Home » Cum să faci orice » Ultimele sau ultimile? Care e de fapt varianta corectă

Ultimele sau ultimile? Care e de fapt varianta corectă

Alexandru Cazacu / 22.04.2021, 09:58
Ultimele sau ultimile? Care e de fapt varianta corectă

Se întâmplă de multe ori să auzim sau să citim unele greșeli gramaticale. Ei bine, dacă le rostim ar putea să nu deranjeze, însă atunci când le scriem, aceste greșeli cu siguranță vor ieși în evidență.

Ultimele sau ultimile? Care este varianta corectă

De exemplu, întâlnim din ce în ce mai des ”ultimile” în loc de ”ultimele”. Care este greșeala? Ei bine, o explicație ar fi că această greșeală ar proveni din zona Moldovei, unde există tendința de a înlocui litera ”e” cu litera ”i”. Pe de altă parte, o altă explicație ar fi că formele nearticulate (ultimi la masculin și ultime la feminin) nu sunt folosite atât de des, deși aceeași situație este o găsim și în cazul cuvântului ”primele”, însă, acesta este folosit incorect destul de rar.

Important de menționat este că forma ”ultimile” este greșită deoarece adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcție de număr și de gen: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Astfel, la genul feminin plural, forma corectă este ultimă, ultime, ultimele. Cu toate acestea, la genul masculin plural se adaugă litera ”i”, în acest caz forma corectă fiind ultim, ultimi, ultimii.

Cum este corect ”ultimele”sau ”ultimile”

Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne arată că ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, așadar își schimbă forma după gen și număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoțește: ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Adică, în cazul în care adjectivul este antepus substantivului pe care îl determină, acesta primește și articol hotărât/nehotărât.

De exemplu, este corect să spunem ultimele știri, ultimele călătorii, ultimele victorii, ultimele puteri, ultimele zile, deoarece adjectivul trebuie să aibă forma de feminin, plural.

”De asemenea” sau ”deasemenea?

De multe ori, din grabă sau necunoaștere se fac unele greșeli, care devin automatisme. Această greșeală este la fel de des întâlnită, iar multe persoane scriu ”deasemenea” în loc de ”de asemenea”.

Această locuțiune adverbială se întâlnește de obicei scrisă atât legat, cât și separată. Însă, este important de menționat că formă corectă este ”de asemenea”, cu sensul ”tot așa”, ”în același fel”, ”deopotrivă” etc. Dacă locuțiunea este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidențiază în scris prin folosirea cratimei: de-asemenea. Cu toate acestea, în scrierile mai vechi se găsesc și variante precum ”de asemeni” și de-asemeni, care sunt acceptate, însă recomandarea dicționarelor este ”de asemenea”.

Care este varianta corectă, ultimele sau ultimile?
Care este varianta corectă, ultimele sau ultimile?

Limba română, curiozități

Nu mulți sunt cei care știu asta, dar cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera ”C”, adică 19.750. Pe de altă parte, cele mai puține cuvine sunt cele care încep cu litera ”Y” (14 cuvinte).

De asemenea, aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană. Însă, există 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO. Mai exact este vorba despre cuvintele dor, doină, colind.

O altă curiozitate despre limba română o reprezintă faptul că, cuvântul ”Dumnezeu” este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră supremă, având trei silabe. În majoritatea limbilor, expresia divinității este monosilabică.