Home » Știri » Știri sociale » Paște sau Paști? Care este de fapt forma corectă

Paște sau Paști? Care este de fapt forma corectă

Alexandru Cazacu / 20.04.2021, 11:02
Paște sau Paști? Care este de fapt forma corectă

Cu siguranță sunt multe persoane care s-au întrebat care este varianta corectă, Paște sau Paști. Potrivit lingviștilor și dicționarelor explicative, amândouă variante sunt corecte, însă se folosesc în contexte diferite.

Care este forma corectă, Paște sau Paști

Potrivit Dicționarului Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ”Paște” este forma acceptată la singular a substantivului propriu masculin, iar ”Paști” este forma la plural a substantivului.

Deoarece vorbim despre trei zile de sărbătoare, putem spune ”Sărbătorile de Paști”, dar nu este greșit nici ”Sărbătoarea Paștelui”, amândouă forme sunt corecte. De asemenea, corecte mai sunt și variantele ”Sărbătorile Paștelui”, ”Sărbătorile Paștilor”, ”Sărbătorile de Paște”.

”Răspunsul clar oferit de DOOM este că ambele forme – Paște/Paști – sunt acceptate ca fiind corecte. Dacă avem în vedere substantivul propriu, care denumește sărbătoarea, în funcție de context, se poate folosi forma de singular -”Paște” – sau cea de plural – ”Paști”. De exemplu, este corect să spunem: ”Un Paște fericit” (dar nu ”Un Paști fericit”, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotărât, cu forma de singular -“un” – cu un substantiv la plural, “Paști” – nu spune nimeni “un cozonaci”)”, explică profesorul Bogdan Cristea.

De asemenea, corecte sunt și formulările: ”Paștele cade, în acest an, pe data de…”sau Paștile cad, pe data de…”, De Paște/Paști vremea va fi frumoasă”.

Ce spunea George Pruteanu în acest context

De asemenea, George Pruteanu scria pe site-ul său că amândouă formele sunt corecte. Profesorul își motiva răspunsul pornind de la etimologia cuvântului, care provine din limba ebraică, ”pesah”, adică pască.

”Amândouă formele sunt la fel de corecte, și alte subtilități pe această temă nu au substanță, e o falsă problemă. Așadar, Paști e pluralul de la pască. Resimțit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, și astfel a fost derivat singularul „Paște”, spunîndu-se, firesc, fie „sărbătorile de Paști”, fie „sărbătoarea Paştelui”, explica George Pruteanu.

Care este de fapt forma corectă, Paște sau Paști
Care este de fapt forma corectă, Paște sau Paști

Ce spun teologii

Pe de altă parte, potrivit teologilor otodocși, cuvântul ”Paște”, care ar fi intrat în firescul exprimării din limba Română, ar fi greșit. Se pare că Biserica alege forma cuvântului cum reiese atât din Biblie, cât și din Dicționarul religios, publicat în 1994:

Paști subst. 1. S. m. Cea mai mare sărbătoare religioasă, celebrată de creștini în amintirea învierii lui Iisus Hristos; (reg.) păscuță; (la mozaici) sărbătoare pe care evreii o celebrează între 15 şi 22 ale lunii Nisan (aprox. aprilie), în amintirea ieşirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise; sărbătoarea azimelor (pesach). 2. Subst. Pâine sfinţită care se împarte la biserică în ziua de Paști. 3. S. f. (reg.) Pască (1). 4. S. f. (în formapască) Miel pe care îl sacrificau evreii, conform unui anumit ritual, la sărbătorirea zilei de Paşti; p. ext. (sens curent) preparat alimentar tradiţional din aluat nedospit, copt în foi subţiri, pe care îl mănâncă evreii la această sărbătoare în locul pâinii; azimă; pască (2). [Var.: Páşte, subst.;páscă, (înv.) páshă s. f.] – Din lat. pascha, -ae; (‹ gr. pasha).

„Faptul că de câțiva ani, în vocabularul uzual al limbii române-la toate nivelurile și chiar și în mediul bisericesc-s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o gravă eroare de exprimare în pronunțarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al creștinismului: Sfintele Paști, sau Învierea Domnului, sub formă peiorativă și stranie de „Paște”, ne determină să luăm atitudine, semnalând pericolul iminent de degenerare în erezie a conotațiilor biblice și dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mântuirii noastre”, a spus protopopul Ioan Bude, potrivit realitatea.net.