Home » Life & Style » Sindromul autofabricării de bere. Organismul acestor oameni produce singur alcool. Cum este posibil

Sindromul autofabricării de bere. Organismul acestor oameni produce singur alcool. Cum este posibil

Manolică Anca / 03.03.2021, 12:18
Sindromul autofabricării de bere. Organismul acestor oameni produce singur alcool. Cum este posibil

Sindromul autofabricării de bere. O boală pe cât de rară pe atât de ciudată, care determină corpul persoanei bolnave să producă alcool. Iată cum este posibil acest lucru și cum se manifestă, mai exact. Cazul incredibil al unui bărbat care a trecut prin asta.

Sindromul autofabricării de bere

Sindromul autofabricării de bere este una dintre cele mai ciudate boli care există în lume. Cei care suferă de această afecțiune sunt în stare de ebrietate foarte des, nu pentru pentru că beau frecvent, ci pentru că propriul lor corp produce alcool. Astfel, aceste persoane se simt și arată că sunt bete, deși nu au consumat pic de alcool, motiv pentru care sunt adesea acuzae că beau pe ascuns sau că sunt mincinoase.

Ce presupune, de fapt, sindromul autofabricării de bere. Intestinele persoanelor care suferă de această afecțiune conțin în exces o ciupercă numită Saccharomyces cerevisiae, cunoscută și ca drojdie de bere. Aceasta are rolul de a transforma carbohidrații din alimente în alcool, care intră, mai apoi, în fluxul sanguin. Procesul are loc de obicei în tractul gastro-intestinal superior, care include stomacul și prima parte a intestinului subțire. De asemenea, medicamentele antifungice și o dietă cu un conținut scăzut de zahăr și carbohidrați par să cauzeze aceste „episoade de beție”.

Cazul bărbatului pe care nimeni nu l-a crezut că nu a băut

Un caz medical extrem de rar și ciudat totodată a fost descoperit în Carolina de Nord, SUA, după ce un bărbat a fost oprit de polițiști, suspect fiind că ar fi condus sub influența băuturilor alcoolice. Șoferul a negat cu vehemență acest lucru, însă polițiștii nu l-au crezut și l-au dus la spital, unde s-a descoperit că avea o alcoolemie de 2,5 ori peste limita legală. Bărbatul a continuat să jure că nu a consumat alcool, însă nimeni nu l-a crezut. Ce s-a descoperit, mai apoi, a lăsat pe toată lumea mască. Organismul omului producea singur alcool.

A fost găsit cu alcoolemie în sânge, deși nu consumase pic de alcool
A fost găsit cu alcoolemie în sânge, deși nu consumase pic de alcool

Conform CNN, doctorii de la Richmond University Medical Center din News York au descoperit ulterior că bărbatul în vârstă de 46 de ani, cărui identitate nu a fost făcută publică, avea dreptate, nu consumase deloc alcool. Diagnosticul pus a fost „sindromul autofabricării de bere” (auto-brewery syndrome- ABS) sau „sindromul de fermentare a intestinului”. Acesta constă presupune ca organismul să transforme carbohidrații din hrană în alcool, cu ajutorul drojdiei care se formează în intestinele sale.

Constatările au fost raportate în „Studiu de caz și revizuirea literaturii în sindromul fabricii de bere: probabil o afecțiune nediagnosticată” publicat în iulie 2019 de revista BMJ Open Gastroenterology. Fahad Malik, autorul principal al studiului și șeful de medicină internă rezident la Universitatea Alabama din Birmingham a spus că „acești pacienți au exact aceleași implicații ale alcoolismului: mirosul, respirația, somnolența, modificările mersului” și că  „se vor prezenta ca pe cineva care este intoxicat de alcool, dar singura diferență aici este că acești pacienți pot fi tratați prin medicamente antifungice”.

De unde a pornit totul

Totul a pornit de la un tratament cu antibiotice, cefalexină, pe care acesta l-a luat în 2011. El avea o rană infectată la un deget și a urmat acest tratament de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni. După o săptămână de la finalizarea tratamentului, personalitatea bărbatului a început să se schimbe radical, acuzând episoade de depresie, pierderi de memori, momente de „încețoșare” a creierului și un comportament agresiv.

În ianurie 2014, medicul său l-a trimis la psihiatru, acolo unde a început să fie tratat pentru deiverse afecțiuni psihice, fără ca starea sa fizică să prezinte schimbări. Ulterior, s-a întâmplat și episodul în care a fost oprit de polițiști pentru că ar fi condus băut, iar medicii nu l-au crezut că nu a consumat alcool și l-au trimis acasă. După trei ani, mătușa acestuia a auzit de existența unui caz similar, ce a fost tratat cu succes în Ohio, și și-a convins nepotul să-l încerce și el. Doctorii i-au găsit două feluri de drojdii în intestine, din care una era Saccharomyces cerevisiae sau comuna drojdie de bere, și a fost tratat cu succes, impunându-i-se un regim strict, fără carbohidrați, completat cu suplimente alimentare.

Sindromul autofabricării de bere l-a adus la un pas de moarte
Sindromul autofabricării de bere l-a adus la un pas de moarte

Sindromul autofabricării de bere l-a adus la un pas de moarte, fără să bea

Însă, după câteva săptămâni, simptomele pe care le are sindromul autofabricării de bere au revenit. Și de această dată, parcă niciun tratament nu părea să mai dea roade, în ciuda tuturor eforturilor numeroșilor medici. La un moment dat, bărbatul a ajuns într-o stare de ebrietate atât de avansată, încât s-a prăbușit din cauza sângerărilor cerebrale. A fost operat cu succes pe creier și și-a revenit spectaculos, în numai 10 zile. Surprizele nu au întârziat să apară pentru că, internat fiind, nivelul de alcool din sânge i-a crescut de la 50 la 400 mg/dL, bărbatul aflându-se în pragul decesului. Din nou nu a fost crezut de medici, în ciuda negărilor sale constante.

În cele din urmă, bărbatul a primit ajutor din partea unui grup din online și a reușit să intre în contact cu cercetătorii de la Richmond University Medical Center. Aceștia consideră că antibioticele pe care pacientul le-a luat cu ani în urmă i-au alterat flora microbiană și au permis microorganismelor de tipul ciupercilor să se dezvolte în tractul gastrointestinal. El a fost supus unor terapii antifungice și probiotice pentru a i se normaliza nivelul bacteriilor din instestinele, tratament pe care bărbatul l-a urmat mult timp.