Home » Cum să faci orice » Când se tund câinii, cât de scurt și când această procedură poate fi inutilă. Sfaturi esențiale

Când se tund câinii, cât de scurt și când această procedură poate fi inutilă. Sfaturi esențiale

Manolică Anca / 13.05.2022, 11:33
Când se tund câinii, cât de scurt și când această procedură poate fi inutilă. Sfaturi esențiale

O bună toaletare va ajuta câinele să arate și să se simtă cât mai bine. Dar, cu toate că obiceiurile de igienă și îngrijire sunt esențiale pentru orice câine, spre deosebire de oameni, majoritatea patrupezilor nu au nevoie de aceste lucruri zilnic. Ceea ce este necesar și cât de des este necesar depinde de mărimea, rasa și tipul de blană a acestuia. Iată câteva sfaturi esențiale privind tunderea câinelui tău.

Trebuie să tunzi câinele?

Tunsoarea nu este o necesitate pentru prietenul tău patruped, dacă respecți ritualul de îngrijire corectă a acestuia urmând recomandările profesionistului. Părul fiecărui exemplar, al fiecărui grup de rase, îndeplinește o serie de funcții.

Spre exemplu, părul scurt al unui Chihuahua, un animal originar din ținuturi calde, nu este același lucru cu blana groasă a unui Saint Bernard, care avea nevoie de o haină protectoare pentru temperaturile scăzute cu care se putea confrunta.

Astăzi, tunsul câinilor urmează adesea argumente bazate pe antropomorfism: „oamenii se tund, așa face și câinele”, „tăierea părului animalului îi permite acestuia să fie mai proaspăt”, „este esențial să se taie părul pentru a-l „curăța””.

Cum ar trebui să arate o rutină corectă de îngrijire, pentru a nu fi nevoie să tunzi blana câinelui:

  • Hrană care satisface cerințele nutriționale ale pielii și blănii.
  • Periajul regulat, cu produse speciale, și totul sub supravegherea unui profesionist.
  • Băi cu produse speciale pentru câini și întotdeauna și doar atunci când este necesar.

Ce se întâmplă atunci când îi tunzi blana

Tăierea părului animalului tău de companie, dacă este efectuată de un profesionist, nu va avea niciun efect negativ, deoarece acesta cunoaște caracteristicile specifice ale fiecărei rase și modul în care poate acționa asupra pielii și blănii acestuia.

Sfaturi îngrijire câini
Sfaturi îngrijire câini

Tunsoarea animalului îi va oferi beneficiarului o imagine mai „plăcută” pentru ochii omului. Pe câine, însă, nu îl ajută cu nimic la nivelul organismului, dar nici nu dăunează. În fapt, părul crește la loc dacă animalul este sănătos și dacă tunsoarea a fost efectuată de un specialist.

Problema apare atunci când câinele este tuns de cineva cu mai puțină experiență sau de proprietari convinși de beneficiile tăierii. În acest caz, se poate ajunge la:

  • Tăierea excesivă (bărbierit) care lasă pielea neprotejată (arsuri solare, paraziți);
  • Leziuni ale pielii: arsuri de la aparat, răni datorate unei utilizări inadecvate a aparatului și unei lipse totale de cunoaștere a tehnicii.
  • Iritații de intensitate variabilă datorate scărpinării, eczeme datorate lingerii, toate datorate disconfortului animalului ca urmare a unei tăieri prost executate.

Din cele menționate până acum, observăm că există două cazuri în care o tunsoare poate fi benefică pentru animal:

  • din motive pur estetice.
  • pentru a scăpa de părul extrem de încâlcit sau alte probleme apărute în urma lipsei de îngrijire a blănii animalului, tunderea fiind singura modalitate de a scăpa.

Comportamentul câinelui de după toaletare

Un subiect care este important de luat în calcul este comportamentul animalului în timpul și după ce a fost la salonul de îngrijire. Dacă nu îl obișnuiești de mic cu acest ritual, dacă nu alegi un profesionist care știe cum să se comporte cu animalul, dacă nu reacționezi cum se cuvine atunci când îți vezi animăluțul după „schimbarea de look”, ai putea crea mai multe probleme decât ți-ai putea imagina.

Un câine care nu este tratat corespunzător la coafor își poate schimba comportamentul, devenind imposibil de stăpânit sau victima unei anxietăți și suferințe inutile, nedorite.

În concluzie, tunsoarea, în sine, nu afectează animalul, dar nici nu este esențială dacă pielea și blana acestuia sunt îngrijite corespunzător.