Home » Cum să faci orice » Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată. Aduce armonie și pace în suflet

Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată. Aduce armonie și pace în suflet

Alexandru Cazacu / 25.04.2022, 10:04
Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată. Aduce armonie și pace în suflet

Săptămâna Luminată este plină de lumina sfântă a Învierii lui Iisus Hristos. În aceste zile, creștinii rostesc o rugăciune frumoasă despre care se spune că aduce armonie și pace în suflet. Află în continuarea articolului curent ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată. Trebuie rostită în fiecare seară și este una de bucurie.

Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată

După cum spuneam, în fiecare seară de după Înviere, credincioșii rostesc o rugăciune deosebită. Fiind una de bucurie, această rugăciune nu se spune în genunchi. De asemenea, înainte de a începe să ne rugăm trebuie să cântăm de trei ori „Hristos a Înviat!”. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată.

Rugăciune în Săptămâna Luminată

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.

Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.

Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.

Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”

Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată
Ce rugăciune se zice în Săptămâna Luminată

Despre Săptămâna luminată

După cum am menționat și în primele rânduri, Săptămâna Luminată este prima săptămână de după Învierea Domnului. La greci, aceasta se mai numește și „Săptămâna reînnoită”, deoarece prin Învierea Mântuitorului, întreaga creație este reînnoită.

Săptămâna Luminată se sfârșește în duminica următoare (Duminica Tomii). La ortodocși, această săptămână reprezintă începutul unei perioade de sărbătoare care ține nu mai puțin de 50 de zile și se termină la Pogorârea Duhului Sfânt. Perioada respectivă se mai numește și Penticostar.

În acest interval, creștinii se salută rostind urarea „Hristos a înviat!”, urmată de răspunsul „Adevărat a înviat!”. În Săptămâna Luminată, slujbele se oficiază cu Ușile Împărătești larg deschise, așa că privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic. Acest lucru simbolizează atât ușa deschisă de la mormântul lui Hristos, cât și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim, atunci când Mântuitorul a murit, potrivit orthodoxwiki.org.

Totodată, în această săptămână, creștinilor ortodocși le este interzis complet postul. De asemenea, în Săptămâna Luminată și până la Înălțarea Domnului nu se îngenunchează, nici măcar la rugăciune. În Vinerea Izvorului Tămăduirii (vinerea din Săptămâna Luminată) se face sfințirea apei mici, în biserici sau la fântâni și izvoare. În unele zone din România, în această zi, preoții parohi fac și „botezarea” cu agheasmă a caselor enoriașilor.