Home » Cum să faci orice » Care este, de fapt, procesul prin care este produsă cacaua

Care este, de fapt, procesul prin care este produsă cacaua

Ileana Mladinoiu / 03.10.2021, 11:06
Care este, de fapt, procesul prin care este produsă cacaua

Arborele de cacao este un copac din familia Sterculiaceae ce poate crește până la 20 de metri înălțime în pădurile tropicale, cu ramuri puternice, noduroase. Copacul dă în jur de 150 de păstăi mature pe an, iar într-o păstaie se găsesc între 30 și 75 boabe de cacao.

Procesul prin care este produsă cacaua

Se presupune că arborele de cacao a fost descoperit de spanioli în America și că primele boabe de cacao au fost aduse în Europa de către Cristofor Columb, în jurul anului 1503. Acesta le-ar fi gustat, dar nu le-a apreciat și le-ar fi aruncat peste bord. Pe atunci nimeni nu ştia la ce folosesc.

Câţiva ani mai târziu, conchistadorul spaniol Hernán Cortés a descoperit Lumea Nouă iar când s-a întors în Spania, din Mexic, în 1528, a readus  primele pungi de cacao și echipamente necesare pentru a produce băutura de ciocolată.

Boabele de cacao sunt grase, cu aproximativ 50% lipide-untul de cacao. De asemenea, conține substanțe de rezervă (zaharuri și proteine complexe) care sunt utilizate în mod normal pentru a germina și pentru a produce tulpini și rădăcini. Teaca boabelor are și polifenoli ce le conferă culoarea violet deschis.

America Latină, continentul de origine al producției de cacao

95% din producția mondială de cacao provine din plantații familiale mici de mai puțin de 10 ha. Pentru țăranii săraci care trăiesc aici cu o capră și câteva găini pentru a se hrăni singuri, arborii de cacao reprezintă și un acoperiș deasupra capului.

Țările principale în care se găsesc boabe fine de cacao sunt Ecuador (cu arome de iasomie și floare de portocal), Venezuela (arome de miere, caramel, chiar și de alune proaspete, cărora li se adaugă uneori note picante).

Continentul african este mai degrabă un producător de cacao obișnuit. În  Madagascar, în funcție de fermă și de an, pot fi detectate arome de coacăze, zmeură sau cireșe. Alteori se găsesc boabe de cacao cu note de fructe galbene- pere, piersici și caise.

America Latină, continentul de origine al producției de cacao
America Latină, continentul de origine al producției de cacao

În prezent, apar noi țări producătoare de cacao fină: Peru, Bolivia, Columbia și chiar Brazilia.

Capsula, care conține boabele de cacao, crește direct pe trunchiul arborelui de cacao. După decojire, boabele de cacao sunt fermentate și vor petrece una sau două săptămâni uscându-se la soare.

Boabele trebuie apoi prăjite și zdrobite pentru a forma untul de cacao,  materia primă folosită pentru a face ciocolata pe care mulți o iubim atât de mult.

Prelucrarea corectă a boabelor de cacao este la fel de importantă ca cea a boabelor de cafea și la fel de complexă. După recoltare, păstăile de cacao sunt deschise, pentru scoaterea sâmburilor. Sunt lăsate apoi să fermenteze cu pulpa timp de aproximativ o săptămână. Fermentarea rezultată va împiedica germinarea boabelor mai târziu și creează o aromă mai robustă.

După fermentație, fasolea este uscată la soare, folosind echipamente de uscare de specialitate, etapă esențială. Urmează ambalarea în saci și transportarea acolo unde se va face procesarea efectivă a boabelor.

Cum se procesează boabele de cacao

Odată ce boabele uscate au ajuns la fabrica de procesare, ele vor fi sortate și curățate.

Urmează ca la boabele de cafea procesul de prăjire. Prăjirea boabelor de cacao dezvoltă aroma ciocolatei și ucide bacteriile. Prăjirea se face în cuptoare speciale până când boabele capătă culoare maro închis și au aromă profundă.

Măcinarea boabelor de cacao

Pudra de cacao naturală este pudra obtinută din boabele de cacao măcinate fin care nu au suferit nicio prelucrare pentru a-și modifica pH-ul. Este de culoare mai deschisă, aproape roșiatică.

Ileana Mlădinoiu