Home » Cum să faci orice » Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite

Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite

Ileana Mladinoiu / 12.06.2021, 15:21
Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite

Nu mai este un secret că multe săpunuri disponibile în magazine conțin ingrediente dăunătoare organismului și mediului. O opțiune pentru a nu mai cumpăra săpunuri industriale ale căror componente sunt îndoielnice și pentru a beneficia de un tratament de înfrumusețare 100% natural este să faceți propriul săpun.

Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite

Pentru a-l prepara de la A la Z și pentru a alege astfel toate ingredientele, suntem în favoarea metodei la rece, care va duce la obținerea unui săpun de casă ce respectă mediul și care este sănătos. Singurul dezavantaj îl reprezintă faptul că necesită utilizarea sodei caustice, un ingredient periculos ce are nevoie de multă grijă.

Înainte de a vă prezenta rețeta săpunului de casă, vă recomandăm să începeți cu echiparea personală, aranjarea spațiului de lucru, spălarea și sterilizarea  formelor  în care veți turna săpunul natural. Urmează spălarea și sterilizarea  ustensilelor, a recipientelor , măsurarea ingredientelor.

Pentru echiparea personală aveți nevoie de un halat, ochelari de protecție, mănuși lungi până la cot din cauciuc sau mănuși din silicon, protecție pentru păr, nas și gură.

Spațiul de lucru trebuie să fie diferit, un loc unde circulă aerul foarte bine, unde nu sunt copii sau animale de companie prin preajmă.

Dacă va fi în bucătărie, veți elimina toate ustensilele și ingredientele folosite pentru alte activități. Aveți grijă să protejați blatul de lucru, folosind o mușama numai pentru prepararea săpunului. Aduceți toate ustensilele necesare și toate ingredientele.

Pentru spălarea formelor, ustensilelor și recipientelor întrebuințați un săpun natural lichid sau un detergent natural. Sterilizarea se va efectua într-un sterilizator pentru uz casnic.

Cântărirea sodei caustice se realizează cu un cântar performant. Apa și uleiurile cu diferite măsurători.

Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite
Cum se face săpunul de casă. Rețetă și ingrediente folosite

Rețeta simplă de săpun de casă, ideală mai ales pentru începători

  • 4 kg de untură sau grăsime;
  • o lingură cu vârf de sare de bucătărie;
  • 3 litri de apă;
  • 250- 300 g de sodă caustică.

La această rețetă se pot adăuga uleiuri esențiale sau aromate, flori de plante medicinale sau aromate etc.

Mod de preparare:

Se adaugă încet și cu grijă soda caustică, de preferat de la început 300 de grame, în apă, se amestecă până se dizolvă complet. Se pune totul la foc mic, să nu dea în clocot și se supraveghează continuu, apoi se lasă deoparte să se răcească bine. Temperatura optimă a acestui amestec trebuie să fie între 33 – 43 grade (folosiți un termometru digital). Spuma care se formează când lichidul se înfierbântă trebuie amestecată cu o lopățică din lemn (va trebui să stea în permanență în vasul cu săpunul). Dacă adăugați amestec de uleiuri (cocos, ulei de măsline), omogenizați bine compoziția.

Apoi, se toarnă săpunul în recipiente de plastic. Mare atenție să-l așezați cum trebuie în recipiente pentru a elimina formarea bulelor. Săpunul se lasă în recipiente timp de o săptămână. Datorită uleiului de măsline din respectiva rețetă, este foarte posibil să nu fie nevoie să stea atât de mult la uscat.

După ce ați constatat că s-au întărit bine toate bucățile de săpun, le scoateți cu grijă din recipiente și le lăsați la odihnit, într-un lighean, timp de 4-5 săptămâni. Pot fi folosite după circa două luni.

E de dorit să respectați cu mare grijă cantitățile, deoarece calitatea săpunului și
conținutul său depind de ele. Pentru cantitățile de ingrediente folosiți site-uri speciale
pentru calcule.

Beneficiile săpunului preparat din ingrediente naturale

Arsuri

Femeile de la țară ungeau locul ars (de pe mână, picior) cu săpun de casă umezit bine, lăsându-l să se usuce, ca să nu se înroșească sau să se umfle locul afectat.

Guturai

Se ung nările pe interior cu soluție de săpun, când guturaiul e în stadiu incipient. La primele aplicații apare o senzație de usturime suportabilă, dar nasul n-o să mai fie înfundat și o să uitați de răceală pentru o perioadă mai îndelungată.

Micoze pe laba piciorului

Locurile afectate sunt tălpile, între degete, unghiile. Se spală cu o perie și săpun de casă, apoi se ung cu soluție alcoolică de iod. (sursa click.ro)