Home » Cum să faci orice » Cât de des trebuie să îți speli câinele. Idei și sfaturi utile pentru o îngrijire corespunzătoare

Cât de des trebuie să îți speli câinele. Idei și sfaturi utile pentru o îngrijire corespunzătoare

Manolică Anca / 09.04.2022, 11:20
Cât de des trebuie să îți speli câinele. Idei și sfaturi utile pentru o îngrijire corespunzătoare

Să știi cât de des trebuie să îți speli câinele poate fi dificil. Având în vedere că există atât de multe tipuri diferite de câini, stiluri de viață și nevoi de sănătate, nu există un răspuns unic pentru toți. Citește în continuare pentru a descoperi idei și sfaturi utile care să te ajute să descoperi cea mai bună frecvență de îmbăiere în cazul animalului tău de companie.

Cât de des trebuie să îți speli câinele

Nu toate rutinele pentru sănătatea partenerului nostru au un răspuns concret în ceea ce privește momentul potrivit. Igiena animalului trebuie să treacă printr-o examinare zilnică a blănii și a pielii. În general, un câine sănătos, cu o blană scurtă și netedă și fără probleme de piele nu are nevoie să fie îmbăiat des.

În cele mai multe cazuri, băile pentru patrupezi sunt mai mult în beneficiul stăpânilor decât pentru câinii înșiși. Chiar și așa, este o idee bună să îți îmbăiezi animalul de companie cel puțin o dată la două-trei luni. Cu această ocazie poți verifica dacă există semne de probleme de piele sau noduli care ar putea indica o problemă de sănătate mai gravă.

Idei și sfaturi utile pentru o îngrijire corespunzătoare

În unele cazuri, însă, câinele ar putea beneficia de băi mai regulate. Iată câțiva factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când decizi dacă ar trebui să mărești frecvența.

Nivelul de activitate al câinelui

Dacă patrupedul este foarte activ și petrece mult timp afară, probabil că va avea nevoie să fie mai des spălat. Mai ales dacă înoată sau se joacă în mod regulat în noroi. Chiar dacă nu sunt predispuși să facă mizerie, câinii atletici ar putea avea nevoie de băi mai frecvente pentru a mirosi bine.

Cât de des trebuie să îți speli câinele
Cât de des trebuie să îți speli câinele

Tipul de blană sau de piele

Rasele de câini cu părul lung și cu părul creț necesită, în general, băi și toaletaje mai regulate pentru a le împiedica blana să se împleticească. Se recomandă, de asemenea, îmbăierea acestor tipuri de câini cel puțin o dată la patru până la șase săptămâni, cu periaje regulate între băi. Rasele cu părul scurt, cum ar fi Labrador retriever, pot scăpa cu o îmbăiere mai puțin frecventă, atâta timp cât sunt sănătoase

Rasele fără păr, cum ar fi câinele cu creastă chinezească, cărora le lipsește protecția pielii pe care o oferă o blană, trebuie să fie îmbăiate săptămânal. Câinii care tind să aibă pielea grasă, precum cockerii spanioli și câinii de vânătoare basset, ar trebui, de asemenea, să fie spălați mai frecvent, pentru a preveni acumularea de ulei pe piele, subliniază Care.com.

Alergii sau probleme de piele

Unii câini suferă de alergii sau de afecțiuni ale pielii care pot necesita băi regulate cu șampon medicamentat. În aceste cazuri, frecvența corectă a băilor pentru câini va depinde de instrucțiunile date de medicul veterinar sau de îngrijitor.

Câinii cu mâncărimi ale pielii au nevoie, de asemenea, de băi regulate cu un șampon cu fulgi de ovăz coloidal. Câinii care nu răspund bine la tratamentele antiparazitare orale sau topice ar putea avea nevoie de băi regulate pentru a ajuta la ținerea sub control a puricilor și căpușelor.

Sănătatea și confortul stăpânului

Există cazuri în care acest lucru depinde și de sănătatea stăpânului. De exemplu, dacă sunt alergici la părul animalelor de companie sau dacă patrupedul are tendința de a aduce în casă alergeni de afară.

Astfel, băile regulate pentru a curăța blana acestuia ar putea ajuta ca stăpânul să respire mai ușor. Unde mai pui dacă acesta are voie să urce în patul tău.

Cât de mult este prea mult?

Dacă ești curios să afli cât de frecvent ar trebui să îți îmbăiezi câinele, trebuie să știi că o igienă ca la carte exagerată poate dăuna animalului tău de companie. Spălat prea des, câinelui i se pot îndepărta uleiurile naturale, de care are nevoie pentru o blană și o piele sănătoasă.

Acest lucru ar putea avea ca rezultat o blană uscată, ternă și mâncărimi ale pielii. Dacă trebuie să îți speli câinele mai des decât o dată pe lună, asigură-te că folosești un șampon hidratant pentru câini sau urmat de un balsam hidratant, care poate ajuta la refacerea umidității naturale a pielii.