Home » Cum să faci orice » 7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi, înainte de a-ți construi o casă. Ce e bine să iei în calcul

7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi, înainte de a-ți construi o casă. Ce e bine să iei în calcul

Voicu Costin / 12.03.2022, 10:00
7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi, înainte de a-ți construi o casă. Ce e bine să iei în calcul

Construcția unei case implică un proces destul de lung și anevoios. În condițiile de față,  scumpirea materialelor de construcție poate aduce și mai mari dificutăți pe partea financiară. Și când vă gândiți să construiți o casă de la zero, e bine să luați în considerare faptul că proiectul se va întinde pe mai multe luni ori chiar ani și materialele se mai pot scumpi. De ce lucruri trebuie să țineți cont la proiectarea viitoarei voastre case? Am redat mai jos 7 aspecte importante.

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

  1. E nevoie să faci un studiu geotehnic

De la etapa de documentare și alegerea design-ului de casă, potrivit nevoilor tale, până la execuția propriu-zisă a construcției și amenajarea locuinței, este un drum lung și anevoios. Până în acele momente trebuie să studiezi toate celelalte condiții.

Studiul geotehnic reprezintă o documentație tehnică obligatorie care presupune verificarea terenului pe care urmează să fie ridicată construcția, asigurând un nivel optim de siguranță.

Investigarea terenului unde urmează să fie turnată fundația casei și unde se va fora pământul sunt extreme de importante. Prețul unui studiu geotehnic pentru o casă cu un singur nivel este în jur de 1.000 lei.

  1. Lucrează doar cu echipe de profesioniști

În ziua de astăzi este destul de greu să prinzi o companie liberă pentru construcția unor case. Pe lângă această bătaie de cap, marea majoritate a românilor pricepuți au plecat să muncească în domeniul construcțiilor, dar pe bani mai mulți, în Occident. Fă un studiu amănunțit când vine vorba de viitoarea firmă care îți va asigura locuința. Este foarte important ca oamenii să fie profesioniști şi să aibă experiență în construcții.

Nu puține sunt cazurile în care așa-zișii meseriași au luat banii și s-au făcut nevăzuți. Și consultați portofoliul de clienți, astfel încât să vă faceți o idee despre cum lucrează.

  1. Este posibil să dureze și să coste mai mult

În cele mai multe cazuri procesul de construcţie al casei va dura mai mult, mai ales dacă doriți să începeți în lunile de toamnă-iarnă, când condițiile meteo nu sunt atât de favorabile. Dacă proiectul durează mai mult, și banii vor fi mai mulți, la sfârșitul proiectului.

În ceea ce privește costurile, pot apărea cheltuieli neprevăzute, care impun suplimentarea bugetului inițial. De aceea, ar fi bine să mai aveți o sumă de bani în plus, atunci când începeți proiectul mult visat.

  1. Investește în calitate

Lucrurile de o calitate superioară costă mai mult, dar pot asigura durabilitatea în timp. Nu vă zgârciți la câțiva lei, ca mai apoi să regretați alegerea făcută. De cele mai multe ori se întâmplă să cumpărați două produse ieftine, care să coste mai mult decât unul mai calitativ și durabil. În plus, calitatea se traduce printr-un nivel ridicat de confort, durabilitate și siguranță, aspecte deloc de neglijat atunci când vine vorba de construcția unei case.

  1. Gândește-te și la viitor

Este posibil ca în momentul în care decizi să îți construiești propria casă, să nu ai anumite nevoi, însă trebuie să ții cont că faci o investiție pe termen lung. De exemplu, chiar dacă acum nu ai sau nu îți dorești copii, proiectează casa cu 1-2 camere în plus, pe care le poți amenaja la timpul respectiv. Astfel, în momentul în care vei trece la o nouă etapă din viața ta nu vei fi nevoit să îți schimbi locuința.

  1. Ia în calcul multe spații de depozitare

Atunci când îți construiești casa, te gândești bineînțeles și la decorarea camerelor. Alegerea finisajelor, a mobilierului și a spațiilor de depozitare sunt mereu pe placul tuturor. Spațiile de depozitare sunt extrem de importante. Cu ajutorul lor, poți păstra o grămadă de lucruri de care poți avea nevoie în viitor și nu mai este nevoie să le arunci.

  1. Nu te muta înainte să termini tot ce ți-ai propus

Experiența celor care s-au mutat în noua casă înainte ca proiectul să fie finalizat, au demonstrat că șansele să duci la bun sfârșit tot ce ai început sunt tot mai mici. Acest lucru se datorează faptului că apar alte priorități. Trebuie să te ocupi de amenajare, organizare, curățenie, iar restul devin opționale. Un sfat prețios de care să ții cont: nu te muta decât atunci când casa e finalizată!