Home » Cum să faci orice » 7 trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Cum se taie corect carnea, ce mirodenii să adaugi și ce e bine să faci pentru a obține o friptură fragedă și suculentă

7 trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Cum se taie corect carnea, ce mirodenii să adaugi și ce e bine să faci pentru a obține o friptură fragedă și suculentă

Toader Mihai / 21.12.2021, 15:45
7 trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Cum se taie corect carnea, ce mirodenii să adaugi și ce e bine să faci pentru a obține o friptură fragedă și suculentă

Mulți dintre noi am putea crede că nu e chiar atât de greu să faci un grătar, iar odată ce am aprins focul, preparatele sunt ca și gata. Ei bine, realitatea este puțin diferită, deoarece trebuie să respectăm anumite reguli de bază chiar și atunci când facem un simplu grătar. Așadar, noi v-am pregătit o listă cu trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Dacă ții cont de acestea, cu siguranță nu vei da greș.

Trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect

Atunci când vine vorba de grătare, chiar și cei mai iscusiți bucătari respectă anumite reguli de bază. În continuarea acestui articol, vei alfa ce trebuie să faci pentru un grătar perfect. Printre altele, contează atât felul în care tai carnea, cât și condimentele pe care le adaugi pentru frăgezirea acesteia. Dacă ai în vedere toate trucurile și sfaturile prezentate mai jos, toată lumea îți va aprecia preparatele la grătar. Iată ce trebuie să faci pentru un grătar ca la carte.

Pregătirea grătarului

Evident, înainte de toate trebuie să te asiguri că grătarul tău este curat. Așa că, înainte de a pune carnea pe grătar, curăță bine resturile de mâncare rămase de data trecută (în caz că ai uitat să-l cureți) și unge grătarul cu o bucată de grăsime sau cu o ceapă tăiată în două.

Marinarea cărnii pentru grătar

Experții în arta culinară ne spun că, pentru un grătar perfect, marinarea cărnii este foarte importantă. Așadar, indiferent de carnea pe care vrei să o gătești, asigură-te că ai lăsat-o la marinat cel puțin 12 ore, înainte de a o pune pe grătar. Mai exact, poți să pui într-un vas puțin ulei, câțiva căței de usturoi zdrobiți, sare, piper, boia, o crenguță de cimbru, puțin busuioc și o cană de vin alb, în care să lași carnea să stea peste noapte.

Tăierea cărnii pentru grătar

Important este și felul în care tai carnea pentru grătar. Mai exact, carnea trebuie tăiată perpendicular pe lungimea fibrelor, în felii subțiri. După ce ai făcut toate acestea, bate bucățile de carne pentru a rupe fibrele mai tari. Pe lângă faptul că vor căpăta un aspect mai plăcut, feliile de carne se vor pătrunde mult mai ușor.

Frăgezirea cărnii

Pentru a obține o carne extrem de delicioasă care se topește în gură, trebuie să frăgezești carnea înainte de o pune pe grătar. Dacă nu știi cum să faci acest lucru, nu e nicio problemă, pentru că te învățăm noi. Iată ce trebuie să faci.

Pune într-o oală un litru de lapte și lasă-l să de-a în clocot. Când laptele începe să fiarbă, stinge focul și adaugă 50 ml de coniac în oală. Lasă carnea în acest amestec pentru cel puțin o oră, apoi condimenteaz-o cu ingredientele preferate. De obicei se folosesc condimente precum: sare grunjoasă, piper, boia dulce, usturoi, busuioc, cimbru, coriandru, oregano etc.

De asemenea, carnea se poate frăgezi și cu vin, bere sau cu apă minerală. Lasă carnea pentru cel puțin 12 ore în una din aceste băuturi, iar apoi condimentează după preferințe. Totodată poți să o bați puțin înainte de a o condimenta.

7 trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Cum se taie corect carnea și ce mirodenii să adaugi
7 trucuri și sfaturi pentru un grătar perfect. Cum se taie corect carnea și ce mirodenii să adaugi

Aromarea cărnii

Ai planificat un grătar pentru a doua zi? Ei bine, pregătește carnea în seara precedentă. Carnea pentru friptură se poate aroma cu sare, piper, usturoi pisat. Într-un vas încăpător, așază bucățile de carne condimentate cu sare, piper și usturoi pisat. Peste acestea pune o crenguță de cimbru proaspăt, frunze de dafin, oregano, rozmarin, puțin ulei și 2 linguri de oțet sau zeamă de lămâie. Pentru carnea de porc și vită, se mai pot adăuga frunze de salvie. Acoperă vasul cu carne și lasă-l la frigider până a doua zi.

Cum să prepari ce mai bună marinadă

Ti-ai invitat prietenii la grătar și vrei să îi impresionezi cu abilitățile tale în gastronomie? În acest caz, trebuie să prepari o marinadă deosebită. În vasul unui blender pune o cană de vin, o ceapă mică, 6-8 căței de usturoi, sare, piper, boia afumată, cimbru, o linguriță de zeamă de lămâie și una de zahăr, și pornește aparatul. Unge bine carnea cu pasta obținută, învelește-o într-o folie alimentară și las-o la rece până a doua zi. Cu siguranță, toată lumea îți va aprecia calitățile de bucătar.

Micii se fac primii

Dacă printre preparatele pe care vrei să le pui pe grătar se află și mici, atunci pe aceștia îi vei face prima dată. Grătarul trebuie să fie încins corespunzător, pentru ca micii să se pătrundă foarte bine.

Frigărui perfecte

Cubulețele de carne pentru frigărui trebuie să fie potrivite, adică nici groase, dar nici prea subțiri. Legumele trebuie să fie cât mai suculente, astfel încât să își lase zeama pe bucățile de carne. După ce le-am așezat, asezonăm totul cu mirodenii, iar apoi le punem pe grătar.