În realitate, checul este o prăjitură pufoasă preparată cu ou, stafide, nuci, rahat, fructe. Rețetele sunt simple, iar patiseria românească este bogat reprezentată de acest desert delicios adorat de cei mici până la maturi. Cu toate acestea, există câteva secrete, numite de aur, pentru ca un chec, indiferent că-i preparat cu nucă sau cu fructe, să iasă pufos și mai ales bun la gust.
Ingrediente:
Mod de preparare chec cu nucă
Se freacă foarte bine untul cu zahărul pudră timp de ½ oră, ca să devină spumos. Se adaugă treptat câte un gălbenuș și se amestecă. Se încorporează ½ din cantitatea de albușuri bătute spumă și jumătate din cantitatea de făină, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă și celelalte jumătăți de făină și albușuri spumă. Se adaugă vanilia și apoi nucile tăiate.
Se unge tava de chec cu unt, dar imediat se face focul mai mic și se toarnă compoziția. Se dă la cuptorul fierbinte la început. Se lasă în cuptor timp de o oră.
Sunt foarte apreciate, deoarece aluatul nu este prea gras și nici prea dulce, iar fructele sunt bogate în vitamine cu zahăr natural și cu gust acrișor.
Chec cu afine și zmeură
Ca ingrediente veți folosi:
Mod de preparare chec cu afine și zmeură
Albușurile se mixeză cu siropul de arțar până ce se ajunge la o bezea bine închegată. Adăugați gălbenușurile, uleiul, laptele, mixând după fiecare. Adăugați apoi făina amestecată cu praful de copt, folosind spatula, amestecând ușor, ca să nu se lase spuma (unul dintre secretele de aur ale checului pufos).
Este rândul fructelor pe care le veți amesteca tot cu spatula, pentru a se încorpora bine în compoziție.
Turnați produsul obținut în tava unsă cu unt și dați la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 20 de minute. După ce checul se răcește, puteți turna iaurtul/smântâna. Ideal ar fi ca desertul să fie lăsat la frigider pentru aproximativ o oră.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un bol, caisele tăiate feliuțe, însă nu prea subțiri, se amestecă cu stafidele şi merişoarele. Peste ele se pune romul şi zahărul vanilat, se amestecă şi se lasă 30 minute la macerat. Untul se freacă cu zahărul până devine spumos. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina amestecată cu praful de copt, albuşurile bătute spumă şi fructele confiate.
Omogenizați totul cu o spatulă sau o lingură din lemn. Compoziţia o puneți în tava de chec tapetată cu hârtie de copt şi dați la cuptorul încins pentru 60 de minute. Faceți testul cu scobitoarea și dacă iese uscată, checul e gata.
Ingrediente:
Mod de preparare
Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri se adaugă un praf de sare și se bat bine. Se adaugă și zahărul, după care se încorporează și gălbenușurile, uleiul și făina. La sfârșit, se adaugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie.
Se toarnă jumătate din compoziție în tavă, iar în cealaltă jumătate se amestecă o lingură de cacao și se toarnă deasupra. Cu o lingură, se amestecă ușor, apoi se adaugă fructele date prin făină. Se dă la cuptor aproximativ 40 de minute. După ce se răcește checul, se tapetează cu zahăr pudră.