Home » Cum să faci orice » Cât timp trebuie să lași la marinat coastele de porc înainte să le prepari la cuptor

Cât timp trebuie să lași la marinat coastele de porc înainte să le prepari la cuptor

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 11:49
Cât timp trebuie să lași la marinat coastele de porc înainte să le prepari la cuptor

Pe lângă alte metode de frăgezire a cărnii, marinata este unul dintre cele mai bune moduri prin care carnea de porc capătă un gust extraordinar și o textură fină. Aceasta poate fi cumpărată de la magazinele de specialitate sau poate fi pregătită chiar de tine. Cât timp trebuie să lași la marinat coastele de porc, poți afla mai departe.

Cât timp trebuie să lași la marinat coasele de porc

Bineînțeles, există mai multe metode pentru marinarea cărnii de porc. Cu toate acestea, dacă respecți câțiva pași simpli și timpul de marinare, sigur nu vei da greș. De exemplu, pentru ca toate elementele marinatei să acționeze, coastele de porc se pot lăsa la marinat 1-2 ore dacă sunt ținute la temperatura camerei, însă pentru a obține un gust deosebit, este recomandat să o lași în frigider la fezandat aproximativ 24 de ore sau măcar peste noapte.

Cu toate acestea, trebuie să știi că rolul marinatei nu este doar pentru a da gust cărnii, ci și pentru a o frăgezi și hidrata bine. Aceste lucruri sunt foarte importante, deoarece atunci când o gătești, carnea poate deveni uscată. Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de următoarele elemente cheie:

  • Uleiul este foarte important, deoarece are rolul de a hidrata carnea. În cazul cărnii de porc, chiar dacă este vorba despre carne mai slabă precum mușchiul, este suficient să folosești ulei, pentru a obține o friptura suculenta;
  • Acidul (oțet, vin, zeamă de lămâie) este de asemenea foarte important la marinată, deoarece are scopul de a frăgezi carnea. Practic, este nevoie de un acid pentru a dizolva enzimele care leagă țesuturile cărnii și o fac mai moale;
  • Bineînțeles, condimente sunt și ele foarte importante la marinată. Cu ajutorul acestora, vei obține arome deosebite și un gust nemaipomenit. Se pot folosi condimente gata preparate sau verdețuri și plante aromatice uscate chiar de tine.
Cât timp trebuie să lași la marinat coasele de porc înainte să le gătești
Cât timp trebuie să lași la marinat coasele de porc înainte să le gătești

Marinarea cărnii de porc

După cum spuneam există mai multe moduri în care poți marina carnea de porc. Mai departe îți vom arăta câteva metode prin care poți da un gust deosebit preparatului tău.

Marinarea cărnii de porc cu oțet

Oțetul este foarte eficient pentru frăgezirea cărnii, însă este foarte puternic și vei avea nevoie de apă și miere sau zahăr. Pentru această marinată vei avea nevoie de:

  • 500 ml oțet;
  • 5 – 6 căței de usturoi;
  • 150 ml miere;
  • 250 ml apă;
  • condimente (piper, oregano, cimbru);
  • sare după gust.

Marinarea cărnii cu zeamă de lămâie

O metodă de marinare a cărnii de porc este cea cu lămâie. Pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • zeama de la o lămâie;
  • 250 ml ulei de măsline;
  • 50 g muștar iute sau dulce;
  • 6 caței de usturoi;
  • 15 boabe de piper;
  • 4 foi de dafin;
  • rozmarin, cimbru (dupa gust);
  • sare.

Marinarea cărnii de porc cu vin roșu

Un alt acid care frăgezește carnea de porc, îi dă un gust aparte și o culoare deosebită, este vinul roșu. Pentru acestă metodă de marinat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 60 ml de vin roșu;
  • o lingură ulei de măsline;
  • 6 caței de usturoi;
  • sare și piper (după gust);
  • condimente (rozmarin, oregano, salvie, chimen cimbru).