Home » Life & Style » De ce Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit anul acesta pe 23 aprilie. În ce zi a mutat Patriarhia Română sărbătoarea

De ce Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit anul acesta pe 23 aprilie. În ce zi a mutat Patriarhia Română sărbătoarea

Manolică Anca / 18.04.2022, 13:28
De ce Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit anul acesta pe 23 aprilie. În ce zi a mutat Patriarhia Română sărbătoarea

Veste importantă pentru creștinii ortodocși. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe nu va mai fi celebrată anul acesta pe 23 aprilie, așa cum suntem obișnuiți an de an. Patriarhia Română a decis o mute în altă zi, astfel că cei aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Gheorghe nu îşi vor mai serba anul acesta onomastica sâmbătă. Află pe ce dată a fost mutată sărbătoarea.

Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit anul acesta pe 23 aprilie

Creștinii de pretutindeni îl sărbătoresc, an de an, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. În 2022, însă, au apărut anumite schimbări. Asta datorită faptului că ziua de cinstire coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, ultima zi din Postul Paștelui, cu o zi înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Rânduielile bisericești interzic acest lucru, pentru că Sâmbăta Mare reprezintă o zi de post aspru și rugăciune pentru credincioși, care se pregătesc să întâmpine miracolul Învierii. Potrivit Tipicului (carte care cuprinde ansamblul regulilor după care se oficiază slujbele religioase), sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare se mută în a doua zi de Paști

Din acest motiv, Patriarhia Română a decis ca sărbătoarea Sfântului Gheorghe, cel supranumit „purtătorul de biruință”, se fie mutată cu două zile mai târziu, pe 25 aprilie. Astfel, românii ce poartă numele de Gheorghe, Gigi, George, Georgiana, Gherghina, Georgeta, vor avea motive duble de sărbătoare pe 25 aprilie în 2022.

„Semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată.

„De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic.”, a precizat Arhim. Chiril Lovin, coordonator al Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, potrivit basilica.ro.,

În 2022, sărbătorim Sf. Gheorghe pe 25 aprilie
În 2022, sărbătorim Sf. Gheorghe pe 25 aprilie

Rugăciune de Sfântul Gheorghe

Credincioșii rostesc această rugăciune, cu ocazia sărbătorii Sfântului Gheorghe, pentru a avea belșug în casă, noroc și fericire.

„Multnevoitorului al lui Hristos Ma­re­lui Mucenic Gheorghe, acum toți din su­flet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mu­cenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cân­tăm: Bucură-te, purtă­torule de biruință, mare mucenice Gheorghe!

Înger întru nevoință cu adevărat te-ai ară­tat, purtătorule de biruință al lui Hris­­tos Gheorghe; că materialnic și cu trup fiind, vite­jește pentru credință ca un nema­terialnic și fără de trup te-ai nevoit; pentru aceasta zicem ție unele ca acestea:

Bucură-te, că te-ai arătat fire mai presus de fire;
Bucură-te, că te-ai arătat materie mai presus de materie;
Bucură-te, tânărule, veselule și prea­fru­mosule;
Bucură-te, începătorule de nevoință al lui Hris­tos preaalesule;
Bucură-te, înger întrupat, care covârșești pe cei muritori;
Bucură-te, lumescule om, mai presus de lume cu mintea;
Bucură-te, că întru nevoință în chipul soa­relui te-ai arătat;
Bucură-te, că, după fel, ca un înger te-ai în­fă­țișat;
Bucură-te, adevărata lucrare a darului;
Bucură-te, curată nelucrare a firii;
Bucură-te, prin care credința s-a înălțat;
Bucură-te, prin care rătăcirea s-a stricat;
Bucură-te, purtătorule de biruință, Mare Mu­cenice Gheorghe!”

Amin!