Home » Cum să faci orice » Ce nu știai despre contractul de vânzare-cumpărare. Cum se poate face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini

Ce nu știai despre contractul de vânzare-cumpărare. Cum se poate face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini

Alexandru Cazacu / 23.09.2021, 10:44
Ce nu știai despre contractul de vânzare-cumpărare. Cum se poate face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini

Mai nou, contractul de vânzare-cumpărare a unui autoturism poate fi semnat și în format electronic. Află în rândurile următoare ale acestui articol, ce condiții trebuie să îndeplinească părțile dacă tranzacția se face în acest mod.

Cum se poate face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini

După cum spuneam, acum contractul de vânzare-cumpărare a unei mașini fi semnat și în mod electronic, nu doar în scris. În acest context, Ministerul Finanțelor vine cu o serie de clarificări, potrivit avocatnet.ro. Haideți să vedem cum se procedează, mai exact, în cazul încheierii unui contract în format electronic.

Așadar, dacă persoana care vinde autoturismul și cumpărătorul decid să încheie un contract în formă electronică, ambii trebuie să dețină un certificat calificat pentru semnătura electronică. Totodată, potrivit autorităților, în legislație există deja un formular pentru a face tranzacția în acest mod.

Ce se întâmplă dacă doar una dintre părți deține semnătura electronică

Așadar, părțile care vor să încheie în format electronic un contract de vânzare-cumpărare a unui autoturism, trebuie să dețină o semnătură electronică atestată. Prin urmare, dacă doar unul dintre cei care participă la semnarea contractului are un certificat calificat, vânzarea/cumpărarea mașinii nu se va putea face în acest mod. Pe de altă parte, e de la sine înțeles faptul că, atunci când nu există un astfel de certificat calificat pentru semnătură electronică, se poate încheia un contract în varianta clasică.

Acest mod de încheiere a unei tranzacții auto a fost recent introdus în legislația din România. De asemenea, pentru acest tip de tranzacție se poate opta atât în cazul în care vânzătorul și cumpărătorul au domiciliul în țara noastră, cât și în situația în care doar unul dintre aceștia este rezident în România și unul în străinătate.

Cum se face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașiniCum se face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini
Cum se face în mod electronic tranzacția în cazul unei mașini

Unde se poate găsi formularul pentru tranzacția unei mașini în format electronic

Potrivit sursei citate, din punct de vederea al modelului de contract care poate fi folosit pentru tranzacția în format electronic, cei de la Ministerul Finanțelor au precizat că “în Ordonanța Guvernului nr. 8/2021 nu este prevăzut un formular pentru această situație, motiv pentru care se poate utiliza formularul ITL 054 prevăzut în Anexa 2 la Ordinul nr. 1.069/1.578/114/2016 pentru aplicarea pct. 101 din titlul IX, ”Impozite și taxe locale”, din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”.

Totodată, conform celor de la Ministerul Finanțelor, dacă agenția ANAF nu dispune de semnătură electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001, după completare, contractul încheiat în acest format se poate transmite și scanat (fișier .pdf), ”cu mențiunea letrică ”Conform cu originalul”, acest document având aceeași valabilitate ca și documentul semnat de către organul fiscal local cu semnătură electronică”.

În ceea ce privește contractul electronic de vânzare-cumpărare a unui autoturism, se vor folosi patru exemplare semnate electronic de ambele părți. Unul va rămâne la vânzător, unul la cel care cumpără mașina, un exemplar în arhiva organelor fiscale implicate și unul se va depune la autoritatea competentă cu privire la înmatricularea/ înregistrarea/ radierea mijloacelor de transport.