Home » Cum să faci orice » Ce trebuie să faci în caz de război – idei de bază. Lucruri esențiale pe care e bine să le știi

Ce trebuie să faci în caz de război – idei de bază. Lucruri esențiale pe care e bine să le știi

Alexandru Cazacu / 25.02.2022, 13:52
Ce trebuie să faci în caz de război – idei de bază. Lucruri esențiale pe care e bine să le știi

Din cauza atacurilor Rusiei în Ucraina din ultimele ore, cel mai probabil, multora le este frică că situația s-ar putea agrava. Așadar, este necesar să fim informați în cazul în care lucrurile se înrăutățesc. În acest context, noi îți vom spune în continuare ce trebuie să faci în caz de război și care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie neapărat să le ai în vedere.

Ce trebuie să faci în caz de război

Din nefericire, la vecinii noștri ucraineni sirenele au început să sune pe 24 februarie, după ce țara lor a fost invadată de Rusia. Temerile că acest conflict ar putea provoca un război la scară mai largă sunt tot mai prezente, așa că mulți oameni se întreabă ce ar trebui să facă în caz de război. Așadar, noi ți-am pregătit o listă cu lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi din acest punct de vedere. Iată ce trebuie să faci în caz de război.

În primul rând, în cazul unui conflict armat, dar mai ales al unui atac aerian, trebuie să găsim un adăpost sigur. Indiferent că vorbim despre un adăpost special amenajat de protecție civilă sau de o casă cu subsol rezistent, trebuie să căutăm aceste locuri. De asemenea, am putea să mergem în locuri îndepărtate de marile orașe.

Dacă deținem o casă în mediul rural, trebuie să știm că există mai multe adăposturi antiaeriene și antiatomice pe teritoriul țării noastre. Cei de la Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență au publicat lista completă a adăposturilor de apărare civilă, iar aceasta poate fi consultată AICI.

Ce să faci în caz de război – Provizii

În caz de război, trebuie să te asiguri că ai provizii de apă potabilă pentru toți membrii familiei, deoarece ai putea să nu mai ai acces la apa curentă. De asemenea, trebuie să îți faci și provizii de mâncare, pentru că în timp de război alimentele pot fi foarte greu de procurat. Așadar, fă-ți provizii de alimente neperisabile (conserve, fructe, biscuiți sărați sau orice produs care poate fi consumat fără gătire) care rezită o perioadă mai lungă de timp.

Cu toate că probabilitatea de a rămâne fără gaze este destul de ridicată, este recomandat să ai rezerve de făină, ulei, zahăr, orez și alte cereale, pe care le poți găti în cazul unei crize de alimente.

Trusa medicală și de urgență

După ce te-ai asigurat că ai provizii pentru a putea supraviețui, este necesar ca atunci când începe un posibil război să ai totul pregătit, pentru că fiecare clipă este importantă în această situație. Așa că, fii pregătit din timp. Mai întâi va trebui să te asiguri că fiecare membru al familiei are un rucsac încăpător.

În acesta vor fi puse toate lucrurile necesare pentru supraviețuire (apă, mâncare, medicamente, produse de igienă și o trusă de prim ajutor). Kitul de supraviețuire trebuie să conțină, în special, următoarele:

  • Filtre de apă
  • Conserve
  • Batoane proteice
  • Trusă medicală
  • Medicamente
  • O sursă de vitamine
  • Un briceag multifuncțional
  • Apă potabilă
  • Lapte praf (în cazul celor care au copii și nu numai)
  • Brichete și chibrituri
  • Lanterne și radiouri portabile și cel puțin trei seturi de baterii pentru fiecare dintre dispozitivele menționate.
  • Produse de îngrijire corporală, printre care dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii și altele.
  • Farfurii, pahare și alte ustensile de bucătărie de unică folosință
  • Mască de gaze
  • Pelerină de ploaie.

Pe lângă toate acestea, trebuie să ții cont și de îmbrăcăminte. Mai exact, ar fi indicat să ai pregătite haine și încălțăminte pentru fiecare anotimp în parte.

Fă-ți un plan de urgență în caz de război

Când vine vorba despre ce trebuie să faci în caz de război, este bine să ai un plan de urgență. Spunem acest lucru deoarece în momentul unui potențial dezastru este posibil ca membrii familiei să nu fie la un loc. În această situație, este important să ne asigurăm că putem lua legătura, mai ales dacă căile de comunicații nu funcționează.

Totodată, este recomandat să avem la îndemână lista cu adăposturile de protecție civilă și buncărele din apropiere.

Ce trebuie să faci în caz de război
Ce trebuie să faci în caz de război. Lucrurile pe care e bine să le știi

Ce să faci în cazul unui atac nuclear

Dacă explozia nucleară este anunțată, primul lucru care trebuie să-l faci este să te adăpostești cât mai repede într-un loc sub nivelul solului. Înainte de a ieși din nou la suprafață, trebuie să știi dacă este sau nu sigur să faci acest lucru. Tocmai acesta este și motivul pentru care este indicat să avem un radio portabil.

Dacă nu ai posibilitatea de a te adăposti în subteran, caută cea mai apropiată clădire (preferabil din beton sau cărămidă) și intră în interior pentru a evita pe cât posibil radiațiile de afară. Tunelurile de metrou pot fi o variantă bună de a te adăposti în acest context. Este foarte important să rămâi în subteran sau în clădirea în care te-ai adăpostit pentru cel puțin 24 de ore, potrivit The Sun.

Ce trebuie să faci dacă ești afară în timpul unei explozii nucleare

În primul rând, nu te uita sub nicio formă la explozie, pentru că lumina puternică te poate orbi. De asemenea, adăpostește-te în spatele zidurilor sau a obiectelor care pot oferi protecție și întinde-te pe jos, acoperindu-ți capul. Dacă explozia are loc la o anumită distanță, poate dura 30 de secunde sau chiar mai mult până când suflul va ajunge în locul în care te afli.

Chiar dacă te afli la o distanță de mai mulți kilometri, caută adăpost cât mai repede posibil, deoarece materialul radioactiv poate fi purtat chiar și pe sute de kilometri. Dacă ai fost afară în timpul exploziei sau imediat după, curăță-te cât mai repede pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut așeza pe corp. Așadar, dacă ai posibilitatea spală-te cu multă apă și săpun, atât pe corp, cât și pe păr.