Zilele dinaintea Învierii Domnului au o semnificație specială pentru creștinii ortodocși. În Joia Mare (sau Joia Neagră) se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Mântuitor, Cina cea de taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și trădarea lui Hristos de către Iuda. Află în continuare ce nu e bine să faci în Joia cea Mare, ziua în care Iisus a fost prins de farisei.
Joia Mare ne amintește de momentul în care Iisus Hristo le-a spălat picioarele apostolilor Săi, îndemnându-i la smerenie. De asemenea, în acesta zi se pomenește „Cina cea de taină” și „Rugăciunea Cea Mai Presus de Fire”, ținută în Grădina Ghetsimani. Joia Neagră este și ziua când Mântuitorul a fost prins după trădarea lui Iuda.
După cum spuneam și în rândurile anterioare, Joia Mare are o semnificație specială pentru creștinii ortodocși și este plină de tradiții, superstiții și obiceiuri. Cu această ocazie, la biserici se oficiază Deniile, când se citesc cele 12 Evanghelii. Acestea fiind spuse haideți să vedem ce nu e bine să faci în Joia Mare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În Joia Neagră, credincioșii nu consumă oțet și nici ulei. Se spune că Mântuitorului i s-a dat oțet în timpul patimilor Sale, iar cu untdelemn a fost uns după coborârea de pe cruce. De asemenea, în Joia Mare nu se gătesc urzici, deoarece Iisus a fost lovit cu spini și urzici.
Se spune că în această zi nu este bine să dormi, pentru că vei fi leneș pe tot parcursul anului. Potrivit rânduielilor bisericești, în Săptămâna Patimilor, cei care pot nu mănâncă nimic. Totodată, din Joia Mare și Până la Paște, la biserici nu se mai trag clopotele, ci se bate doar toaca.
Se spune că morții vin în această zi să își încălzească picioarele, așa că în unele zone din țară oamenii fac un foc în curte, peste care aruncă tămâie. În Moldova, înainte de a cânta cocoșii a treia oară, oamenii aprind un foc în mijlocul curții.
În Joia Neagră se face ultima pomenire din Postul Mare a morților. Oltenii fac în zorii zilei focul în curți și la morminte pentru ca morții să se încălzească. Focul este făcut cu boz sau cu nuiele. Se spune că acesta reprezintă focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, pentru a se încălzi, atunci când Iuda l-a vândut pe Mântuitor. În alte locuri se spune că focul aprins în această zi aduce aminte de focul unde a fost oprit Sfântul Petru când s-a lepădat de Iisus Hristos.
În alte zone, credincioșii duc la biserică mâncare și băutură. Bucatele sfințite de către preoți vor fi apoi împărțite celor nevoiași, ca pomană pentru sufletul morților.
Conform tradiției creștine, în Joia Neagră se vopsesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi vor rezista pe tot parcursul anului fără să se altereze. Tot în această zi, credincioșii țin post cu mâncare uscată, iar persoanele care s-au spovedit merg să se împărtășească.