Home » Life & Style » De ce să clătim paharul de bere înainte de a-l umple

De ce să clătim paharul de bere înainte de a-l umple

Ileana Mladinoiu / 25.01.2021, 10:56
De ce să clătim paharul de bere înainte de a-l umple

Clătirea paharului înainte de a-l umple cu bere este un adevărat ritual pentru barmanul profesionist care nu și-a propus să înșele clientul sau să lase impresia că anterior acesta nu a fost bine spălat. În realitate, clătirea paharului de bere este garanția unei degustări optime, fiindcă numai așa se formează “un nor de spumă” aproape de perfecțiune.

De ce să clătim paharul de bere înainte de a-l umple. Secretul barmanului

Calitatea gulerului de bere depinde de modul în care a fost pregătit paharul. Cu toate că arată curat, suprafața sticlei reține în continuare particule microscopice de praf sau minerale lăsate de evaporarea apei de spălare.

Oricât de minuscule sunt aceste resturi, ele râmân departe de a nu lăsa consecințe pentru prețioasa băutură. Toate acestea sunt elemente în jurul cărora gazul dizolvat în bere poate forma o bulă.

Un fenomen cunoscut sub numele de „nucleație”, care provoacă, dacă este excesiv, o eliberare necontrolată de gaz și, prin urmare, dă naștere unui pahar de bere cu spumă fără gust.

În timp ce spuma berii joacă un rol cheie, aducându-ți aromele în nas înainte de a o savura, devine rapid neplăcută pentru a vă mai bucura de gustul ei. De aici și interesul clătirii paharului. Acest gest va permite, de asemenea, să răciți paharul care altfel vă poate încălzi ușor berea, luându-vă o parte din plăcere.

Oricât de banale ar părea, bulele de bere, dar și cele ale altor băuturi spumante, au rămas, până la începutul anilor 2000, sfere foarte misterioase. Gerard Liger-Belair, care lucrează de cincisprezece ani buni pentru a dezvolta instrumente capabile să înțeleagă mai bine rolul acestei bule, a avut deci printre obiective determinarea cu precizie a condițiilor ce optimizează formarea bulelor: temperatura băuturii, vâscozitatea sau chiar forma sticlei.

Servirea berii
Servirea berii

Servirea berii

Poate puțin mai nobilă decât faimosul vin spumant, berea îi împărtășește, totuși, secrete fizico-chimice pe care doar știința a reușit să le dezvăluie. Servirea berii este o artă învățată, stăpânită doar de barmanii de elită, este o abilitate rară.

În realitate, nu este vorba de curățarea sticlei paharului (care ar trebui să fie curată), ci de îndepărtarea tuturor impurităților prezente în el (particule mici de praf, de exemplu), astfel încât să scadă cantitatea de spumă produsă când vine timpul să se toarne bere în respectivul pahar.

Cu cât sunt mai multe particule de praf în pahar, cu atât va fi mai mare cantitatea de spumă. Fiecare particulă de praf constituie o asperitate. Datorită acestor rugozități (praful), bulele vor putea atinge o dimensiune mare și, prin urmare, se vor dezvolta mai ușor. Acest lucru explică de ce există mai multă spumă atunci când turnați bere direct într-un pahar care nu este clătit.

Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe impurități în paharul de bere, chiar dacă este foarte curat, cu atât spuma va fi mai abundentă. Aceste impurități tind într-adevăr să respingă apa și astfel vor permite bulelor să se formeze în liniște.

Și puriștii știu că berea se bea cu un guler de spumă de maxim 2-3 centimetri. Așadar, clătirea paharului va limita cantitatea de spumă de pe suprafața berii.