Home » Life & Style » Cum se spală corect căpșunile. Greșeala pe care o fac multe persoane

Cum se spală corect căpșunile. Greșeala pe care o fac multe persoane

Voicu Costin / 15.04.2022, 17:36
Cum se spală corect căpșunile. Greșeala pe care o fac multe persoane

Fructele și legumele de sezon pot conține substanțe periculoase pentru organism și trebuie să știi cum să te protejezi. Medicii atenționează asupra acestor lucruri, pentru că au avut cazuri în care oamenii s-au prezentat la serviciul de urgențe cu diferite probleme cauzate de aceste pesticide. În articolul următor îți vom spune cum să speli corect căpșunile pentru a le consuma împreună cu cei mici!

Cum îndepărtezi pesticidele de pe căpșuni

Sunt surse excelente de minerale și vitamine. Fiind bogate în fibre, căpșunile te ajută să şi slăbești. În plus, copiii le iubesc datorită gustului dulce și aromat. Din păcate, căpșunile se clasează în categoria fructelor care pot conține un nivel ridicat de pesticide, alături de mere, struguri, cireșe și piersici. Potrivit cercetătorilor, o singură căpșună poate conține până la 23 de pesticide diferite.

Efectele acestor substanțe asupra organismului de pot manifesta prin: alergii, probleme intestinale, leșin, dureri de cap, inflamații ale pielii, creșterea pulsului, afectarea văzului.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Cum consumăm căpşunile? După ce le-ai achiziționat, este important să le cureți cu atenție și să le rupi frunzele, deoarece multe reziduuri se pot afla în crăpăturile lor. Odată ce ai făcut acest lucru, trebuuie să le speli foarte bine cu apă rece, deoarece 80% din pesticide se elimină prin spălare.

O altă modalitate sigură pentru a îndepărta pesticidele este să cufunzi aceste fructe în oțet. Într-un castron, amestecă patru părți de apă cu o parte de oțet alb, apoi lasă căpșunile la înmuiat, pentru 10 minute. La final, clătește bine fructele cu apă rece și sunt gata pentru consumat.

Un alt truc este să clătești căpșunile în apă sărată. Dizolvă o linguriță cu sare într-o cană cu apă caldă. Lasă apa să se răcească complet, apoi pune la înmuiat căpșunile în ea, timp de 5 minute. Clătește bine căpșunile în apă rece, apoi usucă-le pe un prosop uscat.

Cum cultivăm căpşunile

Căpșunile sunt ușor de cultivat și îngrijit, fără să ai nevoie de vreun echipament special. Te poți bucura de aceste fructe gustoase direct din propria grădină dacă ții cont de câteva sfaturi utile pentru cultivarea lor.

Înainte de a trece la cultivarea plantelor, este important să pregătești terenul. Așadar, după ce ai stabilit locul potrivit, cu suficientă lumină și ferit de vânturi puternice, asigură-te că terenul este afânat, că nu sunt buruieni și că există suficientă umiditate.

Tot în această etapă trebuie să realizezi o arătură la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri și să aplici un fertilizator pe bază de îngrășăminte chimice și gunoi de grajd. Ulterior, plantarea căpșunilor în grădină se poate face prin folosirea răsadurilor. Folosirea semințelor pentru cultura de căpșuni este o metodă întâlnită destul de rar.

Când se plantează căpşunii

Pentru a le merge bine plantelor tale, e necesar, în primul rând, să știi când e momentul să le introduci în sol. Acest lucru se face în funcție de soi, tipul de cultură, disponibilitatea pe care o ai și așa mai departe.

E foarte important să ții cont și de anotimp. Plantarea căpșunilor primăvara se face de la sfârşitul lui martie, până la începutul lunii aprilie. Vara, aceste plante se introduc în sol în lunile iunie-iulie. Aici, de cele mai multe ori se folosesc stoloni de căpșuni care au fost păstrați în depozite frigorifice. Plantarea căpșunilor toamna are loc de la începutul lunii septembrie, până pe la mijlocul lui octombrie.