Home » Cum să faci orice » Acte necesare pentru obținerea unei autorizații de construcții de la primărie

Acte necesare pentru obținerea unei autorizații de construcții de la primărie

Alexandru Cazacu / 13.04.2021, 10:20
Acte necesare pentru obținerea unei autorizații de construcții de la primărie

Dacă te-ai hotărât și vrei să îți construiești o casă, trebuie să știi că vei avea nevoie de unele documente pentru a face acest lucru. Mai departe, noi îți vom spune ce trebuie să faci și ce acte sunt necesare pentru obținerea unei autorizații de construcție de la primărie.

Acte necesare pentru obținerea unei autorizații de construcții de la primărie

Autorizația de construcție este documentul care dovedește faptul că ai primit dreptul de a construi sau de a consolida sau repara o casă. Dacă vrei să construiești ceva, mai întâi trebuie să afli dacă construcția are sau nu nevoie de o autorizație din partea autorităților. Așadar, o sa ai nevoie de o astfel de autorizație în următoarele cazuri:

  • Pentru lucrări de construire, reconstruire, atunci când vrei să consolidezi, să modifici, să extinzi, pentru schimbarea de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, dar și a instalațiilor aferente acestora;
  • Pentru lucrările de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare, protejare sau conservare a clădirilor care au fost declarate monumente istorice;
  • Pentru lucrări, amenajări și construcții ce au caracter provizoriu, adică tonete, chioșcuri, panouri de afișaj, firme, reclame, pergole, copertine etc, atunci când acestea nu au fost autorizate odată cu construcția principală în jurul căreia sunt amplasate.

Pași de urmat pentru obținerea unei autorizații de construcție

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a obține o astfel de autorizație este să soliciți Certificatul de Urbanism dela primăria localității sau cea a sectorului (dacă locuiești în Capitală) în care este amplasat terenul unde vrei să construiești. Acest certificat este un document informativ care te informează despre condițiile care trebuie să le îndeplinești pentru a obține autorizația de construcție, de actele și avizele de care ai nevoie, de retragerile minime de la limitele de proprietate și alte informații utile.

Pentru a obține certificatul de urbanism vei avea nevoie de:

  • actul de proprietate;
  • planuri topografice/cadastrale;
  • cerere tip;
  • chitanța care atesta faptul ca ai achitat taxa (copie);
  • este posibil sa mai ai nevoie de un memoriu tehnic de arhitectura sau planuri desenate.
Ce acte sunt necesare pentru obținerea unei autorizații de construcție
Ce acte sunt necesare pentru obținerea unei autorizații de construcție

Pasul al doilea: Realizarea studiului geotehnic

După ce ai obținut actele menționate mai sus, trebuie să realizezi un studiu geotehnic pentru locul în care vrei să ridici noua construcție. Acest studiu arată calitatea și caracteristicile terenului, de unde proiectantul obține informațiile necesare pentru a calcula și dimensiona fundația construcției.

În cazul în care vrei să construiești o casă cu maxim un etaj, este important de știut că nu studiul geotehnic nu este obligatoriu din punct de vedere legal. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să faceți acest studiu pentru ca fundația să îl aibă la bază.

Pasul al treilea: Proiectarea casei

Proiectul tehnic și detaliile de execuție, reprezintă documentația scrisă și desenată, făcută de cadre tehnice de specialitate (arhitecți, ingineri de rezistență și instalatori). Acest proiect conține toate informațiile necesare pentru execuția clădirii. Pentru acesta, puteți apela la un institut de proiectare sau un proiectant autorizat.

Pasul 4: Obținerea avizelor

După ce ai făcut toate cele menționate mai sus, va fi nevoie de avizele și acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. De obicei, primăria solicită avizul de la Mediu și avizele și acordurile de la furnizorii de utilități prezenți în zona unde urmează să fie ridicată construcția, precum: electricitate, apă și canalizare, gaze, salubritate.

Pasul 5: Depunerea dosarului la primărie

După ce te-ai asigurat că ai parcurs toți pașii anteriori, trebuie să știi că acum poți solicita de la primărie eliberarea unei autorizații de construcție, prin depunerea unui dosar complet. Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de:

  • cerere tip pentru emiterea autorizației de construcție;
  • Certificatul de Urbanism;
  • dovada titlului de proprietate asupra terenului pe care vrei sa construiești (copie legalizată);
  • proiectul (documentația tehnică) pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție, care include și referatele de verificare, semnate și stampilate în original (2 exemplare);
  • avizele și acordurile necesare menționate în CU;
  • dovada plății taxelor legale.

Important de menționat este faptul că, potrivit legii, autorizația trebuie să fie eliberată în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data depunerii dosarului complet.