Home » Life & Style » La ce e bine să fii atent, când închiriezi o mașină în vacanța din străinătate. Detalii importante pe care românii trebuie să le știe

La ce e bine să fii atent, când închiriezi o mașină în vacanța din străinătate. Detalii importante pe care românii trebuie să le știe

Manolică Anca / 23.08.2021, 17:28
La ce e bine să fii atent, când închiriezi o mașină în vacanța din străinătate. Detalii importante pe care românii trebuie să le știe

De multe ori, să închiriezi o mașină în vacanța din străinătate îți dă libertatea pe care nu o poți avea altfel. Fie că vrei pur și simplu să nu depinzi de altcineva, ori că vrei să explorezi pe cont propriu locurile care sunt mai puțin cunoscute, să fii propriul tău șofer poate fi un detaliu care face diferență în vacanța ta!

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să închiriezi o mașină în vacanța din străinătate

Dacă intenținezi să pleci într-o vacanță peste granițele țării sau mergi într-o călătorie de afaceri și dorești să închiriezi o mașină trebuie să te informezi puțin înainte despre ceea ce presupune acest proces. Centrul European al Consumatorilor România (ECC România) recomandă să compari ofertele și să o alegi pe cea care se pliază cel mai bine pe nevoile și posibilitățile tale.

Ghidul pus la dispoziție de această entitate arată că, de regulă, o mașină se închiriază pe baza a trei criterii esențiale: numărul de persoane care călătoresc și numărul bagajelor, distanța care urmează a fi parcursă și caracteristicile mașinii.

Pașii de urmat după alegerea companiei și a mașinii

După ce te-ai decis asupra acestor două aspecte, iată ce ai de făcut în continuare:

  • Ce trebuie să știi dacă vrei să închiriezi o mașină în vacanța din străinătate. Rezervarea

Aceasta poate fi făcută online, prin intermediul site-ului companiei ori al altor platforme specializate, sau direct la ghișeul companiei. Însă, înainte de a executa acest pas, citește cu mare atenție condițiile generale de rezervare și condițiile de închiriere pe care le are compania de închirieri.

În cazul în care rezervi online, la finalizarea procesului trebuie să primești un e-mail de confirmare a rezervării și un voucher care să aibă informațiile furnizate de tine. În cazul în care optezi pentru închirierea direct la ghișeul companiei, de regulă, prețul chiriei/zi este ceva mai mare.

Atenție și la condițiile de modificare sau anulare a rezervării, pentru că, de multe ori, ele presupun costuri extra sau limitări.

Ce trebuie să știi când închiriezi o mașină în vacanța din străinătate
Ce trebuie să știi când închiriezi o mașină în vacanța din străinătate
  • Plata prețului închirierii și a garanției

În majoritatea cazurilor, plata închirierii se face cu cardul și în avans. Importan de menționat este că dacă faci plata online, atunci când mergi să preiei mașina trebuie să prezinți exact cardul pe care l-ai folosit la tranzacție. La fel, și în cazul garanției sau pentru plata unor servicii suplimentare este obligatoriu să folosești același card.

Garanția este restitutită dacă în momentul predării mașina este în aceeași stare în care a fost preluată sau se reține total sau parțial, dacă mașina a suferit eventuale avarii din vina ta și nu sunt acoperite de asigurările incluse în preț sau de cele suplimentare pe care alegi să le plătești.

  • Asigurări

Mai întâi, verifică ce tip de asigurări intră în prețul închirierii, după care, poți decide dacă adaugi sau nu opțiuni suplimentare. De regulă, tipurile de asigurări sunt:

Cea din urmă, mai puțin cunoscută, reprezintă o renunțare a companiei de la care închiriezi mașina la dreptul de a-ți cere despăgubiri pentru avarierea mașinii, costul reparațiilor fiind limitat la suma plătită de tine. Excepție fac însă pagubele materiale provocate intenționat, dacă ai utilizat mașina în mod necorespunzător sau ai subînchiriat-o. Această sumă nu se restituie la final.

  • Ce trebuie să știi dacă vrei să închiriezi o mașină în vacanța din străinătate. Predarea-primirea mașinii

Predarea și primirea mașinii închiriate se fac, de obicei, la sediul companiei, însă, plătind un tarif, se poate stabili și un alt loc. Este important ca înainte de a semna procesul verbal să verifici starea mașinii, dotările solicitate și nivelul carburantului.

  • Reclamații

În cazul în care constați vreo neregulă, fă o reclamație în cel mai scurt timp. Dacă rezervarea a fost făcută printr-o platformă online, atunci este indicat ca reclamația să fie adresată atât acesteia, cât și companiei de închirieri. Nu uita să păstrezi contractul de închiriere, facturile, fotografiile, un exemplar al reclamației și alte documente, după caz.

În cazul în care reclamația nu se soluționează, după ce ai luat legătura cu compania de închirieri din orice stat membru UE, poți contacta ECC România, potrivit avocatnet.ro.