Home » Utile » Ce se întâmplă de fapt cu polițele RCA, dacă asiguratorul intră în faliment. Tot ce trebuie să știe șoferii

Ce se întâmplă de fapt cu polițele RCA, dacă asiguratorul intră în faliment. Tot ce trebuie să știe șoferii

Alexandru Cazacu / 09.08.2021, 13:23
Ce se întâmplă de fapt cu polițele RCA, dacă asiguratorul intră în faliment. Tot ce trebuie să știe șoferii

Atunci când facem asigurarea RCA a unui autovehicul trebuie să analizăm foarte bine ofertele de pe piață și să fim atenți și la prețuri. În următoarele rânduri vă vom spune ce se întâmplă cu polițele RCA, dacă asiguratorul a intrat în faliment.

Ce se întâmplă cu polițele RCA, dacă asiguratorul intră în faliment

Șoferii trebuie să știe că un contract în ceea ce privește asigurarea unui autovehicul va fi denunțat din oficiu, fără avizul ASF, la trei luni de când firma de asigurări a intrat în faliment. Specialiștii susțin că ar trebui să existe o decizie legislativă care să dea dreptul persoanelor asigurate să anuleze polița veche de asigurare pentru a putea face o poliță în altă parte. Asta, deoarece în prezent nu se poate schimba asiguratorul decât dacă autoturismul este vândut sau a suferit daună totală după un accident.

În urmă cu câțiva ani, Ministerul Finanțelor a modificat Legea Fondului de Garantare a Asiguraților. Mai exact, polițele RCA să pot fi denunțate din oficiu, fără avizul Autorității de Supraveghere Financiară, în termen de trei luni de la momentul în care decizia de intrare în faliment a asigurătorului, emisă de judecători, rămâne definitivă.

Proiectul, supus dezbaterii publice pe site-ul MFP la vremea respectivă, prevedea următoarele: ”avizul pentru menținerea sau denunțarea contractelor de asigurare se solicită de către lichidatorul judiciar într-un termen de 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment”.  Așadar, în nota de fundamentare a proiectului de atunci, presupunea ca lichidatorul judiciar să intre de îndată în posesia actelor societății asiguratoare și odată cu preluarea lor să se treacă la analiza și prezentarea unei concluzii către ASF, ”în cadrul unei cereri prin care să se solicite menținerea sau denunțarea contractelor de asigurare”, potrivit Adevărul.

Ce se întâmplă cu polițele RCA, dacă asiguratorul dă faliment
Ce se întâmplă cu polițele RCA, dacă asiguratorul dă faliment

Cine preia îndatoririle în caz că asiguratorul intră în faliment

Ei bine, dacă asiguratorul intră în faliment, Fondul de Garantare al Asiguraților va prelua îndatoririle. Așadar, asiguratul va putea cere despăgubiri în limita a 450 de mii de lei. FGA avea înregistrate, în toamna lui 2017, nu mai puțin de 63.575 cereri de plată pentru societatea Astra Asigurări, 30.135 cereri de plată pentru Carpatica Asig și un număr de 1.365 cereri de plată depuse de potențialii creditori de asigurare ai societății Forte Asigurări, potrivit sursei citate.

Potrivit specialiștilor, ar trebui să existe o decizie legislativă care să le dea dreptul celor care au asigurare RCA să anuleze polița veche pentru a putea face una nouă în altă parte. Asta pentru că deocamdată nu se poate schimba asiguratorul decât dacă autoturismul este vândut sau a suferit daună totală după un accident. Totodată, experții sunt de părere că ofertele asiguratorilor ar trebui să fie foarte bine analizate pentru a înțelege de ce sunt diferențe de preț între oferte.

De asemenea, asigurarea RCA devine importantă și pentru conducătorul auto care o încheie datorită decontării directe. Mai concret, șoferul asigurat nu va mai depinde de polița altei persoane, ci va putea deconta reparațiile la asiguratorul propriu. În țara noastră, una din trei mașini nu dispune de poliță RCA, potrivit antena3.ro.