Home » Life & Style » Căpșune sau căpșuni? Cum se scrie corect numele acestui fruct

Căpșune sau căpșuni? Cum se scrie corect numele acestui fruct

Ileana Mladinoiu / 22.04.2021, 11:41
Căpșune sau căpșuni? Cum se scrie corect numele acestui fruct

Pronunțând cuvântul gramatică, după N. Mihăescu, înseamnă să înțelegem normele morfologice și sintactice ale graiului articulat, după cum  spunând stil, nu facem altceva decât să încorporăm vocabularului toate acele mijloace, proprii fiecărui vorbitor, pentru a oferi ideilor și sentimentelor expresia lor cea mai adecvată, mai precisă și mai sugestivă.

Prin urmare, gramatica și stilul sunt “componente importante ale limbii și, în măsura în care se ține seama de legile lor, se poate vorbi de corectitudinea și frumusețea expresiei.”

Cunoașterea încă din școală a principiilor, ca bază și motivație generală a normelor, sunt considerate restricții impuse scrierii și vorbirii. Ele decid ce forme grafice sunt corecteși resping, direct sau indirect, alte posibilități virtuale.

Scopul este să poată mări interesul pentru formele corecte ale cuvintelor, indiferent de categoria gramaticală din care fac parte (substantive, adverbe, numerale etc.), înțelegerea, acceptarea, conformarea cu ele.

În epoca noastră, normele ortografice preexistă, urmând să fie cunoscute și aplicate după ce au fost stabilite și instituționalizate.

Trecând la concret, în limba română se găsesc numeroase substantive care au forme duble sau multiple de plural, unele dintre ele definind realităţi diferite, altele având acelaşi înțeles, ca în cazul căpșune/căpșuni.

Căpșune sau căpșuni? Cum se scrie corect numele acestui fruct

Plecăm de la forma de singular a substantivului masculin căpșun,  care are în componeța sa consoana ș și care, potrivit DEX (2009) este plantă erbacee târâtoare din familia rozaceelor, cu frunze trifoliate și cu flori mici albe, cultivată pentru fructele ei comestibile (Fragaria moschata-căpșun de câmp). Vine de la derivatul regresiv căpșună, obținut prin suprimarea lui ă.

Pluralul lui căpșun va fi căpșuni.

De ex. În grădina noastră sunt mulți căpșuni sau  Știți cum se plantează corect căpșunii? Aici, substantivului i s-a adăugat articolul hotărât i.

În privința plantei, nu există ezitări pentru plural. Același lucru se poate spune despre: cireș. Au înflorit doi cireși în fața blocului sau articulat unde  situația o cere.

Problemele care apar și pe care le introducem la ezitări sunt legate de substantivul ce denumește fructul-căpșună. Deci, cum scriem, cum pronunțăm la plural. Tot căpșuni ca la plantă ori căpșune?

După normele vechi ale limbii române, o căpșună- două căpșune erau indivizualizate fructele.

De ex. Am savurat rapid aproape o jumătate de kilogram de căpșune.

Numai că după apariția DOOM 2, se recomandă de către Academia Română, și varianta căpșuni pentru plural. Am savurat rapid aproape o jumătate de kilogram de căpșuni. Dacă ne referim la cireașă, situația este aceeași.

Într-un text anterior, aminteam că uzul face limba. Adăugăm că pluralul cu cele două forme, una în i, cealaltă în e, la aceste substantive de genul feminin,  poate fi explicat prin progresul înregistrat de limba română și prin faptul că elementul morfologic i (desinența) este des întâlnit la substantivele feminine din limba noastră.

Bibliotecă/biblioteci, coardă/corzi, copertă/coperți, geantă/genți/ fabrică/fabrici etc.

Totul este să nu greșim atunci când vom folosi formele flexionare pentru genitiv și dativ.

De ex. Nu i-am descoperit gustul căpșunii sau căpșunei (genitiv, al cui gust?). Nu i-am aflat căpșunii sau căpșunei gustul (dativ, cui nu i-am aflat?).

Scrieți, chiar dacă nu vă place, căpșuni/căpșune.

Ileana Mlădinoiu