Home » Cum să faci orice » Ce se plantează lângă căpșuni. Aceștia sunt cei mai buni “vecini”

Ce se plantează lângă căpșuni. Aceștia sunt cei mai buni “vecini”

Alexandru Cazacu / 12.05.2022, 16:45
Ce se plantează lângă căpșuni. Aceștia sunt cei mai buni “vecini”

Există nenumărate legume și ierburi aromatice care pot fi plantate lângă căpșuni. Cu ajutorul acestora, căpșunile vor da o recoltă mai bogată, fiind mai rar atacate de dăunători și boli. De asemenea, există și plante care, cultivate alături de căpșuni, vor îmbunătăți chiar și aroma acestor fructe. Haideți să vedem care sunt cei mai buni „vecini” pentru căpșuni.

Ce poți să plantezi lângă căpșuni

Plantele însoțitoare pot îmbunătăți condițiile de creștere, atrage polenizatori și ține dăunătorii la distanță de căpșuni. În plus, beneficiile acestora pot include și îmbunătățirea aromei fructului. În caz că nu știați, căpșunile sunt predispuse la o serie de dăunători, iar unele plante le pot oferi protecție împotriva acestora. De asemenea, acestea le pot ține umbră în zilele călduroase și mențin solul rece și umed.

Legume

Sparanghelul, fasolea, prazul, mazărea, spanacul, salata verde, usturoiul, ceapa și hreanul pot fi vecinii perfecți pentru căpșuni. Dacă plantăm ceapă, usturoi sau praz lângă căpșuni, le putem protejăm împotriva mucegaiului cenușiu și a altor afecțiuni fungice. Totodată, ceapa și usturoiul au un efect pozitiv asupra gustului căpșunelor.

Leguminoasele crescute lângă căpșuni vor îmbunătăți solul, fixând azotul și hrănind astfel plantele de căpșuni. În schimb, sparanghelul și căpșunile sunt vecini compatibili, deoarece rădăcinile lor se răspândesc în moduri diferite, astfel încât nu concurează pentru spațiu sau nutrienți.

Ierburi aromatice

Există și foarte multe ierburi perfecte pentru a fi plantate alături căpșuni. Printre acestea se numără și cimbrul, pătrunjelul, chimenul și coriandrul. De asemenea, salvia și menta pot fi o companie bună pentru căpșuni.

Pe lângă faptul că îmbunătățesc gustul căpșunelor, mireasma acestor ierburi aromatice este un repelent natural pentru dăunători. Puteți planta lângă căpșuni și mușețel, deoarece florile acestei plante atrag insectele polenizatoare. Cu toate acestea, ierburile aromatice ar trebui să fie plantate pe marginile tufelor de căpșuni sau în ghivece așezate între tufișuri.

Ce se plantează lângă căpșuni. Aceștia sunt „vecinii” perfecți
Ce se plantează lângă căpșuni. Aceștia sunt „vecinii” perfecți

Flori ce pot fi plantate lângă căpșuni

Gălbenelele sunt apreciate de grădinari atât pentru proprietățile lor de respingere a dăunătorilor, cât și pentru florile vesele frumoase. Căpșunile și gălbenelele sunt o combinație clasică în multe scheme mixte de plantare în grădină. Mulți grădinari sunt de părere că aceste flori au capacitatea de a ține la distanță dăunătorii și chiar buruienile invazive.

De asemenea, căpșunile pot fi plantate și alături de plante perene aromate precum lavanda, aceasta având un efect pozitiv asupra aromei fructelor. Chiar și plantele cu bulbi sunt o variantă bună pentru căpșuni. De exemplu, usturoiul ornamental le protejează împotriva bolilor fungice.

Ce să nu plantezi lângă căpșuni

După cum ați putut observa, există nenumărate plante care pot fi plantate lângă căpșuni. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, nu este bine să plantăm alături de căpșuni plante precum conopidă, varză, broccoli, fenicul, roșii, cartofi, pepeni sau ardei.

În caz că nu știați, conopida, varza și broccoli ar plutea concura cu plantele de căpșuni pentru nutrienți. În schimb, roșiile, cartofii și vinetele pot răspândi unele boli fungice. Așadar, atunci când plantați căpșunile, este recomandată să alegeți cu grijă plantele însoțitoare.