Home » Cum să faci orice » Când se scot plantele afară din casă primăvara și cum le pregătești pentru mutarea din interior în exterior

Când se scot plantele afară din casă primăvara și cum le pregătești pentru mutarea din interior în exterior

Alexandru Cazacu / 24.03.2022, 13:18
Când se scot plantele afară din casă primăvara și cum le pregătești pentru mutarea din interior în exterior

Primăvara își intră treptat în drepturi, iar mulți dintre noi avem tendința să ne scoatem plantele afară chiar din prima zi însorită. Deși nu procedăm greșit, trebuie să avem în vedere câteva aspecte foarte importante atunci când facem acest lucru. Hai să vedem când se scot plantele afară din casă primăvara și cum le pregătim pentru exterior.

Când se scot plantele afară din casă primăvara

După cum bine știm, plantele nu pot trăi fără aer și lumină, iar aceste condiții sunt de obicei împlinite afară în aer liber. Atât lumina soarelui, cât și aerul curat ajută la dezvoltarea plantelor, acestea devenind mai sănătoase și mai puternice puternice.

Ei bine, după o iarnă în care au stat în casă, primăvara este momentul oportun când plantele trebuie scoase afară. Cu toate acestea, perioadele călduroase din timpul primăverii pot fi înșelătoare. De obicei, în timpul zilei valorile termice urcă destul de mult și mulți dintre noi avem tendința să scoatem plantele pe balcon sau pe terasă. Totuși, pericolul este noaptea când este destul frig, iar plantele vor avea de suferit.

Momentul oportun pentru transferul plantelor din interior, în exterior

Tocmai din această cauză nu este recomandat să scoatem plantele din casă decât atunci când observăm că seara târziu temperaturile nu scad sub 10 grade Celsius câteva zile la rând. Unii specialiști susțin că transferul poate fi realizat începând de la mijlocul lunii mai, însă plantele trebuie mutate treptat.

De exemplu, la început, ele trebuie așezate într-un loc semiumbros, iar apoi, treptat, le putem expune din ce în ce mai mult la razele soarelui. Abia după ce plantele s-au obișnuit cu noile condiții putem alege un loc fix în care să le lăsăm. Așa că, transferul plantelor din interior, în exterior, se realizează în totalitate în jurul datei de 15 mai.

Când scoatem plantele afară
Când scoatem plantele afară primăvara și cum le pregătim

Cum pregătim plantele înainte de a le scoate afară primăvara

După o iarnă în care au stat în casă la temperaturi constante, plantele vor avea nevoie de ajutorul nostru pentru a putea face față condițiilor din exterior, unde valorile termice variază. După cum am menționat și anterior, ele trebuie să se adapteze treptat la soare și vânt, pentru că altfel frunzele și lăstarii pot suferi, iar creșterea va fi încetinită. Haideți să vedem cum pregătim plantele înainte de a le scoate afară.

Așadar, înainte de a le muta în exterior, trebuie să știm câteva lucruri foarte importante. În primul rând, plantele trebuie scoase din ghiveci, iar o treime din solul vechi îndepărtat. Atunci când rupem rădăcinile vom folosi o foarfecă ascuțită și curată. De asemenea, ramurile trebuie tăiate în așa fel încât să corespundă cu dimensiunea noilor rădăcini, spun specialiștii.

După ce ne-am asigurat că am făcut toate aceste lucruri, putem scoate afară plantele, însă în nopțile cu temperaturi foarte scăzute trebuie să le aducem din nou în interior. Așadar, prin expunerea treptată, planetele noastre nu vor suferi un șoc. Trebui să menționăm și faptul că, dacă sunt scoase afară mai devreme, unele plante vor înflori mai repede decât cele din interior.