecând ușor, ca să nu se lase spuma (unul dintre secretele de aur ale checului pufos).

Este rândul fructelor pe care le veți amesteca tot cu spatula, pentru a se încorpora bine în compoziție.

Turnați produsul obținut în tava unsă cu unt și dați la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 20 de minute. După ce checul se răcește, puteți turna iaurtul/smântâna. Ideal ar fi ca desertul să fie lăsat la frigider pentru aproximativ o oră.

3. Chec cu fructe confiate

Ingrediente:

  • 5 ouă;
  • 200 de g de unt;
  • 200 de g de zahăr;
  • 300 de g de făină;
  • 50 de g de stafide;
  • 50 de g de caise confiate;
  • 100 de g de merişoare;
  • 3 linguri cu rom;
  • 1 plic cu zahăr vanilat Bourbon;
  • 1 pliculeț praf de copt

Mod de preparare

Într-un bol, caisele tăiate feliuțe, însă nu prea subțiri, se amestecă cu stafidele şi merişoarele. Peste ele se pune romul şi zahărul vanilat, se amestecă şi se lasă 30 minute la macerat. Untul se freacă cu zahărul până devine spumos. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina amestecată cu praful de copt, albuşurile bătute spumă şi fructele confiate.

Omogenizați totul cu o spatulă sau o lingură din lemn. Compoziţia o puneți în tava de chec tapetată cu hârtie de copt şi dați la cuptorul încins pentru 60 de minute. Faceți testul cu scobitoarea și dacă iese uscată, checul e gata.

4. Chec cu fructe proaspete-rețete practice

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 8 linguri cu ulei;
  • 8 linguri cu făină;
  • 8 linguri cu zahăr;
  • 1/2 kg de fructe proaspete;
  • o lingură cu cacao;
  • un plic praf de copt;
  • o linguriță zeamă de lămâie;
  • un praf de sare;
  • o lingură cu zahăr pudră

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri se adaugă un praf de sare și se bat bine. Se adaugă și zahărul, după care se încorporează și gălbenușurile, uleiul și făina. La sfârșit, se adaugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie.

Se toarnă jumătate din compoziție în tavă, iar în cealaltă jumătate se amestecă o lingură de cacao și se toarnă deasupra. Cu o lingură, se amestecă ușor, apoi se adaugă fructele date prin făină. Se dă la cuptor aproximativ 40 de minute. După ce se răcește checul, se tapetează cu zahăr pudră.