Home » Life & Style » Timp liber » Când e bine să tunzi părul câinelui tău. Sfaturi prețioase

Când e bine să tunzi părul câinelui tău. Sfaturi prețioase

Violeta Badea / 02.04.2021, 14:49
Când e bine să tunzi părul câinelui tău. Sfaturi prețioase

Când e bine să tunzi părul câinelui tău. Sfaturi prețioase. Dacă intenționezi să-ți cumperi un câine, atunci trebuie să știi câteva aspecte. Indiferent de ce rasă vei alege sau de ce lungime va avea blăna animalului, toaletarea este foarte importantă. În acest material vei afla când e bine să tunzi câinele.

Când e bine să tunzi părul câinelui tău

Majoritatea stăpânilor de cățeluși blănoși aleg să-și tundă animalele imediat cum vine sezonul călduros. Ai observat și tu acest lucru, nu-i așa? Ei bine, specialiștii atrag atenția că în loc să-i ajute, acest lucru mai mult dăunează sănătățiilor lor.

Realitatea este că un câine nu trebuie niciodată tuns foarte scurt, deoarece aceștia năpârlesc în mod natural și scapă de firele de blană dese, iar acest lucru se întâmplă undeva la începutul verii. Astfel, câinele se rade numai dacă suferă o intervenție chirurgicală, are o boală sau dacă blana împiedică vindecarea anumitor răni, dar niciodată nu-l supunem la acest tratament din motive cosmetice sau pentru confort.

Probabil că ți se pare surprinzător, dar blana îi ajută să se apere de temperaturile ridicate, de aceea medicii veterinari nu recomandă ca patrupezii să fie tunși prea scurt, chiar dacă au blana deasă. Tot ceea ce putem face pentru confortul lor este să le oferim multă apă și să îi ținem cumva la umbră. Este adevărat că lungimea părului trebuie ajustată, dar fără să exagerăm, astfel încât pielea să fie protejată în continuare.

Cand se tund cainii
Cand se tund cainii

Sfaturi prețioase

Medicii veterinari atrag atenția că patrupezii blănoși nu trebuie tunși foarte scurt, deoarece se pot confrunta cu bolile de piele. Specialiștii spun că părul este calea naturală a câinilor de a-și proteja pielea de diferite fenomene și boli atmosferice.

Specialiștii spun că aceste animale au, în general, două straturi de păr. Un strat exterior care îi protejează de soare și ploaie, iar în interior au un strat care îi protejează de frig și căldură. Astfel, dacă noi îi tundem la zero, nu facem altceva decât să îndepărtăm protecția. Prin acest mod, pielea câinelui va fi mai expusă la arsuri solare, erupții cutanate și chiar cancer de piele.

De asemenea, blana câinelui împiedică mulți țânțari și paraziți să ajungă la piele, evitând să fie mușcați de insecte precum căpușe sau purici care pot transmite boli grave și chiar letale.

  • De ce e bine să tunzi câinii

Touși, blana anumitor câini trebuie ajustată pentru a evita încâlcirea și nodurile. În plus, dacă blana este mai scurtă se pot observa imediat căpușele sau păduchii pe care câinii îi adună de prin parcuri și de prin iarbă. Rasele de câini care au nevoie de tunsoare sunt următoarele: husky, malamut de Alaska, akita, chow chow, mops, bulldog și Boston terrier.

Un alt avantaj este acela că se pot depista diferite probleme ale câinelui nebănuite de către stăpân, de tipul: existența de paraziți, diferite formațiuni apărute pe piele, eczeme și altele. Câinele va beneficia de bună dispozițieși de o maibună vedere, deoarece toaletarea va cuprinde și tăierea părului de la nivelul ochiilor care poate irita și care împreună cu surplusul de lacrimi pot da naștere chiar la infecții ale pielii.