Home » Life & Style » De ce câinii își mușcă coada. 12 cauze posibile, conform specialiștilor

De ce câinii își mușcă coada. 12 cauze posibile, conform specialiștilor

Voicu Costin / 02.04.2022, 10:16
De ce câinii își mușcă coada. 12 cauze posibile, conform specialiștilor

Câini sunt cele mai populare animale de companie din lume. Frumoșii patrupezi devin membri ai familiei, indiferent de rasă, mărime sau frumusețe. Adesea sunt dresați de către stăpânii lor și au anumite gesturi pe care încercăm să le ni explicăm. Câinii care fug după propria coadă sau cei ce își muscă coada în anumite momente sunt amuzanți, dar de ce fac ei acest lucru?

De ce fug câinii după coadă?

Câinii care fug în cerc după propria coadă sunt amuzanți, de aceea stârnesc hohote de râs tuturor persoanelor care îi privesc. Dar în spatele acestui comportament sunt și câteva explicații de la specialiștii în creșterea animalelor.

În cele mai multe cazuri, acest comportament nu este problematic, dar este important să îi cunoaștem cauzele, pentru că patrupezii pot suferi de câteva tulburări fără să ne dăm seama.

Pe lângă posibilele cauze de ordin fizic, câinii îşi pot fugări coada şi pe fond emoţional. Momente de stres, anxietate, lipsa de afecțiune sau așteptarea unei recompense sunt unele dintre cauzele cele mai întâlnite, pe care câinele tău încearcă să le transmită. Având aceste stări, câinii vor începe să se rotească după coadă, să mârâie la ea şi chiar să o muște.

Posibile cauze fizice

Durerea, mâncărimea și alte senzații neplăcute în zona cozii unui câine sunt, de obicei, principalele cauze care stau la baza acestei manifestări. Cei mai întâlniți factori care declanșează acest comportament sunt:

Paraziții

Un câine care are paraziți în această zonă (purici sau căpușe) va încerca să scape de aceștia într-o modalitate sau alta. Mâncărimea și intrușii îl va face să se muște în zona respectivă.

Rănile

O rană sau prezența unui corp străin pe pielea cozii va provoca durere și disconfort patrupedului, ceea ce îl va determina să încerce să lingă zona respectivă sau să simtă nevoia de a muşca, în caz că este un corp străin.

Probleme ale pielii

Alergiile sau infecțiile sunt unele dintre cele mai des întâlnite cazuri în care câinii își muşcă coada, deoarece provoacă mâncărimi și arsuri în zona cozii.

Hernia de disc și alte probleme ale coloanei

Aceste probleme pot provoca dureri sau furnicături în zonele caudale ale câinilor. Având aceste senzații, câinele se poate învârti în cerc pentru a încerca să identifice și să atenueze cauza durerii. Așadar, verificați starea de sănătate a câinelui vostru mergând la un veterinar.

Unii câini își mușcă propria coadă din cauze comportamentale. Şi câinii pot avea tulburări de personalitate, se pot simţi nemulţumiţi, nedreptăţiţi, frustraţi, stresaţi sau plictisiţi.

Alte cauze pentru mușcarea cozii

  • Lipsa de stimulare. Uneori, câinii își mușcă propria coadă ca o modalitate de a scăpa de plictiseală. Acesta poate fi un semn și pentru stăpânii lor.
  • Singurătate și lipsă de afecțiune. Alergarea după coadă poate fi proiecția fizică a sentimentelor de abandon și a lipsei de socializare pe care câinele vostru o resimte din plin.

Detenția

În cazul câinilor care nu prea ies din casă des, a alerga după coadă și a o mușca în mod constant sunt forme de eliberare a energiei în exces, produse de lipsa de exercițiu și de stimulare.