Home » Când, unde, cum » Câte bule sunt de fapt într-un pahar de bere

Câte bule sunt de fapt într-un pahar de bere

Manolică Anca / 15.06.2021, 11:07
Câte bule sunt de fapt într-un pahar de bere

Pe măsură ce torni bere într-un pahar, se formează imediat o „cascadă” spumoasă ce erupe spre vârf, după care se așterne o pătură care gâdilă nasul. În tot acest proces, fluxul spumos pare că nu se mai sfârșește. Tu te-ai întrebat vreodată câte bule sunt într-un pahar de bere înainte ca băutura să se „liniștească”? Acest articol îți va oferi și un răspuns.

Câte bule sunt într-un pahar de bere

Gérard Liger-Belair, profesor de fizică chimică în cadrul Universității din Reims Champagne-Ardenne, Franța, a cercetat anterior acest subiect pe șampanie, concluzionând că un singur pahar produce aproximativ un milion de bule. Recent, acesta a analizat paharele de bere și a constatat că acestea produc de două ori mai multe bule decât vinul spumos. Așadar, pentru cine se întreabă câte bule sunt într-un pahar de bere, răspunsul este cu până la două milioane de bule care.

Dovezile arheologice susțin că oamenii produc și beau bere de cel puțin 5.000 de ani și maximum 13.000 de ani, au scris în studiu Liger-Belair și Clara Cilindre, co-autor și profesor asociat și cercetător al Grupului de Spectroscopie Moleculară și Atmosferică (GSMA) în cadrul Universității din Reims.

Berea, cea mai populară băutură alcoolică

„Este de departe cea mai populară băutură alcoolică din întreaga lume”, a declarat Liger-Belair pentru Live Science. În contextul în care, la nivel global, se produc circa 200 de miliarde de litri de bere pe an, bulele și spuma reprezintă o parte importantă a experienței berii, a mai spus el, precizând că acest lucru este valabil mai ales pentru lager, un tip de bere extrem de popular.

Berea este cea mai populară băutură alcoolică
Berea este cea mai populară băutură alcoolică

De obicei, berea se fabrică din patru ingrediente: hamei, malț, drojdie și apă, care sunt apoi fermentate. Prin acest proces se descompun carbohidrații pentru a produce alcool, zaharuri și dioxid de carbon (CO2).

Când berea se îmbuteliaază sau se pune în doze, se mai adaugă CO2, moment în care se creează presiune în recipient. Odată ce este desfăcută o doză sau o sticlă, lichidul devine suprasaturat cu CO2, care este apoi eliberat sub formă de bule.

Ce influențează bulele din bere

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit berea cu un volum de alcool de 5%, turnând aproximativ 250 ml din bautura cu o temperatură de 6 grade Celsius în pahare de 500 ml. Aceștia au stabilit că numărul total de bule din bere va fi influențat, în mare, de trei factori: concentrația de CO2 dizolvat în sticlă, volumul bulelor și punctul în care berea devine atât de lipsită de dioxid de carbon încât nu se mai pot forma bule.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că defectele mici ale paharelor de bere ajută și ele la formarea bulelor de dioxid de carbon. CO2 dizolvat s-ar aduna în jurul crăpăturilor mai mari de 1,4 micrometri lățime, formând mulțimi de bule. Apoi, aceste bule se măresc, captând și mai mult CO2 din bere. În total, un pahar de bere de 500 de ml ar genera între 200.000 și 2 milioane de bule, conform studiului.

Gustul berii, influențat de cantitatea de bule

Oamenii de știință au spus că cercetarea nu a presupus doar numărarea bulelor. Când bulele dintr-o băutură ajung pe limba unui consumator, ele sporesc aromele subtile. Astfel, prin studierea efervescenței lichidului, oamenii de știință pot afla cum se comportă băuturile în diferite condiții și cum le poate afecta gustul, a mai precizat Liger-Belair.

În timp ce cantitatea de CO2 care se dizvolvă este „un parametru cheie” pentru a înțelege acest lucru, geometria paharelor de bere au și ele un rol important, „astfel încât să ne putem imagina cu ușurință modificarea unor parametri la bere și sticlă pentru o experiență senzorială mai bună, în ansamblu”, a mai spus el.