Home » Cum să faci orice » Când e bine să uzi plantele. Dimineața sau seara?

Când e bine să uzi plantele. Dimineața sau seara?

Manolică Anca / 30.05.2021, 08:45
Când e bine să uzi plantele. Dimineața sau seara?

Pentru a crește sănătoase și frumoase și pentru a oferi o recoltă bogată, în cazul celor de grădină, plantele au nevoie de apă la momentul potrivit. Udarea corectă a plantelor este esențială în perioada lor de vegetație, vara, pentru întreținere, și toamna, pentru ca plantele să își asigure rezervele care să le permită, dacă este cazul, să treacă peste iarnă. Află când e bine să uzi plantele.

Când e bine să uzi plantele

Pentru a găsi o cale de mijloc, care să nu permită nici ofilirea lor din cauza secetei și nici putrezirea lor din cauza excesului de apă, trebuie să știi când și cum e bine să uzi plantele.În primul rând, trebuie satisfăcute nevoile plantei în ceea ce privește tipul de sol și intesitatea luminii și, în al doilea, rând plantele trebuie udate corect, pentru ca umiditatea să se păstreze constantă.

Supravegherea permanentă este și el un factor important în îngrijirea plantelor. Astfel că, udarea trebuie urmată de o uscare ușoară a solului înainte de cea următoare. Acest lucru va contribui la o creștere sănătoasă a rădăcinilor și la evitatarea riscului de putrezire. Cea mai simplă metodă de verificare a umiditatății este să se dea deoparte stratul superficial de la sol și a se verifica cum este acesta la doi-trei centimetri în adâncime.

Când e bine să uzi plantele
Când e bine să uzi plantele

Regulile de udare corectă a plantelor

Udă-le bine, rar și în cantitate suficientă

Cu mici excepții, pentru majoritatea florilor din gradină, udatul o dată sau de două ori pe săptămână este suficient, cu condiția ca solul să se irige în profunzime. Este de preferat să se ude mai rar, dar cu mai multă apă, decât cu putina apă, dar la intervale mai scurte de timp.

Când e bine să uzi plantele, dimineața sau seara?

Această regulă este la fel de importantă și este strâns legată de precedenta. Udarea va fi „suficienta” în condițiile în care plantele beneficiază în măsură cât mai deplină de apa. Astfel că, dacă udăm plantele în timpul zilei, o parte din apă se evapora în atmosfera. De aceea, perioadele favorite ale zilei pentru udare sunt dimineața și seara, imediat după ce apune soarele.

Udă plantele individual, în mod egal

Daca uzi mereu o singură rădăcină, va crește bine doar aceasta, iar nutrienții nu se vor absorbi în sol cum ar trebui. Așadar, toarnă apă și în jurul plantei și distribuie apa pe întreagă zonă de udare.

Udă-le încet

Un debit mare de apă nu este neapărat mai bun. Cel mai bine, udatul se face în etape, în așa fel încât aiba să aibă timp să se infiltreze în sol. Se recomandă udarea plantelor cu cantități moderate de apă, la intervale de 10 minute. Se va evita astfel supraîncărcarea solului, periclitarea sănătății plantelor și nu se va risipi apa. Dacă uzi grădina, folosește o stropitoare sau un furtun la presiune și debit mic.

Ferește frunzele

Udatul cu stropitoarea sau furtunmul, nu este același lucru cu ploaie. Dacă aceasta udă frunzele fară probleme, atunci când se udă cu furtunul sau stropitoarea, ele trebuie ferite. Frunzele ude și lăsate peste noapte devin frunze bolnave (mucegăiesc), iar cele lăsate în soare pot căpăta urme de arsuri ușoare.

O altă regulă importantă de care trebuie să ții cont este individualizarea plantelor după nevoile și specificul lor. Acest lucru le va ajuta să crească sănătoasă și să fie roditoare.