Home » Cum să faci orice » Rețetă prăjitură ora 12. Cum să faci celebrul desert ca la cofetărie. Ingrediente și mod de preparare

Rețetă prăjitură ora 12. Cum să faci celebrul desert ca la cofetărie. Ingrediente și mod de preparare

Burghelea Cătălina / 20.08.2021, 16:17
Rețetă prăjitură ora 12. Cum să faci celebrul desert ca la cofetărie. Ingrediente și mod de preparare

Prăjitura ora 12 este o rețetă de cofetărie veche, cu un aspect extrem de apetisant și gust delicios. Nu se știe exact de ce a fost denumită așa, însă pe mulți îi duce cu gândul la copilărie și la jocurile frumoase de atunci: „ora 12 a venit, omul negru n-a sosit”. Această prăjitură conține tot ce ți-ai putea dori de la un desert: ciocolată, miere, rom, zahăr și multe alte ingrediente gustoase. Iată cum se prepară rețeta ca la cofetărie.

Cum să faci Prăjitura ora 12 ca la cofetărie

Pentru rețeta de Prăjitură ora 12, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru blat sunt necesare 6 ouă, 200 de grame de zahăr, 30 ml de apă, 30 ml de ulei, 50 de grame de cacao Dr.Oetker, 10 linguri de găină.

Pentru sirop – 200 de grame de zahăr, 400 ml de apă, două linguri de miere, 1 fiolă esență de rom.

Pentru glazură – 240 de grame de ciocolată, 50 de grame de unt.

Pentru ornat, îți trebuie 300 ml smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr farin și două pliculețe de întăritor de frișcă.

Mod de preparare și un sfat extrem de important

Începi cu prepararea blatului. Bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă zahărul și mixează bine până se întăresc. Adaugă apă.

Freacă gălbenușurile bine cu uleiul și toarnă compoziția peste albușurile bătute spumă.

Separat, cerne făina și adaug-o peste compoziția de mai sus, având grijă să amesteci cu mișcări încete de jos în sus.

Tapetează o tavă de 25/35 cm cu hârtie de copt, toarnă compoziția de blat în ea și bagă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25 de minute. Dacă trece testul scobitorii, blatul s-a făcut. În cazul în care nu s-a copt, mai lasă-l câteva minute în cuptor. Scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcească.

Ce trebuie să știi despre sirop și glazură

Următorul pas este prepararea siropului pentru Prăjitura ora 12. Caramelizează cele 200 de grame de zahăr, apoi toarnă apa peste zahăr și lasă să fiarbă până se topește de tot zahărul caramelizat. Ia de pe foc cratița și adaugă mierea, apoi esența de rom. Lasă să se răcească.

Este rândul glazurii. Mărunțește ciocolata într-un vas pus pe baie de abur (bain-marie), adaugă și untul. Amestecă bine până capătă o consistență omogenă. Important de precizat este faptul că glazura trebuie pregătită doar în momentul în care și blatul, și siropul sunt reci. Nici mai devreme, nici mai târziu.

Pentru frișcă, mixează bine smântâna cu zahărul și întăritorul de frișcă până capătă o consistență tare. Lasă să se răcească până ornezi Prăjitura ora 12.

Taie blatul pe margini, cât să obții un dreptunghi aproape perfect, apoi taie-l în 20 de bucăți. Însiropează bine fiecare porție și așază-le pe toate pe un platou. După ce ai terminat procedeul, toarnă glazură peste ele și bagă-le la rece. La final, ornează cu frișcă și rade ciocolată deasupra. Din nou bagă prăjitura la rece preț de oră, apoi servește.

Sfat extrem de important! Dacă ciocolata pentru glazură e prea amară, adaugă puțin zahăr farin. Gustul va fi cu totul altul, iar tu și cei dragi vă veți putea bucura de o rețetă ca la cofetărie: parfumată, pufoasă și gustoasă.